Renault Talisman 2016 Özellikleri ve Güvenlik Detayları

Ototeknikveri     19 Aralık 2015 07:40

Yeni 2016 Renault Talisman bünyesinde barındırdığı birçok aktif ve pasif güvenlik sistemleri ile dikkat çekiyor.

Renault Talisman 2016 Özellikleri ve Güvenlik Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Talisman, sunduğu tüm duyguların sürücülerin ve yolcuların doyasıya yaşayabilmesi için güven verici, emniyetli ve kullanıcı dostu bir sürüş sunuyor. Renault, yüksek aktif güvenlik sağlamak amacıyla Talisman’ı bir dizi uyarıcı ve koruyucu sistemle donattı. Renault aynı zamanda pasif güvenlik konusunda da titizlikle eğildi. Euro NCAP’in giderek zorlu hale gelen standartlarının ötesine geçen Renault en kritik alanlarda her zaman kendi kriterlerini belirlemeyi başarmıştır. Son olarak, Renault’nun ana odak noktası kalite oldu. Talisman dayanıklılık temeline göre tasarlandı ve test edildi.


Aktif güvenlik: sürüşe yardımcı kapsamlı sistemler

Koruyan: adaptif cruise control - aktif acil fren destek sistemi, - viraj aydınlatmalı sis farları
Uyaran: şerit takip sistemi, güvenli mesafe uyarısı, kör nokta uyarı sistemi
Yardımcı: Ön, arka ve yan park sensörleri, geri görüş kamerası, otomatik kısa ve uzun farlar, Head Up Display, elektrikli el freni, yokuş kalkış desteği, eller serbest kart sistemi ve eller serbest açılan bagaj kapağı.


Taliman temel sürüş yardımcıları: İşlev ve faydaları


Adaptive Cruise Control

Adaptif Cruise Control (ACC) Talisman’ın hızını otomatik olarak ayarlayarak öndeki araçla önceden ayarlanmış boşluğu daima muhafaza edebiliyor. Öndeki sensör 120 metrelik bir menzile sahip olup, önde ilerlemekte olan aracın hızını ve mesafesini hesaplayabiliyor. Ardından, arzulanan mesafeyi sağlayabilmek için motor ve fren sistemi ile iletişime geçiyor. Sistem vites kolunun yanındaki ya da direksiyondaki bir tuşa basılarak devreye sokulabiliyor. Sistem aktif olduğunda ön panelde yeşil bir ışık yanıyor. Sistem 40-140km/s arası hızlarda çalışıyor ve aracı maksimum frenleme kapasitesinin üçte biri oranında yavaşlatma kapasitesine sahip. Sürücünün seçmiş olduğu mesafe aydınlatılmış bir bar-grafik ile gösteriliyor: 1 bar (1san.) ila 3 bar (2san.) arası gösterim yapılıyor.
 

Aktif acil fren destek sistemi

(AEBS) her hangi bir önden çarpışmayı engellemek amacıyla frenleme yapılması gerektiğinde sürücüyü görsel ve sesli olarak uyarıyor. Sistem frenleri otomatik olarak da devreye sokabiliyor. Bir sensör sayesinde öndeki araçla olan mesafe belirleniyor (saniyeler içinde hesaplanarak) ve çarpışma riski belirlendiğinde hem ön panelde hem de baş üstü göstergesinde sesli ve görsel uyarılar beliriyor. Sürücü hiç veya yetersiz frenleme yaparsa otomatik frenleme sistemi devreye giriyor. Sistem, motor çalıştırıldığında aktif hale geliyor ve 30 ila 140km/s arası hızlarda devreye giriyor. Sistemin R-Link 2 ADAS (İleri Sürüş Destek Sistemleri) menüsü üzerinden devre dışı bırakılması da mümkün; fakat motorun bir sonraki çalıştırılışında yeniden devreye giriyor. Söz konusu sisteme hem ilgili düğme hem de R-Link 2 ile erişilebiliyor. AEBS sürücü kaynaklı gecikmeleri belirleyebilen bir sistem. Bu sistem acil durum frenleme sistemini (EBA) tamamlıyor.

Viraj aydınlatmalı sis farları

Sis farlarının içinde yer alan viraj aydınlatmaları TALISMAN’ın tamponunda yer alıyor. Bu lambalar 40 km/s’ye kadar hızlarda virajın içini aydınlatmak üzere otomatik ve tekli olarak devreye giriyor.

 

Şerit Takip Sistemi

Şerit takip sistemi fonksiyonu otomobilin parçalı veya düz şerit çizgisini beklenmedik şekilde geçmesi durumunda sesli ve görsel uyarı veriyor. Geri görüş aynasının arkasında yer alan sabit bir kamera yol işaretlerini takip ediyor ve aracın gidişatını tahmin ediyor.

 

Sürücünün bazı hareketleri beklenmedik şekilde yapması durumunda:
1.    Görsel uyarı -hem gösterge tablosunda hem de baş üstü göstergesinde (kırmızı çizgi) belirir. 
2.    Sesli uyarı verilir. 
Sistem, kameranın izleyebileceği yol çizgileri olduğu sürece 70km/s’den itibaren aktif hale geliyor. İşletim kontrolleri ve sesli uyarı şiddeti/sensor duyarlılığı ile ilgili ayarlar R-Link 2 sürüş yardımcıları menüsünden veya gösterge tablosundaki düğme ile yapılabiliyor.

 

Güvenli Mesafe Uyarısı 

Güvenli Mesafe Uyarısı (SDW) sürücülerin önlerinde akan trafik ile aralarında yeterli mesafe bırakabilmelerini sağlıyor. Geliştirilmiş olan bir uyarı sensörü, TALISMAN ile öndeki araç arasındaki mesafeyi temsil ediyor. Veri, gösterge tablosunda ve baş üstü göstergesinde sezgisel bar grafik halinde gösteriliyor. Sistem 30 ila 200km/s arası hızlarda devreye giriyor ve R-Link 2 sürüş yardımcıları menüsünden çalıştırılabiliyor. Radar park halindeki araçlara tepki vermiyor ve frenleme sistemi üzerinde her hangi bir etkiye sahip değil

 

Kör Nokta UyarıSistemi

Kör Nokta Uyarı Sistemi, geri görüş aynalarının kör noktalarında başka bir araç belirmesi halinde sürücüleri görsel olarak uyarıyor. Dört adet sensör (iki önde, iki arkada) sayesinde motosiklet de dahil olmak üzere her türlü hareketli nesne belirlenebiliyor (önde ve arkada 3’er metrelik kapsama alanıyla). Sollama esnasında her iki araç arasında küçük bir hız farkı varsa uyarı LED’i yanıyor. Sistem 30 ila 140km/s arası hızlarda devreye girmekte ve R-Link 2’deki sürüş yardımcıları menüsü üzerinden çalıştırılıp kapatılabiliyor.

 

Park Yardımcıları

İki tamamlayıcı sistem sayesinde sürücülerin Talisman’ı rahatlıkla park etmeleri sağlanıyor:

 

Eller Serbest Park Sistemi
Sürücü, Eller Serbest Park Sistemini sistemini devreye soktuktan sonra ilgili park yerinin şeklini seçiyor: açılı dik, paralel. Sensörler, mevcut alanı analiz edip ölçüyor ve video ekranında kılavuz çizgiler beliriyor. Gerekli talimatlar verildikten sonra otomobil kendiliğinden park etme işlemine başlıyor. Ancak sürücü gaz ve fren pedalları üzerinde kontrol sahibi olmaya devam ediyor. Sistem 30km/s altındaki hızlarda devreye giriyor.     

Park sensörleri
Talisman’ın bir engele yaklaşması halinde peş peşe “bip” sesi duyulur. Bu sesin frekansı giderek artar ve söz konusu engel 20 cm’den az mesafedeyse sürekli hale geliyor. Bu uyarı sesine 10km/s’nin altındaki hızlarda görsel bir uyarı da eşlik ediyor.

 

Otomatik uzun/kısa far ayarı
Otomatik uzun/kısa far (AHL) sistemi sürücü müdahalesi olmaksızın uzun fara ve kısa fara geçiş yapıyor. Öndeki kamera karşıdan gelen bir otomobil belirlediğinde veya şehir içine giriş yapıldığında otomatik biçimde kısa far ayarına geçiyor. Uygun koşullar sağlandığında ise (örneğin karşı yönde ara yoksa veya şehir dışına çıkıldığında) uzun fara geçiliyor. Sistem 45km/s’den itibaren devreye giriyor. Ayrıca R-Link 2’deki sürüş yardımcıları menüsü üzerinden çalıştırılıp kapatılabiliyor.

 

Yokuş kalkış desteği
EDC otomatik vites kutusu ile sunulan  Talisman’da bile Yokuş Kalkış Desteği (HSA) bulunuyor. Bu sistem motor torkunun iyi bir kalkış için yeterli olmadığı hallerde aracın yokuş aşağı kaymasını engelliyor.

 

Pasif güvenlik: gerçek hayat koşullarına daha da uygun Konu pasif güvenlik olunca Renault TALISMAN doğal biçimde CMF* mimarisinin temel özelliklerinden istifade ediyor. Renault’nun yeni D sedan tipi otomobili, 2015 yılında daha da zorlaştırılan koşullarına rağmen Euro NCAP’ten beş yıldız almayı hedefliyor. Aynı zamanda Renault pasif güvenlik tedbirlerini gerçek hayat koşullarına göre bir adım öteye taşıyor. Bu şekilde de daha yüksek yapısal direnç ve yolcunun emniyet kemerinin altından kayı gitmesine karşı tedbirler geliştirildi. Euro NCAP’in 2015 protokolünde daha da kritik hale gelen söz konusu hususlar Renault’nun 15 yıldan fazla bir süredir üzerinde çalıştığı konulardır.


Yaşam hücresinin bütünlüğünü temin etme

Renault, bir dizi çarpışma durumu ve daha ekstrem koşulları göz önüne alarak modellerinin gücünü kontrol altında tutuyor. Renault, bu konuda daha da ileriye giderek kendi konfigürasyonlarını daha yüksek hızlarda ve zorlu koşullarda önden ve arkan çarpışmalara tabi tutuyor: Örneğin araçları ağır şekilde yüklüyor bagaja ve kabine bagajlar yerleştiriyor ve yolcu ağırlıklarını da dikkate alarak testler gerçekleştiriyor. Renault aynı zamanda mankenleri de modifiye ederek emniyet kemerlerinin altından kaymalara karşı testler gerçekleştiriyor.

 

Herkes için güvenlik

Altı hava yastığı:
İki adet büyük hacimli, çift kademeli ön hava yastığı. Bu yastıklar çarpışma tipine ve yolcunun pozisyonuna göre şişmeyi ayarlıyor,
İki adet yeni nesil, yüksek verimli yan göğüs/omuz hava yastığı (öndekiler için),
İki adet ön/arka perde hava yastıkları.

Emniyet kemerleri:
Önde: yükü çarpışma tipine ve yolcunun pozisyonuna göre ayarlayan adaptif yük sınırlayıcılar,
Arkada: yük sınırlayıcılı ön gergi sistemi.

 

Koltuklar:

anti-whiplash ön ve arka kafalıklar
anti-submarining sistemi,
arka iki koltukta Isofix bağlantısı (i-Size uyumlu), emniyet kemerli çocuk koltuğu kullanım imkanı veren üç koltuk
 

Dayanıklılık
Renault’da Yüksek kalite arayışı her alanda sürekli devam ediyor ve Yeni Espace ve Tasliman’da en büyük öncelik. Renault, uzun süreli kalitenin elde edilebilmesi amacıyla yeni üretim yöntemlerini hayata geçirdi, kapsamlı becerilerini devreye soktu ve bir dizi özel testler geliştirdi.

 

Tasarımda:

Yüksek kalite arayışı sayesinde tasarıma çok büyük önem verildi. Titreşimlerin azaltılmasına ve son dokunuşların kusursuz hale getirilmesine özel önem gösterildi. Zengin renk seçenekleri uzun süre dayanabilen cila ile mükemmel hale getirildi (krom, konsolun yapısı, ve yumuşak dokunuşlu ön göğüs).


Üretimde:

Renault’nun Douai fabrikasına 420 milyon € yatırım yapıldı (Özellikle sıcak presleme teknolojisi, boya atölyesi ışık tüneli ve kalite optimizasyon süreci için “Savaş Odası”na ciddi yatırımlar gerçekleştirildi). Yeni kalite kontrol süreçlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için tesisi çalışanlarına 200 bin saat eğitim verildi. Dengeli işbirliğinin ve yüksek kalite arzusunun bir parçası olarak Daimler de sürece dahil oldu ve Talisman’ın üretim süreci kalitesinde Renault’ya geri bildirim sağladı (örneğin boyama prosedürlerinin optimize edilmesinde).

Test sürecinde:

Lansman öncesinde TALISMAN 900 bin km’lik yoğun testlerden geçirildi. Bu, gerçek şartlardaki yol kullanımında 2,500,000km’ye denk geliyor. Modelin lansmanından önce 22 adet araç 1,000,000km’den fazla yol yaparak potansiyel olaylarla karşılaştırıldı. Renault, alışılagelmiş testlerinin dışında bir dizi spesifik test geliştirerek Talisman’ın uzun ömürlülüğünü hem görünüm hem de kulanım açısından teminat altına aldı. 24 saat devam eden bu testler zorlu ve yoğun fiziksel testlerin yanı sıra günlük rutin kullanımı da canlandırdı. Model satışa çıktığı zaman ilk üretim Talisman’lar aylardır planlı kötü muameleye tabi tutulmuş olacak: ekipmanları ve fonksiyonları binlerce denenmiş; yüzeyleri, kumaşları ve plastik parçaları sayısız kez hurdaya çıkarılmış olacak. Bu yoğun test  programı sayesinde yeni Talisman’ın kapıları 22 bin kereden fazla açılıp kapanmış; emniyet kemerleri de 22 bin kereden fazla takılıp çıkarılmış; sürücü tarafı camı 8 bin kez indirilip kaldırılmış; ve güneşlikleri de bin 500 kez devreye sokulmuş olacak.

 

Söz konusu testler otomobilin yıllarca ağır şartlar altında kullanımını taklit edecek şekilde tasarlandı. Tüm bunları tamamlayan aşırı iklim ve sürüş koşullarındaki yol testleri ise hem gerçek ortamda hem de Renault-Nissan İttifakı’nın test merkezlerindeki simülasyon tesislerinde gerçekleştirildi.

Son Güncelleme : 19 Aralık 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo