Google ve Ford Güçlerini Birleştirdi

Ototeknikveri     23 Aralık 2015 06:40

Google ve Ford kuracakları ortak girişimle sürücüsüz otomobiller geliştirecek hatta bu otomobilleri taksi hizmeti vermek için de kullanacak.

Google ve Ford Güçlerini Birleştirdi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu ortaklığın resmi duyurusunun Ocak ayında Consumer Electronics Show'da (Tüketici Elektroniği Fuarı) yapılması bekleniyor. Google ile ortaklık kurarak Ford otomatik sürüş yazılımlarında büyük bir ilerleme kaydetmiş olacak. Firma uzun yıllardır kendi sistemleri üzerinde çalışıyordu ve bu ay Kaliforniya'da halka açık yollarda testlere başlayacağını duyurmuştu. Google ise şu anda Kaliforniya ve Teksas'da 53 otomobil ile testlere devam ediyor. Test sürüşleri 2 milyon kilometreyi geçti. Google bir yazılım devi ancak otomobil üretiminde deneyimi yok. Bu noktada ihtiyaç duyulan uzmanlık Ford'dan temin edilerek milyarlarca dolar tasarruf edilmiş olacak. Bu yılın başlarında Google kurucularından Sergey Brin firmasının otomatik sürüş sistemlerini kullanacak üretim partnerleri aradığını belirtmiş ve geliştirdikleri sistemlerin ABD yollarındaki kazalarda meydana gelen yıllık 33 bin ölümün önüne geçebileceğini vurgulamıştı.

 

Ortaklığın ayrıntıları henüz tam belli olmasa da, yeni girişimin Ford'dan ayrı tutulacağı, böylece firmanın otomatik sürüşle ilgili yasal sorumluluklardan muaf olacağı anlaşılıyor. Otomatik sürüş esnasında yaşanan trafik kazalarından kimin sorumlu olacağı şu an sürücüsüz otomobillerin geliştirilmesindeki en büyük soru işaretlerinden birisi. Bu yılın başlarında Volvo otonom sürüşte yaşanan kazalarla ilgili sorumluluk alacağını duyurmuştu, daha sonra benzer bir açıklama Google ve Mercedes-Benz'den de geldi.

 

Google ortaklık için bir süredir başka firmalarla da görüşüyordu. Büyük otomobil üreticilerinin ve parça tedarikçilerinin çoğu kendi otomatik sürüş sistemlerini geliştirmeye de devam ediyor. Bunlar arasında Nissan, Volvo ve Mercedes-Benz sayılabilir. Bu firmaların 2020 yılı itibariyle yeni ürünlerini çıkartmaları bekleniyor. Google bu firmalarla da ortak çalışmalar yapabilir ancak firma yetkilileri bu ortaklığın dışarıya da açık olup olmayacağı konusunda detay vermiyor.

 

Ford sözcüsü Alan Hall ise Ford Smart Mobility planları ile ilgili pek çok farklı firma ile çalıştıklarını belirtiyor. Hall “Bu görüşmeleri rekabetle ilgili nedenlerden gizli tutuyoruz, spekülasyonlarla ilgili yorum yapmayacağız” diyor.

 

Geçen hafta Bloomberg Google'ın ana firması Alphabet'in sürücüsüz otomobil işini kendi bünyesine alabileceğini haber yapmış ve firmanın bu otomobillerle şehirlerde Uber'e rakip olacak bir taksi uygulaması kurmayı hedeflediğini belirtmişti. Firma sistemlerini modifiye edilmiş Lexus otomobillerle ve Ford'un da tedarikçisi olan Roush Industries tarafından üretilen düşük hızlı elektrikli otomobillerle test ediyor.

 

Google şimdiden Ford ile pek çok bağlantıya sahip. Sürücüsüz otomobiller projesinin başındaki John Krafcik daha önce 14 yıl boyunca Ford'da çalışmış. Projede Krafcik gibi pek çok eski Ford çalışanı var. Eski Ford yöneticilerinden Alan Mulally de geçen yıl Google'ın yönetim kuruluna katıldı.

 

Ford yöneticileri daha önce de otomobillerin isteğe bağlı hizmetler olarak satıldığı bir geleceğe hazır olduklarını belirtiyordu. Ford CEO'su Mark Fields Ford'u bir “mobilite firması” olarak düşündüğünü çok kez vurguladı.  

Son Güncelleme : 24 Aralık 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo