Mercedes'in Yeni Elektrikli Otomobil Planları

Ototeknikveri     31 Aralık 2015 04:41

Tesla'ya karşı atağa geçen Mercedes-Benz dört yeni elektrikli modelinden ilkini 2018'de çıkartacak.

Mercedes'in Yeni Elektrikli Otomobil Planları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Firmanın “Ecoluxe” adını verdiği elektrikli araç projesi bir yıl önce ortaya çıkmıştı. Proje kapsamında 2 milyar euro yatırımla sıfır emisyonlu iki sedan model, iki de crossover SUV çıkartılacak. Projeyle ilgili son gelişmeler de ortaya çıtkı. İlk model piyasaya planlanandan bir yıl önce çıkacak çünkü Mercedes Porsche ve Audi'nin 2018'de çıkartacakları Mission E ve Q6 e-Tron modellerini yakalamak istiyor. Elektrikli otomobil mimarisi -EVA- ile ilgili son pürüzler de giderildi ve yönetim kurulu tarafından onay verildi. İki orta boy modele öncelik verilecek, büyük SUV daha sonra piyasaya çıkacak.

 

Mercedes EVA platformuyla hangi otomobiller gelecek?

İlk önce C ve E Serileri arasında konumlanacak sedan çıkacak. Onu hemen ardından benzer boyuttaki crossover takip edecek, crossover GLC ve GLE arasındaki boşluğu dolduracak.

 

Bu modeller için özel bir fabrika kurulması planından da vazgeçildi. Bunun yerine EVA platformundaki otomobillerin Bremen fabrikasında üretilmesine karar verildi. Bremen fabrikası Mercedes'in alternatif enerji kaynaklarına sahip otomobilleri (elektrikli, hibrit vb.) için ana üs olacak. Fabrikada ayrıca EVA II. Faz için çıkartılacak S Serisi boyutlarındaki sedan model ve bugünkü 5.1 m uzunluğundaki GLS'den de büyük yeni bir SUV modelin de montajları yapılacak.

 

Aslında EVA bileşenleri %100 orijinal değil, modüler ve arkadan çekişli MRA mimarisinden de öğeler içeriyor. Bunlar arasında elektronik platform, süspansiyon ve temel gövde yapısı sayılabilir. Tesla'nın Model S ve X modelleri gibi, sıfır emisyonlu Mercedes otomobilleri de yer döşemesinin altını neredeyse tamamen kaplayan yekpare bir pil paketi içerecek.

 

Pil paketi yaklaşık 400 kg ağırlığında olacak ve spesifikasyona göre elektrikli motorların birini ya da ikisini besleyecek. Arkadan çekişli sürüşte 408 hp motor tek güç kaynağı olacak. Dört tekerlekten çekişe sahip modellerde ise 122 hp ya da 205 hp gücünde ilave bir motor daha bulunacak. Söylentilere göre plug-in hibrit versiyonlar da programa eklenecek.

 

Özellikler arasında en üst kalite araç dinamikleri için e-süspansiyon, tekerlek seçmeli geri kazanımlı e-frenler ve tork yönlendirme bulunuyor. Her bir gövde stilinden yıllık 20 bin adet satılması planlanıyor. Fiyatlar ise 95 ile 110 bin Euro arasında olacak.

 

Büyüklüğü ne kadar ve nasıl görünüyor?

Uzunluğu yaklaşık 4700 mm olan beş koltuklu orta boy sedan ve SUV nispeten kısa 2700 mm aks açıklığı üzerine oturacak. Mercedes'in 2015 Frankfurt Fuarına özel IAA konsepti tasarıma etki etmiş. Konseptten alınan ilham boyutlarda, ön panjurda ve arka kısımda kendisini belli ediyor.

 

EVA'ya ek olarak Mercedes NEV projesini de duyurdu (“Yeni Elektrikli Otomobil” ifadesinin kısaltması). Özellikle Çin piyasası için tasarlanan ve yerel olarak üretilecek giriş seviyesi BEV (pilli elektrikli otomobil) 2020 yılında satışa çıkacak.  

Son Güncelleme : 02 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo