Kia'nın Yeni alt markası “Drive Wise”

Ototeknikveri     07 Ocak 2016 04:44

Kia otonom sürüş teknolojilerine odaklanacak yeni “Drive Wise” alt markasını duyurdu.

Kia'nın Yeni alt markası “Drive Wise”
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu girişimden de anlaşılacağı üzere Kia otonom sürüş teknolojilerini çok ciddiye alıyor. Yeni marka Las Vegas Tüketici Elektroniği Fuarı'nda tanıtıldı. Drive Wise ile sürüş yardımı sistemlerinin iyileştirilmesi hedefleniyor. Marka aynı zamanda Kia'nın 2020 yılına kadar yarı otomatik otomobil modelleri çıkartma hedefinin bir parçası. Şu an Kia tarafından geliştirilen çok sayıda otonom sürüş sistemi var. Bunlar arasında Otobanda Otonom Sürüş (HAD) ve Şehirde Otonom Sürüş (UAD) sistemleri de bulunuyor. Adlarından da anlaşılacağı üzere bu iki sistem bir dizi sensör, radar ve kamera yardımıyla çevreyi analiz ederek otobanlar ve şehir içlerinde otonom sürüş imkanı sunuyor. Yol işaretlerine, otomobilin yoldaki pozisyonuna ve diğer otomobillerin pozisyonlarına göre otonom sürüş sistemleri sürücü müdahalesi olmadan bir dizi manevra gerçekleştirebiliyor.

 

Kia aynı zamanda öndeki otomobili takip eden şerit koruma sistemi (PVF) üzerinde de çalışıyor. Bu yazılım diğer otomobili temel alarak otomobilin yolunu kestirecek ve yol işaretleri çok belirgin olmasa bile öndeki araçla güvenli mesafeyi koruyabilecek.

 

Acil durdurma sistemi (ESS) ise sürücü takip sistemi (DSM) ile birlikte sürücünün yüzünü analiz ederek gözlerinin yolda olup olmadığını kontrol edecek. Eğer yazılım sürücünün uzun süre gözünü yoldan ayırdığını tespit ederse ESS otomatik olarak arabayı yan şeride çekerek durduracak.

 

Trafik sıkışıklığı asistanı (TJA) ise yoğun şehir trafiğinde öndeki aracı takip ederek güvenli mesafeyi koruyacak.

 

Otomatik park sistemi sürücü müdahalesi olmadan otomobilin kendi kendini park etmesini sağlıyor. Sürücü otomobilden dışarı çıkarak uzaktan kumandalı anahtarlık ya da akıllı saat ile park etme sürecini dışarıdan yönetebiliyor.

 

Kia, bütün bu Ar-Ge çalışmalarını mevcut tempoda sürdürdüğü taktirde 2030 yılı itibariyle tam otomatik, sürücüsüz bir otomobil çıkartabileceğine inanıyor.

Son Güncelleme : 07 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo