Audi'den A2'nin Yerine Geçecek Yeni Ucuz Model

Ototeknikveri     09 Ocak 2016 08:34

A2'nin yerini alacak model 2019 yılından itibaren 11,5 bin Euro'nun altı bir fiyatla özellikle gençlere yönelik satışa çıkartılacak. Müşteriler yeni modeli üç ya da beş kapılı, benzinli ya da elektrikli olarak da tercih edebilecek.

Audi'den A2'nin Yerine Geçecek Yeni Ucuz Model
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Audi gençlere yönelik bir şehir otomobili hazırlıyor. Model Audi'nin önemli piyasalarındaki en ucuz seçeneği olacak. Kompakt dört koltuklu otomobil 2019 yılında çıkacak. Hem benzinli hem de elektrikli versiyonlarla sunulacak giriş seviyesi modelin önizleme konsepti gelecek yıl Paris Motor Show'da görülebilecek. Yeni şehir otomobilinin uzunluğu 4.0 metreden kısa olacak ve Audi ürün yelpazesinde A1'in altında konumlanacak. Modelin karşısında farklı şehir otomobillerinden oluşan geniş bir rakip koleksiyonu var. Bunlar arasında Hyundai i10, Fiat 500, Smart Forfour ve Opel Adam sayılabilir. Aynı zamanda model, BMW i3, Renault Zoe ve Nissan Leaf gibi bir dizi modern elektrikli otomobille de rekabet edebilir.

 

Yeni Audi şu anda firmanın Almanya Ingolstadt'daki mühendislik merkezinde geliştirme safhasında. Modelin temelinde Volkswagen'in önden çekişli NSF (Yeni Küçük Aile) platformunun modifiye edilmiş bir versiyonu bulunuyor. Bu platform Volkswagen Up, Seat Mii ve Skoda Citigo'da da karşımıza çıkıyor.

 

NSF platformu VW e-Up için geliştirilirken zaten pilli elektrikli otomobiller ile uyumlu hale geldi. Bu da Audi'nin hızla gelişen şehir otomobilleri piyasasında özgün modeli ile yer alma planlarını güçlendiriyor.

 

Audi bu niyetini 2011'deki A2 konsepti ile de ortaya koymuştu. 1999 - 2004 yılları arasıdna üretilen orijinal giriş seviyesi hatchback modelin varisi olarak gösterilen konsept, şehir otomobillerinde elektrikli güç aktarım mekanizmalarının kullanılacağını da haber veriyordu. Ne var ki proje 2013 yılında Audi o dönemde lityum-iyon pil teknolojisinin fazla maliyetli oluşunu gerekçe göstermesi ile terk edildi. 

Audi 2013 Frankfurt Motor Show'da da iki yeni elektrikli mikro otomobil konseptini tanıtmıştı.

 

Yeni çıkacak şehir otomobilinin 11,5 bin Euro civarı fiyatla çıkartılması bekleniyor. Bu da A1'in fiyatından 1,150 Euro daha düşük. Yeni giriş seviyesi Audi gelecek yıl Paris'te tanıtılacak ve A1'den yaklaşık 400 mm daha kısa olduğu, yani boyunun 3550 mm civarında tutulduğu söyleniyor.

 

Audi iki farklı gövde stili planlıyor: temel üç kapılı versiyon ve daha esnek beş kapılı hatchback. Daha güçlü görünümlü, yüksek sürüş pozisyonu ve ilave kaplamaya sahip bir Allroad versiyonu da planlar arasında.

 

Benzinli versiyon yeni turboşarjlı 1.0 litre üç silindirli motor kullanabilir. Sıfır emisyonlu versiyon ise elektrikli motor ve e-Up'da kullanılana benzer bir lityum-iyon pile sahip olacak.

 

Dizel versiyon şimdiden iptal edildi çünkü egzoz gazı resirkülasyonu ve partikül filtresi donanımı fazla maliyetli. Yine maliyet nedeniyle hibrit versiyon da planlar arasından çıkartıldı.

 

Yeni şehir otomobili geleneksel öne monte motor ve önden çekişli sürüş sistemi kullanacak. Dört çekişli bir versiyon beklenmiyor. Volkswagen içerisinden kaynakların söylediğine göre NSF platformu dört çekişli sistemi desteklemiyor ve ileride de desteklemesi düşünülmüyor.

 

Elektrikli versiyonda yeni Audi'nin fiyatı 18 bin Euro'ya kadar yükselebilir. Bazı piyasalarda müşteriler devletin elektrikli otomobil desteklerinden faydalanarak daha ucuza satın alabilecek. Örneğin İngiltere'de sıfır emisyonlu otomobillerde 5 bin Sterlin (yaklaşık 3.750 Euro) indirim yapılıyor.

 

Audi'nin daha önce de fütüristik şehir otomobili girişimleri olmuştu. Zamanının çok ötesindeki 1999 A2 hafif yapısı, etkileyici yakıt ekonomisi ve aerodinamikleri ile bunun bir örneğiydi. Buna rağmen halk bu modele beklendiği kadar ilgi göstermemişti. A2 çok pahalı bulunmuştu. Mercedes-Benz A Serisi ise bu modelden beş kat daha fazla satmayı başarmıştı.

2005'te üretim sona erdikten sonra Audi 2011'de yeni A2 konseptiyle şansını bir kez daha denedi. Bu konseptin BMW i3'e karşı elektrikli bir rakip olarak üretilmesi planlanıyordu ancak 2013'te bu proje de iptal edildi.

 

Üçüncü denemesinde Audi'nin başarılı olup olamayacağını zaman gösterecek. NSF platformu ve boyut ekonomisi ile Audi nihayet A2'ye daha uygun fiyatlı bir alternatif sunabilir. Elektrikli bir versiyon da modelin başarısını yüksek teknoloji ile taçlandırabilir.

Son Güncelleme : 09 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo