Volkswagen'in Geleceğinden İzler; BUDD-e

Ototeknikveri     14 Ocak 2016 02:42

Sıfır emisyonlu Volkswagen araçlarda yeni bir çağ: BUDD-e. Volkswagen BUDD-e markanın gelecek vizyonunu ortaya koyuyor.

Volkswagen'in Geleceğinden İzler; BUDD-e
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen'in elektrikli taşıtları için yeni mimarisi kullanılarak üretilen BUDD-e ile Volkswagen daha önce hiç olmadığı kadar internetle ve çevresi ile bağlantılı bir minivan yaratmış oldu. BUDD-e için zamanının en iletişimsel arabası diyebiliriz. Bu otomobilin pek çok özelliği farklı ve ilginç. BUDD-e, Volkswagen Grup tarafından yeni Modüler Elektrikli Sürüş Kiti (MEB) mimarisi ile üretilen ilk konsept. Bu mimari elektrikli otomobillerde hatta tüm otomobillerde radikal bir değişikliğe öncülük ediyor. MEB otomobilden fosil yakıtlarla ilgili herşeyi kaldırıyor çünkü tamamen elektrikli otomobillere yönelik olarak geliştirilmiş. Bu da gövde tasarımı, iç kabin tasarımı, boyutlar ve sürüş karakteristiklerini ciddi anlamda değiştiren bir şey.

 

Avantajlar

MEB mimarisinin avantajlarına bir göz atacak olursak; öncelikle karşımıza ferah, geniş bir iç kabine sahip ama trafikte çok az yer kaplayan ve her koşulda kıvrak, idaresi kolay bir otomobil çıkıyor. Otomobil olağanüstü çevik, manevra kabiliyeti yüksek ve güçlü şekilde hızlanabiliyor. MEB mimarisi ile üretilen otomobillerin iç kabinleri optimal kullanım ve ferahlık hissi için tasarlanmış. Yeni görüntü ve kontrol konseptleri ile maksimum fonksiyonellik ve ağ iletişimi sunulabiliyor. Yeni mimari aynı zamanda olabilecek en yüksek sürücü ve yolcu güvenliği sağlıyor.

 

Yeni, kolay tanınan ve özgün tasarım kimliği yeni boyutlar ve stil olanakları ile her MEB otomobili farklı kılacak. Elektronik mobiliteye uygun maliyetli erişim ve günümüzün benzinli otomobilleri ile rekabet edebilir sürüş mesafesi MEB mimarili otomobilleri evin ana otomobili olarak kullanma şansı sunuyor.

 

Pil ve motorlar

MEB mimarili ilk konsept BUDD-e şu anda Las Vegas CES fuarında sergileniyor ve yeni mimarinin DNA'sını ortaya koyuyor. MEB mimarisi özellikle kompakt elektrikli motorlar ve yüksek performanslı piller için üretilmiş. Düz ve yerden tasarruf sağlayan pil 92.4 kWh enerji sağlıyor. Pil BUDD-e'nin neredeyse tüm alt zeminine entegre edilmiş. Her iki aksta yer alan iki elektrikli motor gücünü pilden alıyor.

Öndeki elektrikli motor 100 kW (200 Nm), arkadaki motor ise 125 kW (290 Nm) çıkış gücüne sahip, toplam mekanik sistem gücü 225 kW. Bu da pil tam şarj olduğunda 533 kilometre elektrikli sürüş mesafesi sağlıyor. Bu mesafe BUDD-e'yi sürüş mesafesi açısından benzinli otomobillerle rekabet edebilir kılıyor. Pil prize takılarak ya da endüktif şekilde şarj edilebiliyor. 140 kW (DC) şarj gücünde pil 30 dakikada %80 doluyor.

 

Konsept otomobilin dört çekişli sürüş sistemi BUDD-e'ye 180 km maksimum hız sağlıyor. Otomobil sıfırdan saatte 100 km hıza 6.9 saniyede ulaşabiliyor.

 

Alan yönetimi

BUDD-e aynı zamanda mükemmel alan yönetimi ile öne çıkıyor. MEB mimarisi ve klima ve ısıtma sistemlerinin doğru konumlandırılması sayesinde kabinin ön kısmı oldukça geniş, ferah, aynı zamanda daha büyük ve daha iyi hava filtreleri ile mükemmel hava kalitesine sahip. Bunların yanı sıra, fan gürültüsü azaltılmış, akustik iyileştirilmiş.

 

Dış boyutlar

BUDD-e trafikte mümkün olan en az yeri kaplayan bir otomobil. Minivan 4597 mm uzunluğunda, 1940 mm genişliğinde, 1835 mm yüksekliğinde. Bu boyutlar modeli Volkswagen'in Touran ve Multivan T6 modelleri arasında konumlandırıyor. Her iki model de Avrupa'da oldukça başarı göstermişti. Konsept ise bu iki modelden de daha geniş. Pratik arka kapı ve sağ taraftaki sürgülü kapı konseptin yine Touran ve Multivan T6 ile ortak özelliklerinden. Cömert genişliği ve kısmen uzun aks açıklığı sayesinde (3151 mm), ayrıca çok kısa sarkıntıları ile (önde 694 mm, arkada 752 mm), BUDD-e'nin ebatları oldukça düzgün. Yeni geliştirilen arka direksiyon sistemi oldukça sıkı bir dönüş dairesi (11.5 m) ve gelişmiş dinamik yanıt ile sonuçlanıyor.

 

Dış cephe tasarımı

BUDD-e'nin tasarımcıları temiz bir estetik ve fonksiyonelliğe odaklanmışlar. Bu Volkswagen fonksiyonel, modern, temiz, güçlü ve çekici. Konsept iki tonlu bir renk şemasına sahip. Gövde pencere kenarlarına kadar “Nevada Beyazı” renginde, tavan ise “Phoenix Bakır” renginde boyanmış.

 

Ön kısım tasarımı: Ön kısım BUDD-e konseptinin bir Volkswagen olduğunu tartışmasız şekilde ortaya koyuyor. VW logosu etrafındaki bölge stilin en önemli parçası: Bu kısım tamamen transparan plastikten üretilmiş ve entegre LED modüller ile arkadan çok farklı şekillerde aydınlatılabiliyor. Bu da aracı şerit halinde çepeçevre saran bir dış cephe ambiyans aydınlatması yaratıyor. Yine LED teknolojisi kullanan farlar yüksekte konumlandırılmış. Farların sağ ve sol taraflarındaki transparan yüzey entegre LED sinyal lambaları ile otomobilin arkasına doğru ilerliyor. Önden bakıldığında, transparan bölgenin V şekilli tasarımı orijinal Volkswagen otobüs ve Beetle'a gönderme yapıyor ve temayı marka DNA'sının bu yeni yorumuyla geleceğe taşıyor.

 

Otomobilin siluetinin stili düz ve uzatılmış çatı çizgisi, uzun pencereler, camlı A sütunları, 21 inç alaşım jantlar ve önde başlayarak arkaya kanatlara doğru uzanan ışık modülleri ile karakterize. Bu transparan ve ışıldayan gövdenin üzerinde tüm arabayı çevreleyen, karakter çizgisi ve ambiyans aydınlatması görevi gören dar bir LED şerit uzanıyor. Siluet aynı zamanda kapı tutacaklarının ve dış aynaların bulunmaması sayesinde oldukça temiz. Bu kaldırılan modüller yeniden tasarlanmış ve yerlerini elektronik çözümler almış. Genişletilmiş D sütunları da yukarıdan başlayarak aşağıda arka lambalar ile birleşen bir LED şerite sahip.

Arka kısım: Arkadan bakıldığında hava akımının parlak siyah D sütunlarına doğru olduğu anlaşılıyor. Bu aerodinamik algı aerodinamik sürüklemeyi azaltıyor ve arka aks üzerindeki bastırma kuvvetini optimize ediyor. Temiz ve ikonik tasarım orijinal Volkswagen otobüsü andıran geniş arka kapı ile devam ediyor. Arka lambalarla birleşen D sütunundaki LED şeritler ve aracı saran ambiyans aydınlatması BUDD-e'ye kusursuz bir karizma kazandırıyor. Bu elektrikli Volkswagen'in bir diğer karakteristik özelliği ise arka alt kısımdaki çıkartılabilir çekmeceyi çerçeveleyen C şekilli LED grafikleri.

 

İç kabin tasarımı: Taşınabilir bir ev

Yeni Modüler Elektrikli Sürüş Kiti (MEB) mimarisi otomobili tamamen değiştiriyor, bu da iç kabin tasarımcıları için zorlu bir görev ortaya çıkartmış. Kabinin özellikle ön kısmının tasarımını tamamen sürüş teknolojisi belirliyor çünkü BUDD-e'nin en büyük özelliği bir sürü farklı düğmeden oluşan geleneksel kontrol panelinin ortadan kalkmış olması. Elektromobilitenin geleceğinde böyle düğmelere gerek yok. Bunun yerine havada yüzer gibi görünen bir kontrol paneli ekranı var. Bunu sürücünün önünde uzayda süzülen bir tablet olarak da tarif edebiliriz. Öte yandan, hafiflikle karakterize olan sadece sürücünün çalışma alanı değil. Mavi, gümüş ve beyaz renk tonlarındaki iç kabinin tamamı bu hafiflik hissini veriyor.

 

Bir oturma salonu olarak otomobil

Sürgülü kapıyı dışarıdan jest kontrolü ile açtığınızda, bir otomobilden çok bir oturma salonuna benzeyen iç kabine giriyorsunuz. Bu otomobil adeta ikinci eviniz, üstelik içini istediğiniz gibi döşeyebiliyorsunuz. Sürücünün ve öndeki yolcunun koltukları ahşap alt zemin üzerinde yer alıyor. Üstelik bu ahşap görünümlü bir materyal değil, orijinal ahşap.

Eğer öndeki yolcu arkadaki arkadaşlarıyla konuşmak isterse, döner koltuğunu arkaya doğru çevirebiliyor. Emniyet kemeri de buna imkan verecek şekilde tasarlanmış. Arkada yumuşak, sıcak bir halı oturma alanının önünde uzanıyor. Arka oturma kısmı bank şeklinde tasarlanmış. Yan duvarda ise 34 inç bir monitör bulunuyor. Arka kısımda da hafiflik hissi veren bir karakter var. Size evinizde gibi hissettiren bu iç kabin kesinlikle kurgu değil, tüm iç kabin tasarımı gerçek üretim çözümlerine göre, günlük yaşam içinde kullanılabilir ve maliyet açısından ulaşılabilir olacak şekilde yapılmış.  

Son Güncelleme : 14 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo