Mercedes'in Araştırma Aracı F 100 25. Yılında

Ototeknikveri     21 Ocak 2016 11:49

F 100 araştırma aracının dünya prömiyerinin üzerinden 25 yıl geçti. Daha önce hiç bir otomobilde bu kadar çok yeni fikir ve inovatif çözüm biraraya gelmemişti.

Mercedes'in Araştırma Aracı F 100 25. Yılında
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

F 100 bugünkü ağa bağlı otomobillerin öncüsüydü. Bunun en yeni örneği ise yeni Mercedes E Serisi. Mercedes-Benz tamamen fonksiyonel ve vizyoner otomobillerde öncü teknolojilere yer vermek konusunda oldukça köklü bir geleneğe sahip. Öyle ki bu geleneğin başlangıcı Carl Benz'in patentini aldığı 1886'daki ilk motorlu arabaya kadar dayanıyor. Ses ile kontrol edilebilen otomobil telefonu, otonom akıllı seyir kontrolü, Xenon farlar ve otomobilin anahtarı olarak kullanılan bir çip kartı: bundan 25 yıl önce Mercedes-Benz F 100 bugün yaygın olarak kullandığımız bu teknolojileri ilk kez sunuyor ve otomotiv teknolojilerinin geleceğine dair umut veriyordu. Pasif ve aktif güvenlik, ergonomi ve alan konsepti gibi konulardaki inovasyonlar F 100'ün başarısının başlıca nedenleriydi. Stuttgart merkezli marka Mercedes, F 100 ile edindiği deneyimi üretim otomobillerine de yansıtarak F 100'ün vaad ettiği geleceğin teknolojilerine dair umudu yollara taşıdı.

 

Ocak 1991'de, Mercedes-Benz F 100 araştırma otomobilini Detroit'de NAIAS fuarında tanıttı. F 100 firmanın adında “F” olan ilk araştırma otomobili oldu. Daha sonra ise gelenek F 200 Imagination (1996), F 300 Life Jet (1997), F 400 Carving (2002), F 500 Mind (2003), F 600 HYGENIUS (2005), F 700 (2007), F 800 Style (2010), F 125! (2011) ve F 015 Luxury in Motion (2015) ile devam etti.

Firmanın 130 yıllık tarihinde pek çok araştırma otomobili oldu. Örnekler arasında Carl Benz'in 1886'da petentini aldığı motorlu araba, Mercedes-Benz C 111 Wankel motorlu spor araba (1969), maksimum kullanım esnekliği için tasarlanan Mercedes-Benz Vario (1995) ve 2005 yılında tanıtılan, otomobil üretiminde biyoniğin potansiyelini sergileme amaçlı Mercedes-Benz biyonik otomobil sayılabilir. Bu arabaların hepsinin ortak noktası tamamen fonksiyonel ancak bir defaya mahsus, özel üretilmiş arabalar olmaları ve deneyimlenip değerlendirilebilen yeni sistemler ve teknolojiler içermeleri.

 

Araştırmadan üretime uygun konsepte

Araştırma otomobillerine ek olarak, Mercedes-Benz aynı zamanda teknoloji otomobilleri, test otomobilleri, konsept otomobilleri ve yeni standart üretim modellerinin öncesinde özel otomobiller de geliştiriyor. Teknoloji otomobilleri yeni teknoloji ile donatılmış standart üretim otomobiller oluyor. Bunlarda alternatif sürüş sistemleri gibi özellikler oluyor ve içerdikleri yeni teknolojiler günlük koşullarda test edilebiliyor. Araştırma otomobilleri ile bağlantılı test otomobilleri yeni teknolojileri araştırma laboratuarından çıkartarak test etmek için kullanılıyor. Konsept otomobiller ise üretime uygun, sürüşe hazır otomobiller ve gelecekte piyasaya çıkacak üretim modellerinin ön tanıtımı için kullanılabiliyorlar. Bunlarda genellikle seri üretime henüz geçirilmemiş yeni teknolojiler de bulunuyor. Tek seferlik özel otomobiller ise fizibilite çalışması olarak, yeni fikirleri sergilemek amacıyla sunuluyor.

1991 yılında, F 100 vizyoner araştırma otomobilleri grubunun bir üyesiydi. Mühendisler ve tasarımcılar tarafından otomotiv teknolojisinin gelecekteki ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları uygulamak için kullanılıyordu. Araştırma otomobili ile yürütülen çalışmalardan şöyle bulgular edinildi: tipik bir otomobil günde ortalama 1.2 – 1.7 kişi taşıyordu. Geliştiriciler sürücüyü yolcu kısmının merkezine yani otomobil içindeki en güvenli yere yerleştirdi. Bu da sürücünün kaza sırasındaki güvenliğini arttırdı. İkinci sıradaki yolcular sürücünün arkasında sağ ve sol kısımlara yerleştirildi. Diğer iki yolcu ise merkeze doğru, sağla tekerlek yuvaları arasına yerleştirildi. F 100'ün gövdesi eğimli arka kısmı ile geleceğin trendini yansıtıyordu, geniş steyşın otomobiller ve benzerleri için talep giderek arttı.

 

İç kabinin inovatif mekansal konsepti yeni tipte kapılarla uyumluydu, sürücü koltuğuna erişim açıldığında arabanın zemini ve tavanının bir kısmını da alan döner kapı ile sağlanıyordu. Kapı kapatıldığında üç noktadaki kilitleme mekanizmaları yumuşak ve güvenli bir kapanışı garantiliyordu. Bu şekilde F 100 arabanın zemininde ince bel kısmı ve ön kapılar ile arka sürgülü kapılar arasında B sütunu olmayan bir tasarıma sahipti.

Ağa bağlı otomobillerin habercisi

Sistemlerinin pek çoğu ile, F 100 geleceğin ağa bağlı otomobillerine katkıda bulunan çözümler içeriyordu. Bunlar arasında ses kontrollü telefon sistemi ve merkezi ekran bulunuyordu. Ekranda hız, trafik uyarıları gibi önemli bilgiler her durumda yayınlanıyordu. Arka kamera, mesafe uyarı radarı ve ilave radar sistemi ile F 100'ün arkasındaki trafik taranarak sürücü göremediği noktalardaki etkinlikler hakkında uyarılıyor, şerit değiştirmesi isteniyordu. Otomatik şerit koruma da mümkündü.

 

F 100'deki diğer elektronik sistemler arasında geleneksel anahtar yerine otomobile çip kartı ile giriş, direksiyon ve koltuk ayarı için elektrikli motorlar, mobil faks ve kişisel bilgisayar bulunuyordu. Otomobilin enerji kaynağı çatıdaki 2 metrekare alanı kapsayan ve 100 watt'a kadar güç sağlayan güneş panelleri ile destekleniyordu.

Daha fazla ışık

Araştırma otomobili aydınlatma teknolojisine de yeni bir bakış açısıyla yaklaşıyordu: gaz boşaltımlı oldukça kompakt farlar Mercedes için ilkti. Bu teknoloji daha sonra Xenon adı ile bilinmeye başlandı. Arka lambalar transparan prizma çubuklar içeriyordu, ışık iletkeni görevi gören bu çubuklar istenen fonksiyona uygun renkte merkezi ışık kaynağından aktive oluyordu.

 

Mercedes-Benz için F 100'deki bir ilk de önde çekişli sürüş sistemiydi. Mühendisler araştırma otomobilinde çok sayıda farklı motor konseptlerini denedi, bunlar arasında modifiye edilmiş içten yanmalı hidrojenli motor da vardı. Sandöviç zemin ve elektronik lastik basıncı izleme otomobildeki diğer inovasyonlar arasında yer alıyordu.

Özellikleri ve tasarım detayları bakımından, F 100 yeni tip bir otomobildi. İlk çıkışından 25 yıl sonra bugün bile bu araştırma otomobilinin ardındaki felsefe her zamankinden daha güncel.

Son Güncelleme : 22 Ocak 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo