BMW 3 Serisi Hibrit 330e'nin Teknik Özellikleri ve detayları

Ototeknikveri     01 Şubat 2016 01:56

Yeni BMW 330e sürücülere saf sürüş keyfi için inovatif bir yol sunuyor. Plug-in hibrit sistemiyle yeni BMW 3 Serisi modeli markanın en bilinen özelliği olan dinamik kabiliyetleri çevre dostu elektrikli sürüş ile birlikte sunuyor, uzun yolculuklarda rakipsiz bir verimlilik sağlıyor.

BMW 3 Serisi Hibrit 330e'nin Teknik Özellikleri ve detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

BMW 330e yüksek kalite dinamikler ile olağanüstü düşük yakıt tüketimini biraraya getiriyor. (BMW EfficientDynamics adı altında geliştirilen) BMW eDrive teknolojisi ile BMW TwinPower Turbo benzinli motor birlikteliği verimli ve dinamik bir plug-in hibrit sürüş sistemiyle sonuçlanmış. Dinamik, çevre dostu ve verimli sistem BMW markası ile mükemmel uyum sağlamış. Plug-in hibrit sistemi BMW'nin alışıldık sürüş dinamiklerini modern 65 kW/88 hp (250 Nm tork) elektrikli motor ve dört silindirli yanmalı motor kombinasyonu ile sunuyor. Yanmalı motor 135 kW/184 hp çıkış gücüne ve 290 Nm tork değerine sahip. NEDC döngüsünde ortalama yakıt tüketimi 100 km'de 2.1 – 1.9 litre, CO2 emisyonu ise 49 – 44 g/km. 185 kW/252 hp toplam çıkış gücü ve maksimum 420 Nm tork ile BMW 330e sıfırdan saatte 100 kilometreye 6.1 saniyede çıkabiliyor. Maksimum hız ise saatte 225 km.

 

Elektrikli motor ve yanmalı motor gücü otomobilin arka tekerleklerine standart sekiz kademe Steptronic şanzıman ile gönderiyor. Şanzımanın önündeki elektrikli motorun tasarımı vites oranlarının tamamen elektrikli modda da kullanılmasına imkan veriyor. Bu da bir tork konvertörüne gerek bırakmıyor, ilave sürüş ünitesinin ekstra ağırlığı ortadan kalkıyor.

Büyük kapasiteli yanmalı motorlar ile benzer performans

Güç çıkışı büyük kapasiteli bir yanmalı motor ile benzer düzeyde. Sürüş ünitesinin çalışma stratejisi sürekli elektrikli besleme sağlamak üzerine. Elektrikli motor gücü yanmalı motordan 100 Nm tork ile tedarik ediyor ve gazın pozisyonuna göre geçici olarak 250 Nm'ye kadar ilave besleme sağlayabiliyor. Bu da hareket halinde büyük kapasiteli yanmalı motorlardakine benzer bir olağanüstü güçlü ve sürdürülebilir enerji dalgası hissini veriyor. Her zaman elde bolca güç olduğu için, sürücü kaliteli ve sakin bir sürüş hissi yaşıyor. Sollama manevraları da çok daha hızlı hale geliyor ve BMW e330e her yol tipi ve koşulunda büyük bir sürüş keyfi veriyor.

 

Lityum-iyon hücrelerden oluşan yüksek voltajlı batarya bagajın altına yerleştirilmiş ve entegre düşük ısılı devre ile verimli soğutma sağlıyor. Batarya toplam 7.6 kWh (brüt) / 5.7 kWh (net) kapasiteye sahip. Bu da emisyonsuz ve tamamen elektrikli 40 kilometre sürüş imkanı veriyor. Bu özellikleri ile BMW 330e şehiriçi ulaşım için mükemmel bir model. BMW 330e mola verdiğinde yüksek voltajlı batarya herhangi bir prizden geleneksel şekilde şarj edilebiliyor ya da şarj için BMW i Wallbox kullanılabiliyor. BMW i Wallbox (şarj gücü: 3.7 kW) boş bir bataryayı iki saat 12 dakika içerisinde tamamen şarj edebiliyor. Geleneksel priz ile ise şarj 3 saat sürüyor.

   

Bataryanın bagajın altında düzenli bir şekilde yerleştirilmesi BMW 330e modeline bagaj kapasitesi ve arka koltuklar açısından avantaj sağlıyor. Opsiyonel yükleme sistemi ile 40:20:40 katlanabilir arka koltuklar sınırlanmadan yerlerinde kalabiliyor. 370 litre bagaj kapasitesi ile yeni BMW 330e geleneksel benzinli BMW 3 Series sedan ile aynı günlük kullanım kolaylığını rahatça sağlayabiliyor. Ayrıca, elektrikli sürüş sistemi bileşenlerinin akıllıca konumlandırılması sayesinde dengeli ağırlık dağıtımı elde ediliyor (%50 ön aksa, %50 arka aksa). Bu sayede tüm BMW 3 Serisi modellerinin ortak özelliği olan dinamik, maharetli ve kıvrak bir sürüş performansı elde ediliyor.

 

BMW eDrive her duruma hazırlıklı

ECO PRO, SPORT ve COMFORT ayarlarına sahip sürüş deneyimi kontrol butonunun yanı sıra, sürücü BMW eDrive sisteminin aracın her türlü kullanım koşuluna yanıtlarını orta konsoldaki tek bir düğmeye basarak kontrol edebiliyor. AUTO eDRIVE, MAX eDRIVE ve SAVE BATTERY (şarj tasarrufu modu) olmak üzere üç farklı sürüş modu sunuluyor. AUTO eDRIVE yanmalı motor ve elektrikli motorun tüm sürüş koşullarında en iyi etkiyi sağlamak için birlikte çalışmalarını garantiliyor ve elektrikli sürüşte maksimum saatte 80 km hız imkanı sunuyor. Bu mod otomobil her başlatıldığında otomatik olarak varsayılan ayar şeklinde aktive ediliyor. Yani ayarı değiştirmediğiniz sürece otomobil her seferinde AUTO eDRIVE modunda başlıyor.

 

MAX eDRIVE modunda ise BMW 330e otomobilin sadece elektrik gücünü kullanıyor ve elektrikli sistemden maksimum verimi almaya odaklanıyor. Bu modda elektrik gücüyle saatte 120 km hıza çıkılabiliyor. Elektrikli sürüşte tek şarjla 40 kilometre gidilebiliyor, bu da modeli işten eve ulaşım, çocukları okula bırakmak ya da alışveriş gibi amaçlarla gündelik şehiriçi kullanım için ideal yapıyor. Öte yandan, ilave güce ihtiyaç duyulan her durumda (örneğin sollamalarda) gaz pedalı gerekli konuma getirilerek yanmalı motor devreye sokulabiliyor.

   

SAVE BATTERY modunda özellikle şarj %50'nin altına düştüyse bataryanın şarjı korunuyor, saklanan enerji yolculuğun bir kısmında örneğin şehirlerarası yoldan çıkılıp şehiriçi trafiğine girildiğinde elektrikli sürüş için kullanılabiliyor.

 

BMW ConnectedDrive çok çeşitli şekillerde sürüş yardımı sağlıyor

BMW ConnectedDrive navigasyon sistemi ile birlikte çalışarak mevcut elektrik enerjisinin daha da verimli kullanılabilmesine imkan sağlıyor. Sistem sürücüyü proaktif enerji yönetimi konusunda destekliyor ve hibrit sistemin olabilecek en verimli şekilde kullanılabilmesi için gerekli operasyon stratejisini, sürüş stilini ve rotayı hesaplıyor. Sistem sürüş stratejisini genel rota profiline adapte ediyor. Örneğin, otomobil şehiriçi yollarda tamamen elektrikli mod kullanıyor, elektrik enerjisi aynı zamanda yokuşlarda da devreye sokuluyor, böylece sistemin tüm geri kazanım potansiyeli yokuşu takip eden aşağı inişlerde kullanılabiliyor. Bu da BMW 330e modelinin emisyonsuz sürüş ile hem ekonomik hem de çevre dostu olmasını sağlıyor.

 

Tüm BMW 3 Serisi modelleri gibi BMW 330e de konforlu ve klas bir iç kabine sahip. Beş koltuklu kabinde BMW'nin tipik özelliği olan pratik detaylar ve ergonomik kullanım konsepti kendisini gösteriyor. Dahası, BMW 330e standart olarak yardımcı ısıtma ve soğutma sistemi ile geliyor. Bu fonksiyonlar otomobilin anahtarı üzerindeki buton ile aktive edilebiliyor ya da iDrive işletim sistemi üzerindeki iki haftalık zamanlayıcı ile önceden programlanabiliyor. İşlemler için BMW ConnectedDrive akıllı telefon uygulaması da kullanılabiliyor. Detaylar kontrol ekranında gösteriliyor.  

Son Güncelleme : 01 Şubat 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo