Dizel Fiat 500X'e Emisyon Sınırlarını Aşıyor İddiası

Ototeknikveri     11 Şubat 2016 03:31

Alman çevreci örgüt DUH'nin otomotiv endüstrisindeki kirliliğe dikkat çektiği kampanyasından Fiat da nasibini aldı. Fiat 500X küçük SUV'nin Nox emisyonlarının standartların üzerinde olduğu iddia ediliyor.

Dizel Fiat 500X'e Emisyon Sınırlarını Aşıyor İddiası
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

DUH daha önce de General Motors'a ait Opel'i, Renault'yu ve Mercedes-Benz'i aynı gerekçeyle suçlamıştı. Salı günü Berlin'de gerçekleştirilen bir basın toplantısı ile DUH şimdi ise gözleri Fiat Chrysler Otomobilleri'ne çevirdi. DUH'nin kampanyasını yürüten Axel Friedrich açıklamasında “Opel Zafira, Renault Espace, Mercedes C Class ve şimdi de Fiat SUV'de standartların çok üzerinde Nox emisyonları tespit edildi. Bu sonuçlar teknik olarak açıklanabilir değil ve akıllara bu otomobillerde defeat device kullanıldığını getiriyor” dedi. Friedrich, Washington merkezli “Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi”nin (ICCT) kurucularından. Bu kurum Volkswagen Grubu'nun dizel skandalının ortaya çıkmasına neden olan soruşturmayı da yürütmüştü. FCA, DUH'nin iddiaları ile ilgili henüz yorum yapmıyor. 2 Şubat'ta yapılan açıklamada firma dizel araçlarının defeat device içermediğini ve emisyon değerlerinin sürüş koşullarına göre değişebileceğini belirtmiş, otomobillerinin kontrol sistemlerinin laboratuar ya da yolda olması fark etmeksizin aynı koşullarda aynı şekilde çalıştığını savunmuştu.

 

Firmadan yapılan açıklamada ayrıca dizel otomobillerin Avrupa yasalarının gerektirdiği test döngüsünde incelendiklerinde yasal limitlere uygun sonuçlar verdikleri ifade edildi. Suçlanan diğer otomobil üreticileri de iddiaları reddediyor ancak bazı modellerin spesifik laboratuar koşullarında değil de gerçek yol koşullarının değişkenliğinde test edildiklerinde farklı emisyon seviyeleri verebildiğini hatırlatıyorlar.

 

Öte yandan Avrupalı yasa yapıcılar daha zorlu test metodları getirmek istiyor. Öngörülen yeni standartlarda tüm emisyon limitleri azaltılıyor ancak nitrojen oksit emisyon değerlerinin bazı koşullarda 80 miligram/kilometre olan yasal limitin %50'ye kadar daha üzerinde çıkmasına izin veriliyor.

 

Avrupalı yetkililer şu anda çok sayıda otomobil üreticisini soruşturmaya tabi tutuyor. Şimdiye kadar sadece Volkswagen laboratuar testlerini manipüle eden yasadışı yazılım ve cihaz kullanmakla suçlandı.

 

Bern Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından yapılan testleri kaynak gösteren DUH idari yöneticisi Jürgen Resch, Fiat 500X 2015 modelinin uyumlu olduğu iddia edilen Euro 6 dizel standartlarının (motor sıcakken) 11 – 22 kat daha üzerinde Nox emisyonuna sahip olduğunu öne sürüyor.

 

DUH'a göre, Fiat 500X sıcak motorla yapılan sekiz testte de dinamometrede standartların çok üzerinde emisyon değerleri verdi.

Son Güncelleme : 11 Şubat 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo