Audi Quattro Ultra: Gelecek için dört çekişli sürüş

Ototeknikveri     19 Şubat 2016 05:31

Quattro daimi dört çekişli sürüş sistemi ile, Audi otuz yıllık liderliğini daha da genişletti. Şimdi yeni aşama başlıyor; quattro ultra teknolojisi ile birlikte geliyor.

Audi Quattro Ultra: Gelecek için dört çekişli sürüş
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ultra teknolojili quattro geliştirilirken konulan hedef kalıcı sistemlerden, çekiş gücünden ya da sürüş dinamiklerinden öndün vermeden en iyi tasarrufu sağlamak olmuş. Sistem yakıt tüketimi ve CO2 emisyonları anlamında sınıfında standartları yeniden belirliyor. Yapılan testlerde Audi geliştiricileri geleneksel dört çekişli sistemlerden 0.3 litre/100 km daha az yakıt kullandı. Testler Ingolstadt bölgesinde ve normal trafikte gerçekleştirildi. İlk bakışta bu hedefler gerçekçi görünmeyebilir ancak yeni geliştirilen dört çekişli sürüş sistemi bileşenleri ve sofistike işletim stratejisi ile, Audi geliştiricileri hedefleri tutturmayı başardı. Sonuç olarak; çok sayıda sensör ve sürüş dinamiklerinin, yol koşullarının ve sürücü davranışlarının sürekli analizi, ayrıca bu konularda veri toplanması sayesinde dört çekişli sürüş sisteminin akıllı kontrolü hassas bir şekilde çalışıyor. Quattro dört çekişli sürüş sistemi ihtiyaç duyulduğu her an hazır durumda. Düşük yüklerde, tekerleğin kayma riskinin olmadığı standart işletim sırasında yeni quattro önden çekişin tüm avantajlarını sunuyor.

 

Gerek duyulmayan durumlarda dört çekiş kapatılıyor ancak her an tekrar devreye sokulmaya hazır durumda bekliyor, bu da önden çekişli sistemle daimi dört çekişli sistem arasındaki potansiyel yakıt tüketim farkını azaltıyor.

 

Strateji

Dört çekişli sistem sürücü ihtiyaç duymadan önce aktive ediliyor. Aslında, tüm aktivasyonlar ve deaktivasyonlar yüksek oranda farklılık gösteren bir stratejiyi izliyor.

 

Quattro elektronikleri bir dizi kontrol ünitesi aracılığı ile birbirine bağlı. Her on milisaniyede, sistem direksiyon açısı, yanal ve dikey hızlanma ve motor torku gibi bir dizi veriyi toplayarak analiz ediyor. Dört çekişli sistemin aktivasyonu üç aşamalı bir stratejiyi izliyor: bu aşamaları proaktif, öngörücü ve reaktif olarak adlandırabiliriz.

 

Proaktif aşamada, odak noktası otomobildeki bağlantılı sistemlerden alınan veriler. Kontrol ünitesi bu verileri örneğin öndeki iç lastiğin hızlı viraj alma sırasında ne zaman tutuş limitine ulaşacağını hesaplamak için kullanıyor. Hesaplama viraj almadan yaklaşık 0.5 saniye öncesinde tamamlanmış oluyor. Eğer tekerlek belirlenen eşikte tutuş limitine ulaşırsa dört çekişli sistem aktive ediliyor.

 

Öngörülü aktivasyon ile quattro kontrol ünitesi öncelikle sürücünün stiline, ESC'nin durumuna, seçilen sürüş moduna ve treyler tespit sistemindeki moda odaklanıyor.

 

Reaktif aktivasyon ise çok daha nadiren uygulanıyor, bu modda sistem sürtünme katsayısındaki ani değişimlere tepki veriyor. Bu durum örneğin tekerlekler kuru asfalttan bir buz tabaaksına çıktığında yaşanıyor.

 

Quattro dört çekişli sürüş sistemi kış aylarında yaz aylarına kıyasla daha sık aktive oluyor çünkü sürtünme katsayısı bu mevsimde daha düşük. Dört çekişe ihtiyaç sabit bir hızda süratle giderken değil de düşük ve orta hızlardaki hızlanma aşamalarında daha fazla oluyor. Bu nedenle örneğin otobanlarda quattro dört çekiş sistemi daha az kullanılabiliyor.

Öte yandan, otomobil eğer hız sabit kalıyorsa ve yol düzse karlı yollarda da sadece önden çekişle sürülebiliyor. Tam tersi şekilde, eğer dolambaçlı bir yolda dinamik bir sürüş yaşanıyorsa dört çekiş sistemi yol kuru ve tutucu bir asfalt bile olsa sürekli aktif halde kalıyor.

 

Gücün ön ve arka akslar arasında optimal dağıtımı sistem aktifken sürekli şekilde hesaplanıyor. Kontrol stratejisi ESC verisi, çevre koşulları, sürüş durumu ve sürücünün isteklerine göre belirleniyor. Güç iki aks arasında bu faktörlerin bir fonksiyonu olarak sürekli en iyi şekilde dağıtılabiliyor.

 

Dört çekiş sisteminin deaktivasyonu için genelde yeterli zaman bulunuyor. Aynı zamanda, operasyonel gereklilikler sistemin aktive olması için debriyajların kapanacağı hızı belirliyor. Bazı sürüş koşullarında bunun bir saniyeden kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekiyor.

 

Quatrro sürüş sisteminin Audi “drive select” ile bağlanması ile, sürücü dört çekiş özelliklerini kendi tercihlerine göre ayarlayabiliyor. “Drive Select”deki otomatik modu olabilecek en iyi çekişi ve dengeli sürüş dinamiklerini sunuyor. Dinamik modda, güç arka aksa daha çabuk ve daha büyük oranda gönderiliyor, sürüş dinamikleri özellikle düşük sürtünme katsayılarında geliştiriliyor. Tekerlek seçmeli tork kontrolü -ESC'nin bir yazılım özelliği- iç tekerlekleri minimal düzeyde frenleyerek tutuşu yumuşatıyor.

 

Çift debriyaj - teknoloji

Geliştirilmiş verimlilik şanzıman içerisindeki iki debriyaj ile mümkün olmuş. Sistem önden çekişe geçtiğinde, ön debriyaj vites kutusu ile diferansiyel arasındaki şafttan bağlantısını kesiyor. Arka aks diferansiyelindeki entegre bir ayrıştırıcı da açılarak güç aktarım mekanizmasının arka kısmındaki sürüklenme kaybının öncelikli nedenini devredışı bırakmış oluyor. Ayrıca, quattro güç aktarım mekanizması yeni teknik bileşenlerine rağmen önceki sistemden yaklaşık 4 kilo daha hafif. Bu da yol tutuşu ve yakıt tasarrufu açısından avantaj sağlıyor.

 

Çok plakalı debriyaj

Dört çekişli sürüş debriyajı vites kutusunun arka kısmında konumlandırılmış. Quattro kontrol ünitesi içine entegre edilen bir elektrikli motor, çok plakalı debriyajı çalıştıran iğ tahriğine güç veriyor. Modele göre değişen şekilde, debriyaj beş ya da yedi plakaya sahip, bu plakalar yağ banyosu içerisinde dönüyor. Sürtünme halkaları birbirinin ardı sıra gelecek şekilde ve çiftler halinde yerleştirilmiş. İlk halka debriyaj sepeti ile sürekli iç içe geçiyor ve giriş mili ile birlikte dönüyor. Bir sonraki halka arka aks diferansiyeline çıkış mili ile iç içe geçiyor. Plakalar birbirine temas ettiğinde dört çekişli sürüş sistemi aktive oluyor. Plakaların temas basıncı ise sürüş torkunu değişken ve dinamik şekilde akslar arasında dağıtmak için kullanılıyor.

 

Entegre ayrıştırıcı

Arka aks diferansiyeline entegre edilen ayrıştırıcı farklı bir prensiple çalışıyor. Sağ arka tekerlekteki şaft diferansiyele çıktığı noktanın arkasında ikiye ayrılmış. Diferansiyeldeki aks ayna dişlisi ile sol yardımcı mil ve sağ yardımcı mil bir tutucu bileşene bağlı. Her ikisi de pozitif eşleştirilebiliyor.

 

Tutucu debriyaj elektromekanik olarak açılıyor ve ön gerilmeli yay aracılığı ile kapanıyor. Debriyaj ile ayrıştırıcı aynı anda açıksa arka aks diferansiyelindeki sürtünme ve sürüklenme kayıpları ile ilgili büyük bileşenler ve tahrik mili duruyor. Sadece aks ayna dişlisi ve -viraj alma sırasında otomobilin tekerleklerinin dönüş hızlarındaki farkları denkleyen- diferansiyeldeki dengeleyici dişliler sıfır yük altında dönmeye devam ediyor. Bunlar sadece çok küçük sürüklenme kaybına yol açıyor.

 

Dört çekiş sistemini aktive etmek için, atıl bileşenler kontrollü çok plakalı debriyaj tarafından bir saniyeden kısa sürede harekete geçiriliyor. Tutucu debriyaj tahrik mili ve diferansiyel yuvası gerekli hızda döner dönmez kapanıyor. Ardından, elektromanyetik ile çalışan bir metal pin killitleme kolunu çözüyor. Yaylar gevşiyor ve tutucu debriyaj kapanıyor.

 

Tutucu debriyaj kapanırken ön gerilmeli yayların kullanımı çok kısa vites geçiş süreleri sağlıyor.

 

Ultra teknolojili quattro - vites

Teks akslı operasyonda ciddi bir verimlilik kazanımı elde etmek için gereken şey en iyi verimliliği sunan ve doğrudan sürüşlü bir akstır. Yeni nesil manuel ve S tronic vitesler tüm ön koşulları yerine getirirken geliştirme sürecindeki en önemli odak noktası olan verimlilik özelliği ile de öne çıkıyorlar.

 

Yeni nesil quattro sistemine sahip ilk model 2016'nın ikinci çeyreğinde S tronic vitesli yeni A4 allroad quattro olacak. Yeni teknoloji daha sonra boylamasına monte edilmiş motorlar ve manuel ya da S tronic vitesler kullanan diğer modellerde de yer bulacak.

Son Güncelleme : 19 Şubat 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo