2016 Ford Kuga 1.5 Dizel Teknik Özellikleri ve Detayları

Ototeknikveri     21 Şubat 2016 12:42

Ford modern, sportif ve verimli yeni Kuga SUV'yi tanıttı. Yeni 2016 Ford Kuga 1.5 litrelik dizel motora kavuşması ile dikkat çekiyor.

2016 Ford Kuga 1.5 Dizel Teknik Özellikleri ve Detayları
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford önceki gün yeni Kuga modelini tanıttı. Avrupa'nın en popüler SUV'lerinden birisi olan Kuga'nın yeni modeli, müşterilere daha yüksek teknoloji, rafine ve sportif bir tasarım sunuyor. Yeni ve sofistike Kuga sürüşü daha basit, daha güvenli, daha keyifli ve daha uygun maliyetli hale getiren teknolojilere sahip olacak. Bunlar arasında Ford'un yeni SYNC 3 iletişim ve eğlence sistemi, inovatif sürüş yardımı teknolojileri, ergonomik ve konforlu bir iç kabin ve yeni 120 PS 1.5 litre TDCi dizel motor sayılabilir. Cüretkar ve sportif yeni Kuga'nın prömiyeri Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde (Mobile World Congress) gerçekleştirildi. Yeni Kuga aynı zamanda Ford'un dikey park teknolojisini de içerecek. Bu sistemle sürücüler dark park yerlerine eller-serbest şekilde park edebiliyor. Active City Stop çarpışma önleme sistemi ve Ford'un optimize edilmiş uyumlanabilir ön aydınlatma sistemi de yeni modelin dikkat çeken özellikleri arasında. Daha da sofistike teknolojiler ise eller-serbest şekilde yukarıya doğru açılan bagaj kapağı ve Ford akıllı dört çekişli sürüş sistemi. 

 

Ford Avrupa Başkan Yardımcısı Joe Bakaj'ın yeni Kuga ile açıklamaları şöyle: “Yeni Kuga sürücülerin yolculuk esnasında bağlantıda, rahat, güvenli ve şık olmasını sağlayan teknolojilere ve özelliklere sahip. Yeni sofistike tasarım Kuga'ya taze ve modern bir hava kattı. SYNC 3 ise sürücülerin otomobilleri ile ve bağladıkları cihazlar ile kusursuz iletişim kurabilmesini sağlıyor. SYNC 3'teki özellikler bir kaç yıl önce hayal bile edilemiyordu”. 

 

Ford, geçen yıl güncellenmiş EcoSport'u tanıtmasının ardından yeni Kuga ve daha büyük Edge SUV'yi bu yıl piyasaya sürecek. Firma SUV serisi sektör analisti IHS'nin öngürüsüne uygun şekilde büyütüyor. IHS, 2020 yılı itibariyle Avrupa'daki otomobil satışlarının %27'sinin SUV segmenti araçlardan oluşacağını öngörüyor.

Yeni Kuga ve Edge gelecek üç yılda SUV ve crossover alanlarındaki rekabette Ford'u temsil edecek beş model arasında.

 

Kuga 2008'de ilk piyasaya çıktığı günden beri firmanın Avrupa'daki SUV atağının öncülüğünü yaptı. Modelin satışları bir önceki yıla göre %19 artarak 2015'te 102 bin adet ile rekor kırdı. 2016 yılı için Ford Avrupa'da SUV satışlarında ilk kez 200 bin adeti geçeceğini öngörüyor. Bu da 2015'e kıyasla %30'dan fazla bir büyüme anlamına geliyor.

 

Joe Bakaj'ın bu konudaki yorumu şöyle: “Ford Avrupa SUV modellerinde şık tasarım, yüksek performans ve müşterilerin arzuladığı sofistike teknolojiler sunuyor. SUV'lere olan talep her zamankinden daha fazla ve Ford serisini her yaşam tarzına uygun çok çeşitli modellerle genişletiyor”.

 

SYNC 3, yeni Ford Kuga'da

Yeni Ford Kuga SYNC 3 sistemiyle sürücülere ses seviyesi, navigasyon, klima fonksiyonlarını ve akıllı telefon entegrasyonunu basit sesli komutlar ile kontrol etme olanağı sunuyor. 22 binden fazla yorum ve araştırma kliniklerinden ve anketlerden toplanan veriler ile Ford bugüne kadarki en müşteri dostu sistemi yarattı.

 

SYNC 3 daha hızlı performans, basitleştirilmiş komutlar ve beş dil desteği sunuyor. Basitçe bir düğmeye basıp “Kahveye ihtiyacım var” ya da “Benzine ihtiyacım var” dediğinizde sistem yakınlardaki kafeleri, benzin istasyonlarını, otoparkları, tren istasyonu, havaalanı ya da otelleri listeliyor.

 

Kuga sürücüleri SYNC 3'ün 8 inç dokunmatik ekranını tıpkı akıllı telefonlarını kullandıkları gibi kullanabiliyorlar. Yeni arayüz daha geniş, kullanımı daha kolay operasyon butonları sunuyor, ayrıca ilk kez dokunmatik ekranlı akıllı telefonlardan alışkın olduğumuz kaydırma ya da tıklama gibi el hareketlerini tanıyor. 

 

iPhone kullanıcıları Apple CarPlay aracılığı ile telefonlarını otomobile entegre edebiliyor, telefon görüşmeleri yapabilliyor, müziğe erişebiliyor, mesaj gönderip alabiliyor, yol tarifi alabiliyor ve bunları dikkatlerini yoldan ayırmadan gerçekleştirebiliyorlar. Android™ kullanıcıları ise Android Auto™ sistemini aktive edebiliyor. Android Auto müşterinin zaten önceden bildiği ve sevdiği uygulamaları ve hizmetleri otomobilde daha verimli ve güvenli kullanılabilecek şekilde sunuyor. Sistem sayesinde Google Arama, Google Haritalar ve Google Play'e erişilebiliyor. Yazılım kablosuz internet bağlantısı ile güncellenebiliyor.

SYNC 3 aynı zamanda SYNC AppLink özelliği sunuyor. Bu özellikle sürücü sadece ses komutları ile akıllı telefonundaki çok sayıda uygulamayı açabiliyor ve kullanabiliyor (örneğin AccuWeather gibi).

 

Ford Avrupa Elektrik ve Elektronik Sistemler Baş Mühendisi Christof Kellerwessel SYNC 3 için şu görüşleri bildiriyor: “Örneğin her günkü klasik ev ile iş arası yolculuğunuzda sabah kahvenize ihtiyacınız var ya da bir nakliye işi yaparak seyahatinizin masrafını çıkartmak istiyorsunuz; SYNC 3 sizi yolculuklarınızda ağa bağlı tutarak bütün bunlarla ilgili çok çeşitli ve inovatif yöntemler sunuyor. Modern akıllı telefonlar ile uyumlu olması için tasarlanan 8 inç dokunmatik ekranlı SYNC 3 daha doğal konuşmaları algılayabiliyor, daha hızlı ve okuması kolay bir grafik arayüze sahip”.  

 

Daha basit park için sofistike teknoloji

Yeni Ford Kuga, sofistike Ford sürüş yardımı teknolojileri ile sürüşü ve park etmeyi müşteriler için çok daha kolay hale getirecek. Yeni dikey park fonksiyonu geçen yıl Kuga müşterilerinin neredeyse yarısı tarafından kullanılan aktif park asistanı teknolojisini daha da geliştiriyor. İlave ultrason sensörleri kullanan dikey park sistemi sürücülere sadece bir düğmeye basarak iki otomobil arasındaki dikey ve dar park yerlerine girme ya da yola paralel park etme şansı sunuyor, sürücü gaz ve freni kontrol ederken sistem aracı park ediyor.

İlave sensörler sürücülere park yerinden çıkarken de yardımcı oluyor. Çapraz trafik uyarısı sürücüyü park yerinden çıkarken arkasından geçebilecek araçlar için uyarıyor. 40 metreye kadar radar ile çalışan sistem yaklaşan başka bir taşıt tespit ettiğinde üç uyarı sinyali veriyor.

 

Park yerinden çıkış asistanı sürücülere paralel park yerlerinden çıkarken de yardımcı oluyor. Sürücü gaz ve freni kontrol ederken sistem de direksiyonu kontrol edebiliyor. 

 

Yeni Kuga aynı zamanda Ford'un Active City Stop çarpışma önleyici sisteminin gelişmiş bir versiyonuna da sahip. Sistem saatte 50 km'ye kadar olan hızlarda çalışıyor. Eskiden bu özellik saatte 30 km ile sınırlı kalıyordu. Active City Stop aracın önündeki sensörleri kullanarak yoldaki hareketsiz objeleri tarıyor ve eğer araç bir objeye çok hızlı yaklaşıyorsa freni hazırlıyor. Sürücü hala yanıt vermezse sistem motor torkunu azaltıyor ve otomatik olarak fren yapıyor, böylece çarpma etkisi azaltılmış ya da tamamen engellenmiş oluyor.

 

Yeni nesil Ford MyKey teknolojisi yeni Kuga sahiplerinin genç sürücüler için gelen telefon çağrılarını engelleme, maksimum hızı kısıtlama, sürüş yardım ve güvenlik sistemlerinin kapatılmasını engelleme, ses sisteminin maksimum ses seviyesini düşürme ya da yolcular emniyet kemerlerini takmadığı sürece ses sistemini çalıştırmama gibi ayarlamalar yapabilmesini sağlıyor. 

 

Şık Kuga 

Yeni Kuga Ford'un en yeni tasarım dilini kullanarak cesur ve sportif bir görünüm sunuyor. Otomobilin stili EcoSport kompakt SUV ve yeni Edge büyük SUV ile benzer. Geniş bir trapezoit (ikizkenar yamuk şeklinde) üst ön panjur ve daha ufak bir alt ön panjur şık farlar ile tamamlanıyor. Farlar aynı zamanda LED gündüz sürüş ışıkları ve şık sis lambaları ile donatılmış. 

Yeniden stillendirilen arka lambalar sportif görünümü tamamlıyor. Yeni 17 – 18 ve 19 inç alaşım jant tasarımları da Luster Nickel ve başka finişler ile sunuluyor. Gri ve bakır tonlarındaki (Guard Grey, Copper Pulse) yeni renkler de tüm seride sunulacak. Elektrikli açılır – kapanır çeki demiri kullanımda değilken kendini otomatik olarak arka tamponun arkasına gizliyor ve yeni Kuga'nın sportif görünümünü koruyor.

 

Olağanüstü şık ve kaliteli iç kabin daha ergonomik, daha şık ve daha konforlu olması için tamamen yenilenmiş. Direksiyon ve klima kontrolleri eskisinden daha da sezgisel ve düğme kalabalığı çok önemli ölçüde azaltılarak daha kolay kontroller sağlanmış. Direksiyon ısıtmalı deri kaplama ile soğuk havalarda konfor sağlıyor. Ayrıca tüm yeni Kuga modelleri direksiyon üzerinde vites değiştirme kanatçıkları ile geliyor.

 

Yeni kullanım kolaylığı özellikleri Kuga'yı daha da kullanıcı dostu hale getiriyor. Elektronik park freni işleri kolaylaştırırken aynı zamanda orta konsolda ekstra depolama alanı açıyor. Kapı uyarı sistemi ise sürücüye kapıların kilitli olup olmadığını bildiriyor.

 

Yeni Kuga aynı zamanda eller-serbest kontrol edilebilen ve yukarıya doğru açılan bagaj kapağı sunuyor. Kapak arka tampona doğru hafif bir tekme hareketi gösterilerek kolayca açılabiliyor ya da kapatılabiliyor. Özellikle elinizde çocuklarınız ya da çok sayıda alışveriş torbası varsa bu özellik çok işe yarıyor. 

 

Ford Kuga'da güçlü ve verimli motorlar 

Yeni modelde 120 hp 1.5 litre TDCi dizel motor şu anki 2.0 litre TDCi'nin yerini alıyor. Önden çekişli sistemle sunulan motor için 4.4 l/100 km yakıt tüketimi, 115 g/km CO2 emisyonu hedefleniyor.

 

2.0 litre TDCi dizel motor ise 150 hp çıkış gücünde ve hem önden çekişli sürüş sistemi hem de Ford Akıllı Dört Çekişli Sürüş Sistemi ile kullanılabiliyor. Bu motorun yakıt tüketimi 4.7 l/100 km, CO2 emisyonu 122 g/km. 180 hp dört çekişli versiyon ise 5.2 l/100 km yakıt tüketimine, 135 g/km CO2 emisyonuna sahip. 

 

Ford'un 1.5 litre EcoBoost benzinli motoru 120 hp ya da 150 hp çıkış gücü ile sunuluyor. Önden çekişli versiyon 6.2 l/100 km yakıt tüketimi, 143 g/km CO2 emisyonuna sahip. 182 hp dört çekişli versiyon 7.4 l/100 km yakıt tületimi ve 171 g/km CO2 emisyonu ile geliyor.

 

Geliştirilmiş görüş ve güvenlik 

Yeni Ford teknolojileri ve sofistike kaporta mühendisliği sürücülerin yolu daha iyi görmesini sağlıyor, Kuga sürücüleri ve yolcular için, hatta yoldaki diğer kullanıcılar için güvenliği arttırıyor. Ford'un uyumlanabilir ön aydınlatma sistemi Kuga'da ilk kez yer alıyor ve ortam ışık koşullarını izleyerek görüşü otomatik olarak optimize ediyor. Bunun için yeni bi-xenon farların ışık açısı ayarlanıyor. Aracın hızına, direksiyon açısına ve öndeki obje ile aradaki mesafeye göre 7 farklı ayar var.

Yeni Kuga'nın heykelsi kaportası daha geniş bir orta kubbe ile sadece Kuga'nın sportif görünümünü tamamlamakla kalmıyor, aynı zamanda yapısal tasarımı ile kaza esnasında hem otomobilin içindekileri hem de yoldakileri çarpışma etkilerinden koruyor. Kaput ve arka bagaj kapağının mühendisliği çarpışma etkilerini ve maddi hasarı azaltacak şekilde yapılmış. 

 

Yeni Kuga'da yer alan Ford teknolojileri arasında ayrıca Ford Akıllı Dört Çekişli Sürüş Sistemi de bulunuyor. Bu sistem her tekerleğe gönderilecek gücün miktarını kontrol ediyor, yol tutuşunu ve çekişi özellikle kaygan, zorlu yol koşullarında optimize ediyor.

 

Kavis kontrolü virajlara çok hızlı girildiğinde oluşabilecek hakimiyet kaybı riskini önlüyor.

 

Tork yönlendirme kontrolü tekerlek içlerine hafif fren uygulayarak sürücü deneyimini geliştiriyor ve virajlarda çekiş ve stabiliteyi arttırıyor. 

 

Akıllı Dört Çekişli Sürüş Sistemi tekerleklerin yol tutuşunu hesaplayarak sadece 20 milisaniyede gerekli ayarlamaları yapabiliyor. 20 milisaniye bir göz kırpma süresinden bile 20 kat daha kısa bir zaman dilimi.

 

Notlar

*Satış rakamları Ford'un Avrupa'daki 20 ana piyasadaki satışlarına göre verilmiştir. Bu piyasalar arasında Avusturya, Britanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, Romanya, İsveç ve İsviçre bulunuyor. 

 

** SYNC 3'e gelen yeni diller Çekçe, Danca, Norveççe, Lehçe (ses kontrollü) ve İsveççe (ses kontrollü). Halihazırda sistemde Felemenkçe, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Rusça, İspanyolca, Türkçe ve İngilizce de bulunuyor.

 

*** Haberde belirtilen yakıt/enerji tüketimi ve CO2 değerleri Avrupa yasalarının teknik gereklilikleri ve özelliklerine göre tespit edilerek aktarılmıştır. Yakıt tületimi ve emisyon değeleri tek bir otomobil için değil otomobil versiyonunun tamamı için belirtilir. Uygulanan standart test prosedürü farklı araç tipleri ve farklı üreticiler arasında kıyaslamayı mümkün kılar. Bir aracın yakıt verimliliğine ek olarak, sürüş davranışları ve teknik olmayan faktörler de yakıt tüketimi ve emsiyon değerlerinin tespitinde rol oynar. CO2 küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olan sera gazıdır. 

Son Güncelleme : 22 Şubat 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo