Audi SQ7 TDI Bir Çok İlkleri Bünyesinde Barındırıyor

Ototeknikveri     04 Mart 2016 03:58

320 kW (435 hp) çıkış gücü ve 900 Nm tork ile yeni Audi SQ7 TDI piyasadaki en güçlü dizel SUV. Diğer teknik alanlarda da yeni Audi SQ7 yarışta önlerde.

Audi SQ7 TDI Bir Çok İlkleri Bünyesinde Barındırıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni geliştirilen 4.0 TDI motor dünyada ilk kez kullanılan bir özelliğe sahip: Bir elektrikli kompresör SQ7 TDI’a olağanüstü performans kazandırıyor. Araç 100 kilometrede ortalama 7.4 litre yakıt tüketiyor. Audi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Stefan Kirsch yeni modelle ilgili şunları söylüyor: “Başarılı SQ5’in çıkışını takiben, şimdi de Q7 model serisine dizel motorlu bir S modeli uyguluyoruz. V8 TDI motorla donatılan bir SQ7 altı silindirli bir motorun tüketim değerlerini sunuyor. SQ7 TDI’daki elektrikli kompresör dünyada bir ilk. Bu teknoloji ile Audi teknik yoluyla ilerleme sloganını bir kez daha vurgulamış oluyor”.

 

Güçlendirilmiş emiş: Üç şarj birlikte çalışıyor

4.0 TDI tepeden tırnağa yeniden geliştirildi, sınıfının en iyi performansını düşük tüketimle sunuyor ve maksimum dinamikleri garanti ediyor. V8 motor 3,956 cc silindir hacmine sahip. İki egzoz gazı turboşarjı sekansiyel şarj konseptine göre seçmeli olarak aktive ediliyor, çünkü egzoz gazı düşük ve orta motor yüklerinde sadece bir turboşarjda akıyor. İkinci türbin sadece yüksek yüklerde aktive ediliyor. Bir elektrikli kompresör (EPC) özellikle düşük motor hızı aralıklarında iki turboşarjın çalışmasını arttırıyor, olağanüstü dinamik performans sağlıyor.

Audi SQ7 TDI Teknik Özellikleri;

320 kW (435 hp) güç çıkışı ve dakikada 1000 – 3250 devir arasında 900 Nm tork ile, SUV segmentte yeni standartlar belirliyor. Araç 4.8 saniyede sıfırdan saatte 100 km hıza çıkabiliyor, maksimum hız ise saatte 250 km. Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü’ne (NEDC) göre yakıt tüketimi 100 kilometrede 7.4 litre. CO2 emisyonu ise kilometre başına 194 gram.

 

Güçlendirilmiş emiş konsepti ve elektrikli sistem: Elektrikli kompresör (EPC) ve 48 wolt alt sistem

Elektrikli kompresör üretim versiyonu bir model için dünyada ilk. EPC başlatma sırasında 4.0 TDI motoru güçlü şekilde destekliyor ve turbo gecikmesiz temiz dinamikler için düşük yüklerden hızlanma sağlıyor. Kompresör ara soğutucunun aşağı hava geçişinde konumlandırılmış. EPC besleme için egzoz gazı enerjisine ihtiyaç duymaması nedeniyle her zaman kullanılabiliyor, bu da onu geleneksel klasik egzoz gazlı turboşarja karşı güçlü bir alternatif yapıyor. Bu teknolojiyle turbo gecikmesi tarih oluyor. EPC 250 milisaniyeden kısa sürede motora dinamik güç aktarımı için gerek besleme enerjisini sağlayabiliyor. Kompakt bir elektrikli motordan güç alan kompresör tekerleği dakikada 70 bin devirde dönüyor. Böylece 4.0 TDI büyük güç çıkışını fark edilebilir bir gecikme olmadan geliştirebiliyor. Gaza basılır basılmaz yanıt alınıyor. Özellikle başlatma sırasında bu büyük bir kolaylık sağlıyor.

Audi supap hareketi sistemi (AVS)

Audi supap hareketi sistemi (AVS) de ilk kez Audi’nin bir dizel modelinde çıkış yapıyor. Giriş ve egzoz eksantrik milleri valf başına iki eksantrik konturuna sahip. Giriş kısmında, bir eksantrik konturu EPC ile birlikte başlatmayı destekliyor, diğeri ise silindir dolumunu optimize ediyor ve yüksek motor hızlarında güç sağlıyor. Egzoz tarafındaki AVS sistemi ikinci egzoz gazı turboşarjının aktivasyonunu mümkün kılıyor. Sekansiyel şarj sistemi iki egzoz gazı turboşarjını kontrol ediyor, böylece sadece bir turboşarj düşük motor hızlarında kullanılıyor. İkincisi ilave olarak daha yüksek yüklerde ve motor hızlarında devreye sokuluyor. Müşteri çok iyi tork temini ve tüm motor hızı aralıklarında dinamik tepki elde edebiliyor.

 

İki egzoz valfından egzoz akımları hermetik olarak ayrılıyor, her biri bir turboşarjı çalıştırıyor. Düşük motor hızı aralıklarında, silindir başına bir valf kapalı kalıyor, böylece tam egzoz akışı aktif turboşarja geçiyor. Yük ve motor hızı arttığında, AVS ikinci egzoz valfini açıyor. Bu da akışı aktive ettiği ikinci egzoz gazı turboşarjına yönlendiriyor. Motor biturbo modunda maksimum güç çıkışı sağlıyor. AVS’nin kontrolü ikinci egzoz gazı türbininin hızlı ve hassas aktivasyonunu sağlıyor.

EPC için maksimum 7 kW’ya ulaşabilen güç 48 volt elektrikli alt sistem tarafından sağlanıyor. SQ7 TDI, elektromekanik aktif sarsıntı stabilizasyonu (EAWS) ve EPC sistemlerini çalıştıran bu yüksek güçlü elektrikli sistemi kullanıyor. Bu sistemlerin yüksek enerji gerekliliklerini karşılamak için, elektrikli alt sistem bagajın altında konumlandırılmış kendi 48 volt lityum-iyon bataryasını saatte 470 watt nominal enerji ve maksimum 13 kilowatt güç çıkışıyla devreye sokuyor. Bir DC/DC konvertör 48 volt ve 12 volt elektrik sistemlerini bağlıyor. Gerekli enerji daha güçlü ve verimli jeneratörden %80’in üzerinde verimlilik ve 3 kW güç çıkışıyla sağlanıyor. MOSFET (Metal Oksit Yarıiletkenli Alan Etkili Transistör) adı verilen jeneratör elektrik kayıplarını azaltıyor ve verimliliği arttırıyor. MOSFET daha önceden kullanılan diyotların yerini alıyor. Ayrıca, ihtiyaç duyulduğunda 48 volt depolama ünitesi 12 volt elektrikli sistemi destekliyor. Bu 12 volt kurşun bataryanın yükünü de hafifletiyor.

 

V8 TDI – diğer teknik özellikler

4.0 TDI’ın giriş kısmı dışarıda, egzoz ve iki turboşarj 90 derece dahili V silindirin içinde yer alıyor. Bu yerleşim kısa gaz geçişi, anında yanıt ve emisyon kontrol sistemi için kısa geçişler sağlıyor. Yüksek basınçlı enjeksiyon sistemi 2500 bara kadar basınç verebiliyor. Başlatma basıncı karakteristiğin geniş kısımlarında 200 bar sınırına ulaşıyor.

İnovatif termal yönetim ve krank mili ve kam milindeki sofistike önlemler sürtünmeyi azaltıyor. Nox okside edici katalitik konvertör ve dizel partikül filtresine entegre edilmiş, nitrojen oksiti azaltmak için AdBlue enjeksiyonu kullanan aşağı akım SCR katatilik konvertörünün kombinasyonu ile, V8 TDI verimli bir emisyon kontrol sistemine sahip.

 

Egzoz sistemindeki bir ses aktüatörü dolgun sekiz silindir sesini büyütüyor. SQ7 TDI sürücüleri Audi drive select sisteminden sesi yükseltebiliyor ya da kısabiliyor, böylece ne kadar dikkat çekmek istediklerini seçebiliyorlar.

 

EPC ile birlikte biturbo V8 Audi’nin global dizel stratejisinin temel bir bileşeni. Düşük motor hızlarında bile yüksek tork ve düşük tüketim figürleri ile, ABD gibi piyasalar için de uygun. Motor karakteristiği olağanüstü çekiş gücüyle sportif kıvraklığı birleştiriyor, üstün performans ve hızlı tepki veriyor.

Son Güncelleme : 04 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo