2017 Audi A8 Yarı Hibrit Olacak

Ototeknikveri     04 Mart 2016 05:40

Firmanın teknik geliştirmeden sorumlu yeni yönetim kurulu üyesi Stefan Kirsch’e göre, Audi’nin yeni A8 modeli firmanın ilk yarı hibrit sistemli otomobili olacak.

2017 Audi A8 Yarı Hibrit Olacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

2017’de çıkması beklenen yeni A8, 48V elektrikli sistemle gelecek. Sistem büyük bir başlatıcı jeneratör motor (SGM) ile birlikte çalışıyor. Bu motor krank kasnağına bağlı bir tür dev alternatör gibi düşünülebilir. Sistem lastik kayış ve lityum-iyon bataryaları da bünyesinde barındırıyor. SGM sadece yedek bataryayı şarj etmekle kalmıyor, ayrıca araba düşük hızlarda kalkarken motora yardımcı oluyor. Böylece yakıt tüketimi düşüyor, ayrıca bazı durumlarda egzoz kirliliği azalıyor. Knirsch yarı hibrit sistemin hem benzinli hem de dizel motorlu seçeneklerle sunulacağını, bu motorların yeni Audi Q7 için duyurulan elektrikli kompresörlerle çalışacağını açıkladı. Kompresörler yedek bataryadan enerji kullanarak çok düşük motor hızlarında havayı geleneksel turboşarjlara aktaracak, bu da turbo gecikmesini tamamen ortadan kaldıracak.

 

Knirsch hangi A8 motorların yarı hibrit sisteme ve kompresör teknolojisine adapte edileceğini tam olarak açıklamadı ancak bu sistemi ilk V6 motorların alması, sonrasında daha küçük dört silindirli motorların da teknolojiden faydalanması bekleniyor.

 

Yarı hibrit sistemler gelecekte, Volkswagen Grubu’nun Passat ve Golf tarzı otomobillerinde yaygınlaşacak. Bu yeni tipteki güç aktarım mekanizması geleneksel hibrit sistemlerden daha ucuz ve mevcut yanmalı motorlara adapte edilmeye de müsait.

 

Otomotiv mühendisliği danışmanlık firması AVL’ye göre, tipik bir 48v yarı hibrit, standart bir motorun gücünü %20 arttırabiliyor ve CO2 emisyonunu %15 düşürebiliyor.

 

Bu gelişmeler motora Knirsch’in tabiriyle “doğru boyutlandırma” uygulanmasına imkan tanıyacak. Örneğin, gelecekte bir Golf 1.0 litre yarı hibrit benzinli motor ile elektrikli kompresör kullanacak ve geleneksel bir 1.4 litrelik TSI motorla aynı performansı sunacak. Verimlilik ise çok daha fazla.

 

Bu yeni yarı hibritler ve geleneksel tam hibrit sistemler Volkswagen Grubu’nun gelecek vizyonu ve otonom sürüş planları bakımından çok önemli. Firma yollar ve yol koşulları ile ilgili verileri kullanarak verimliliği daha da geliştirmek istiyor.

 

AVL’ye göre, yarı hibrit otomobiller canlı trafik durumu ve yol topoğrafyası gibi veriler sunabilecek, bu verilerle, yokuş aşağı inerken bataryayı şarj etmek, motoru yeniden başlatmak gibi işlemler yapılabilecek ya da trafik ışıklarında kırmızı ışık yanmak üzereyken motor durdurulabilecek.  

Son Güncelleme : 04 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo