Mercedes Yeni WLTP Test Çevrimini Destekliyor

Ototeknikveri     20 Mart 2016 12:19

Mercedes, otomotiv sektöründe test amaçlı kullanılan NEDC çevrimi yerine, gerçek tüketime daha yakın değerler veren yeni WLTP test çevriminin hayata geçirilmesini önemsiyor.

Mercedes Yeni WLTP Test Çevrimini Destekliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

2017’de otomotiv endüstrisinde tüketim/egzoz testi için yeni bir prosedürün çıkması planlandı. Yeni WLTP (Dünyaca Uyumlu Hafif Taşıt Test Prosedürü) çevriminin amacı test prosedürlerini dünyaca uyumlu hale getirmek. Bu, 1992’de kabul edilen ve Avrupa Komisyonu tarafından 1996’da yürürlüğe giren NEDC (Yeni Avrupa Sürüş Çevrimi) prosedüründen daha gerçekçi test sonuçları vermeye yönelik bir test. NEDC, 90 ve 120 km/h sabit sürüş ve standardize ve kalibre edilmiş test ekipmanlarında uygulanmak üzere ilk defa uygulanan hassaslıkla belirlenmiş sürüş çevrimleriyle Euromix metodunun yerine geçti. Avantajları: Testlerin sonuçları tüm üreticiler ve test ekipmanları arasında kıyaslanabilir ve tekrar edilebilirdi. Ölçümü yapılan tek şey yalnızca yakıt tüketimi değil, buna azot oksit ve partiküller gibi salınımlar da dahildi. Böylece ilk defa yasal sınırlar uygulanabilir hale geldi.

 

Ancak NEDC’nin de bir takım pürüzleri var. Örneğin aracın aerodinamiği – şehirlerarası kullanımlarda en önemli verimlilik faktörü-  NEDC testindeki düşük hızlarda yeteri kadar etki etmiyor. Ayrıca NEDC Avrupa dışındaki önemli pazarlarda geçerli değil. ABD/Kanada veya Japonya gibi kendi çevrimleri olan önemli bölgeler varken Çin de NEDC’ye ek olarak başka prosedürlere sahip. Bu da küresel otomobil üreticileri için hem test ve geliştirme aşamasında büyük harcamalara sebep oluyor hem de benzer amaçtaki otomobillerin teknik çeşitliliğini arttırıyor.


Tüm bu sebeplerden ötürü en başından beri Mercedes-Benz daha gerçekçi ve küresel olarak geçerli bir test çevriminin uygulanması için verilen çabayı destekledi.

Çevrim

 

WLTP

NEDC

Başlama sıcaklığı

 

Soğuk

Soğuk

Çevrim süresi

min

30

20

Durma yüzdesi

%

13

25

Çevrim uzunluğu

km

23.5

11

Ortalama hız

km/sa

46.6

34

Maks. Hız

km/sa

131

120

Ortalama sürüş gücü

kW

7

4

Maks. Sürüş gücü

kW

47

34

Belirli modeller için opsiyonel ekipmanlar

 

Ağırlık göz önüne alınıyor, aerodinamik, yuvarlanma direnci

Sadece tekerlek ve lastikler

İklim kontrolü

 

yok

yok

Test sıcaklığı

°C

23

25 +/- 5

Ek olarak EU testi için sıcaklık

°C

14

-

Test ağırlığı

 

Araç ağırlığı + temsili yük

Ataletli dinamometre

NEDC ile karşılaştırıldığında diğer değişiklikler

 

Ön şartlama, sürüş sırasındaki dirençler, fişli hibrit araçlar

-

 

 

Standartlaştırılmış çevrimin kısıtlamaları: Yerellik ve küresellik arasında

WLTP, gerçek dünyadaki trafikte olup bitene daha yakın olup mevcut NEDC testinden daha hassas bir test metodu. Test için belirgin sınır şartları var olduğundan doğruluğu daha yüksek, tutarlı ve tekrarlanabilir sonuçlar veriyor. Buna rağmen standartlaştırılmış çevrimler küresel çaptak gerçek tüketimleri ve emisyonları tamamen kapsayamıyor. Örneğin:

 

•    Asya’daki tropikal bölgelerde ve Rusya’daki uzun kışlar arasındaki iklim şartları. Ayrıca mevsimler çeşitlilikler.
•    Az kulanılan otoyol ve köy yollarına kıyasla mega şehirlerdeki trafik şartları ve trafik yoğunluğu
•    İsviçre’nin dağlık bölgelerinden Kuzey Almanya’nın ovalarına kadar olan yol profillerinden
•    Hindistan’daki küçük kompakt araçlardan büyük SUVlar ve pick-uplara
•    sürüş alışkanlıkları ve sürücü mizacı
•    klima ve aydınlatma gibi diğer ek tüketicilerden kaynaklanacak farklılıklar.

 

Buna ek olarak Avrupa’da Gerçek Sürüş Emisyonları (RDE) adı altında Mercedes-Benz’in de aktif olarak desteklediği bir ölçüm prosedürünün çıkartılması planlanıyor. Sistem, taşınabilir bir salınım ölçüm sistemi (PEMS) kullanarak kirletici salınımları gerçek dünyadaki sürüş koşullarında ölçüyor.

 

Mercedes-Benz’in CO2 salınımları: 1995’ten bu yana neredeyse yarılandı
Avrupa’da yasalar tüketimin ve trafikteki CO2 salınımlarının daha da düşürülmesi için zorlayıcı hedefler belirliyor. 2020’te kadar yeni araç filosunun NEDC testine göre ölçülen ortalama salınımları 95 g CO2/km (100 km’te 4 litre benzin veya 3.5 litre dizele denk) değerinin altına düşmeli. NEDC testindeki hedeflerin gelecekte geçerli olacak WLTP testlerindeki hedeflere dönüştürülmesi Avrupa Komisyonunun koruması altında geliştirilmeye devam eden bir süreç. Kıyaslanabilir sıkılık prensibinin uygulanmasıyla, yeni WLTP testi üreticilerin hedeflerinde herhangi bir zorluğa sebep olmayacak.

 

Mercedes-Benz doğru yolda. 1995’ten bu yana 20 yıldır binek araç filosunun ortalama tüketimi neredeyse yarılanarak 9.2 litres/100 km (230 g CO2 /km) değerinden 5.0 litre (125 g CO2/km) değerine düştü. Günümüzdeyse Mercedes-Benz 120 g/km değerinden daha az salınım yapan 68 modele sahip. Ayrıca  A+ veya A sınıfı verimlilik etiketine sahip 108 modeli bulunuyor.

Son Güncelleme : 20 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo