Mercedes'in Yeni 2.0 Dizel Motoru Zorlu Testlerden Geçti

Ototeknikveri     28 Mart 2016 11:35

Mercedes'in yeni nesil E Serisi'nde görev alan yeni 2.0 litrelik dizel motor zorlu testlerin ardından üretim sürecine alındı.

Mercedes'in Yeni 2.0 Dizel Motoru Zorlu Testlerden Geçti
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mercedes-Benz’in yeni motoru yoldaki dayanıklılık testinden önce, motor dinamometresinin de bulunduğu Stuttgart-Untertürkheim test fabrikasında, geniş çaplı bir test programına tabi tutuldu. Üç katlı bina, her katında 24 adet son teknoloji motor dinamometresine ev sahipliği yapıyor. Bu 72 test ekipmanı yılın 365 günü, gece gündüz çalışıyor. Yeni OM 654 dizel motoru yeni E Serisi'nde kullanmak için onay almadan önce toplam 25 bin saatlik bir testten geçti. Sıcak/soğuk çalıştırma, durdurup çalıştırma ve değişik koşullarda dayanıklılık testleri gibi bir dizi farklı yol/yük şartları, normal kullanımda mantıklı sayılabilecek tüm senaryoları görmek amacıyla test ekipmanlarında simüle edilebilmekte. Laboratuvarda dik yokuşlara tırmanma testi bile yapılmakta: Dönebilen test ekipmanında motorlar 40 dereceye kadar eğilerek yük altında (örneğin yağlama sistemi) test ediliyor.

 

Çeşitli geliştirme aşamalarında motorlar hızlandırılmış stres testine maruz bırakılıyor. 500 ve 2400 saat arasında sürelere sahip olan test programları hem tam yük hem de kısmi düşük yük çevrimlerini barındırıyor. Parçaların termal davranışları ve dayanıklılıkları tam yük altında test ediliyor. Düşük yükler ise motor için özellikle gerçek bir test niteliği taşıyabiliyor, örneğin motor yağındaki kararmanın oluşumu bu testlerle gözlemleniyor. Tam yük durumları için de senaryolar mevcut, örneğin soğutucu akışkan sıcaklığının en fazla 60 saniye içinde ani bir düşüşle 110 C’den ortalama 25 C’ye inmesi ve akışkan hala soğukken motorun tüm yükle, belirlenen hıza seri bir şekilde ivmelenmesi gibi testler yapılıyor.

 

Parçaların dayanıklılığı bir yana geliştirmedeki esas hedefler yakıt ekonomisi, salınımlar ve motor-aktarma-araç arasındaki etkileşimin sürüşe etkisi. Bunlar da önce araç dinamometresinde ve sonra yol testlerinde büyük ölçüde detaylı bir çalışmayı gerektiriyor. Bu test sürüşleri Kuzey İsveç’te -30 C sıcaklıkta ve İspanya’da 40 C’nin üzerinde 2500 metre rakımda yapılıyor. İklim tüneli, 4000 metreye kadar yüksekliği simüle edebilen irtifa odası gibi bir çok farklı test ekipmanı da mevcut. Dayanıklılık testi ise ayrı. Örneğin yüksek hızlı, hareketli bir yolda yapılan hızlandırılmış test, tıpkı müşteri 250,000 km boyunca aracı kullanmış gibi menzil testi yapıyor.

 

Enerji kazanımı: Güç üreten test ekipmanları

Test altındaki motorlardan elde edilen enerji mümkün olduğunca geri kazanılmaya çalışılıyor. Untertükheim’deki motor test fabrikası, motor gücünü ölçmek ve gözlemlemek için yalnızca aktif makineleri kullandığı için bir kojenerasyon santrali sertifikasına sahip. Taşıtlardaki sistemin aksine motordan üretilen güç araçlara geri dönmek yerine elektrik enerjisine çevrilip güç kaynağını beslemede kullanılıyor.

Son Güncelleme : 28 Mart 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo