Mini Sedan Hazırlanıyor

Ototeknikveri     13 Nisan 2016 04:32

Mini, model ailesini yeni sedan ile genişletmeye hazırlanıyor. Sportif görünümlü sedan Mini serisinde beşinci model olacak.

Mini Sedan Hazırlanıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni model ile BMW’nin haklarına sahip olduğu Riley adı da geri dönebilir. Sedan modelin Mini serisine eklenmesi ile ilgili henüz resmi onay olmasa da, kaynaklar markanın mantıksal evrimindeki yeni adımın sedan olacağını belirtiyor. BMW’nin sahipliğinde modelleri üçüncü nesline ulaşan Mini beş farklı model serisi geliştirmeye odaklandı. Markanın geçmişteki çizgi film benzeri stiline oranla yeni modeller çok daha olgun görünecek. Bu yaklaşım yeni üç kapılı ve beş kapılı hatchback modeller ile başladı, Clubman ve Convertible ile devam etti. Bu modeller Mini’ye daha yetişkin ve olgun bir kimlik kazandırdı. Dördüncü yeni model ise bu yıl içinde göreceğimiz ikinci nesil Countryman olacak. Bu model öncekinden daha büyük ve geniş olacak.

 

BMW yönetim kurulu üyesi Peter Schwarzenbauer 2014’de beş yeni modeli duyurduğundan beri beşinci model bir gizem perdesi ardındaydı. Şimdi beşinci modelin daha çok Kuzey Amerika ve Çin piyasalarını hedefleyen ancak global olarak satılacak bir sedan olacağı ortaya çıkıyor.

 

New York Motor Show’da konuşan Mini üretim yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Ralph Mahler sedan modelle ilgili planları doğrudan onaylamadı ancak Mini’nin tüm piyasa trendleri ve segmentleri ile ilgili analizler yaptığını belirtti. Mahler “Örneğin Asya ve ABD’de sedan segmenti çok büyük. Bu da bizim için elbette çok ilgi çekici” dedi.

 

Mahler ayrıca mirasın Mini için önemli olduğunu, pek çok yeni müşteri bilmese de firmanın Riley Elf ve Wolseley Hornet modelleriyle bir sedan geçmişi bulunduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Sedan konsepti tarihimizde var. Burada köklerimiz bulunuyor. Müşterilerimizin bazıları sedan konseptindeki güçlü mirasımızı biliyor olabilir ancak bu hiç bir zaman büyük miktarlarda olmadı. Miras bizim çekirdeğimiz ve büyük bir rol oynayacak. Müşterilerimizin geçmişte çok büyük boyutlara ulaşmayan sedan mirası ile yeni sedan arasında ne kadar bağlantı kurabileceğini göreceğiz”.

 

Doğu Avrupa, Çin ve Kuzey Amerika’da sedan modellerin Batı Avrupa’dan daha popüler olmasını kast eden Mahler “Bir modeli bütün dünyada satabilmek her zaman daha çekicidir ancak bir modelle dünya çapında 150 bin satabileceğiniz gibi tek bölgede 200 bin de satabilirsiniz” dedi.

 

Mahler’in açıklamalarından sedan modelin özellikle ismi geçen piyasaları hedef alacağını ancak global çapta da piyasaya sürülebileceğini anlıyoruz. Mahler’in açıklamaları aynı zamanda bir modelin farklı versiyonlarını üretmektense tamamen yeni segmentlere girmenin Mini için daha fazla büyüme potansiyeli taşıdığını işaret ediyor.

 

Ekim ayında piyasaya çıkan Clubman yılın bitmesine az kalmış olmasına rağmen 2015’de dünya çapında 338 bin 466 adet satarak rekor kırdı. Yakında çıkacak Countryman ve hazırlık aşamasındaki yeni sedan da eklenince Mini’nin yıllık satışları 500 bini aşabilir.

 

Sedan modelin Riley adını alma ihtimali var. BMW, MG Rover grubunun 2000 yılında dağılması ve satışının ardından Riley ve Triumph isimlerinin haklarını hala elinde bulunduruyor. Sedan modele “Riley” adını vermek Mini sedanın tarihine bir gönderme olacak ancak isim bu kez bağımsız bir marka olarak değil sadece model ismi olarak kullanılacak.

 

Mini sedanın temelini yeni Clubman oluşturacak. Her iki otomobil de 2670 mm aks açıklığına ve B sütunlarının öne çıktığı bir kaportaya sahip olacak. Özgün arka kısım tasarımı üç kutulu sedan görünümü sunabilir. Aracın uzunluğunun 4300 mm olması bekleniyor. Bu uzunlukla araç satıştaki en ufak sedan modellerden birisi olacak. Mini’nin prensibi her zaman segmentteki en ufak otomobili yapmak.

 

Başarılı bir yenilenme

Mahler Mini markasının yeniden yapılanmasının başarılı olduğunu ve müşterilerin olumlu yanıt verdiğini belirtti ve şunları söyledi:

 

“Otomobillerimiz eskisinden daha büyük, daha olgun. Müşteriler büyüdükçe marka da büyüyor. Diğer herşey gibi markamız da gelişiyor. Yeniden yapılanmamıza çok olumlu tepkiler geldi. Mini’nin artık eskisi gibi olmadığını, bozulduğunu söyleyenler de oldu ancak 1 yıl içinde bu eleştiriler ortadan kalktı. Özellikle yeni Countryman ve sedan modellerinde iç kabin daha lüks olacak. Evrimleşiyoruz ve doğru yola yöneliyoruz. Doğru bir denge tutturduk ve markanın böyle olmasını istiyoruz”.

 

Mahler Countryman için de yeni Clubman’in daha lüks bir piyasaya yönelme hareketinin başarılı olduğunu, aynı şekilde devam edeceklerini belirtti. Countryman yeni Mini serisinin tamamı gibi BMW’nin UKL1 platformu ile üretilecek. Kaynaklar bunun daha otantik bir SUV olacağını, dört çekişli sürüş sistemi ve daha geniş bir iç kabin ile geleceğini belirtiyor.

 

Mini gelecekte plug-in hibrit güç aktarım mekanizmaları da sunabilir. Countryman ve Clubman büyük ihtimalle bu teknolojiye sahip olacak.

 

Mahler Mini’nin geniş kişiselleştirme seçeneklerini de koruyacağını ancak bunları yüksek kalite materyallerle daha lüks hale getireceğini ifade etti.

 

Beş temel modele odaklanılması nedeniyle Coupé, Roadster ve Paceman modelleri yenilenmeyecek. Mahler bu konuda “Yılda 338 bin adet satan küçük bir markayız. Bu yüzden müşterilerin taleplerini ön planda tutmalı ve odaklanmalı, farklı karakterler ve konseptler sunmalıyız. Paceman ve Countryman birbirine çok yakın modeller. Gelecekte onları birbirinden biraz daha ayıracağız” dedi.

Son Güncelleme : 14 Nisan 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo