2017 BMW X5, 7 Serisi ile Platform Kardeşi Olacak

Ototeknikveri     14 Nisan 2016 11:05

BMW yeni X5’in güncel 7 Serisi ile aynı platform üzerinde geliştirileceğini açıkladı.

2017 BMW X5, 7 Serisi ile Platform Kardeşi Olacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu şu an yollarda olan güncel X5’i kısa sayılabilecek üretim ömrüne rağmen (sadece üç yıl önce çıktı), yenilemeye hazırlanıyor. Alman üretici modelin varisinin geliştirme sürecinin ileri aşamalarına geçti bile. Yeni model gelecek yıl BMW’nin yeni Cluster Architecture (CLAR) platformu ile üretilecek. Daha çok arkadan çekişli modellerde kullanılan CLAR dört çekişli sürüş sistemlerine de uygun. Örneğin şu anki 7 Serisi hem arkadan çekişli hem de dört çekişli olarak sunuluyor. Aynı çeşitliliğin yeni X5’te de bulunması bekleniyor. CLAR platformu yüksek dayanıklı çelik, alüminyum ve karbonfiver karışımı kullanıyor, bu da sağlamlığı arttırırken ağırlığı azaltıyor. Yeni 5 Serisi CLAR sayesinde öncekinden 50 kg daha hafif olacak.

 

CLAR platformunu kullanacak diğer modeller arasında yeni nesil 3 Serisi ve 6 Serisi de bulunuyor ancak bu modellerde dört çekişli sürüş sisteminin bulunup bulunmayacağı henüz belirsiz.

 

BMW’nin en büyük modeli olacak 2018 X7 aynı platformun modele özel bir versiyonunu kullanacak. Geçen ay New York Motor Show’da konuşan BMW’nin satış ve pazarlamadan sorumlu yöneticisi Ian Robertson X7’nin platformunun tamamen güncelleneceğini, neredeyse CLAR’dan bağımsız yeni bir mimari haline geleceğini belirtti. Robertson “X5 ile X7’yi yan yana koyarsanız aks açıklığı ve başka açılardan benzerlikleri fazla değil. Sadece aks açıklığını arttırmakla kalmayacağız, tamamen yeni bir panel hücresi olacak” dedi.

 

Yeni X5 ile birlikte sunulacak motorlar arasında 3.0 litre düz altılı ve yeni ikili turboşarjlı V8, ayrıca en üst donanım seviyelerinde 6.0 litre V12 yer alabilir. Robertson bir hibrit modelin daha sonra seriye katılacağı ipucunu verdi ve BMW’nin 2016’nın ilk iki ayında geçen yılın toplamından daha fazla hibrit sattığını belirtti.

 

Robertson X7’nin ise sadece X5’ten değil tüm BMW modellerinden farklı motorlar alacağını açıkladı.

Son Güncelleme : 15 Nisan 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo