2016 Toyota Prius ve Suzuki Baleno EuroNCAP'ta

Ototeknikveri     20 Nisan 2016 02:34

Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı (EuroNCAP) iki yeni otomobili otonom acil fren (AEB) sistemleri ile birlikte test ettiğini duyurdu.

2016 Toyota Prius ve Suzuki Baleno EuroNCAP'ta
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Euroncap tarafından en son yapılan güvenlik testlerine Toyota Prius ve Suzuki Baleno katıldı. Test değerlendirmelerinde güncellemeler yapan Euroncap, artık araçların fren sistemlerini de dikkate alıyor. Söz konusu teknoloji henüz çok yeni olduğu için bu iki otomobil otonom fren dalında değerlendirmeye giren ilk otomobiller oldu. Toyota Prius ilk test edilen model oldu ve standart olarak sunduğu “Toyota Safety Sense” teknolojisi ile beş yıldız aldı. Toyota Prius’un sistemi yayaları başarılı şekilde tespit edebiliyor ve çarpmaları önlüyor. Test edilen diğer model ise Suzuki Baleno. Bu modelin standart fren sistemi üç yıldız aldı ancak AEB teknolojisine sahip opsiyonel “radar fren desteği” sistemi ile notunu dört yıldıza yükseltti.

Bu sonuçlar benzeri sistemlerin otomobillerin güvenlik notunu ne kadar yükseltebileceğini gösteriyor ve daha fazla otomobil üreticisini AEB sistemini kullanmaya teşvik ediyor.

 

Opsiyonel güvenlik sistemlerine sahip otomobiller için Euro NCAP iki aşamalı bir değerlendirme yöntemi kullanıyor. Bu yöntemde temel modellerle daha fazla güvenlik özelliğine sahip yüksek donanım seviyesi modeller ayrı ayrı değerlendiriliyor. Suzuki Baleno bu iki aşamalı yöntemle değerlendirilen ilk otomobil oldu.

Euro NCAP genel sekreteri Michiel van Ratingen testlerle ilgili duyurusunda şunları söyledi: “AEB sistemlerinin testlere dahil edilmesi otomotiv güvenliği alanında bir dönüm noktası oldu. Bu dönüm noktası ile piyasanın tüm segmentlerinde çarpma önleyici teknolojiler yaygınlaşacak. Teknolojideki hızlı gelişmeler dolayısıyla tüketicilere en yeni sistemlerle ilgili net ve doğru bilgiler vermek giderek zorlaşıyor. İki aşamalı değerlendirme sistemi en güvenli otomobili seçme sürecinde tüketicilerin işini kolaylaştıracak”.

NCAP söz konusu değişikliklere entegre oldu ve bundan böyle AEB sistemi ve opsiyonel güvenlik donanımlarına sahip tüm modeller ilave testlere tabi tutulacak.

 

Bu gelişme ilgili duyuru yeni yapılmasına rağmen Euro NCAP aslında bir süredir otonom fren sistemlerini test ediyordu. Aşağıdaki videoda testlerin nasıl uygulandığı görülüyor.

Son Güncelleme : 20 Nisan 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo