Yeni Ford EcoBlue Motor Dizelde Yeni Bir Sayfa Açacak

Ototeknikveri     27 Nisan 2016 01:48

Ford ilk yeni Ford EcoBlue dizel motorunu tanıttı. Motor sofistike teknolojiler ve inovatif tasarımıyla optimize edilmiş yakıt verimliliği ve azaltılmış CO2 ile NOX emisyonları sunacak.

Yeni Ford EcoBlue Motor Dizelde Yeni Bir Sayfa Açacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford’un ödüllü EcoBoost benzinli motorlarının endüstri lideri performans ve teknolojisi üzerine inşa edilen EcoBlue dizel motorlar, firmanın gelecekteki binek otomobilleri ve ticari araçlarında 100 PS – 240 PS arası güç çıkışları ile bulunacak. 4 silindirli 2.0 litre Ford EcoBlue yeni Transit ve Transit Custom ticari araçlarda rakipsiz yakıt verimliliği, performans ve kalite sağlayacak. Sürüş konforu piyasadaki 2.2-litre TDCi dizel motora kıyasla 1250 rpm’de %20 daha fazla tork ile geliştirilmiş, böylece ticari araç sürücüleri trafikte sıkışıp kalma, yavaş araçları sollama gibi günlük sürüş senaryoları ile çok daha kolayca başa çıkabiliyorlar. Yeni motor aynı zamanda binek otomobil kalitesini ticari segmentine getiriyor, gürültü seviyesini atıl konumdayken 4 desibel azaltıyor.

 

Ford avrupa CEO’su Jim Farley yeni motorlarla ilgili şunları dile getirdi: “Ford EcoBoost benzinli motorlar için yeni bir standart yarattı; daha küçük, daha verimli ve boyundan beklenmeyecek üstün performansa sahip. Müşterilerimiz için inovatif çözümler üretme tutkusu yeni Ford EcoBlue dizel motor serimizin de ardında yatan neden. Bu yeni motor yakıt verimliliğini arttırıyor ve CO2 emisyonunu Avrupa’nın en çok satan ticari araç serisinin bir parçası olan Transit’te %10 azaltıyor. Böylece müşteriler için işletim maliyeti azalıyor”.

 

Yeni motor mimarisi azaltılmış sürtünme ve temiz yanmalı sistem sunuyor. Sofistike egzoz gazı arıtma sistemi 2016 Eylül’ünde yürürlüğe girecek Euro6 standartlarına uyumlu ultra düşük emisyon sunuyor. Yeni standartlar Euro5’e kıyasla NOX emisyonlarının %55 azaltılmasını gerektiriyor.

 

Motordaki ileri teknolojiler arasında entegre hava giriş sisteminde motorun rahat nefes alması için ilk kez ayna akis taşıma uygulaması yer alıyor. Sistem, yüksek ısılar için tasarlanmış roket motoru materyallerine sahip düşük atalet momentli bir turboşarj ve daha hızlı yanıt veren, daha sessiz ve daha hassas yakıt aktarımı sağlayan yeni yüksek basınçlı yakıt enjeksiyon sisteminden oluşuyor.

 

İngiltere ve Almanya’da Ford mühendislik ekipleri tarafından geliştirilen yeni 2.0 litre Ford EcoBlue motor ticari araç uygulamalarında başlangıçta 105 PS, 130 PS ve 170 PS güç çıkışları ile sunulacak. 200 PS’den fazla güç çıkışı verebilen motor daha sonra Ford binek otomobillerde de 1.5 litrelik versiyon dahil yeni EcoBlue motorların yanı sıra bulunacak.

Düşük sürtünme, başarılı yanma

Yeni 2.0 litre Ford EcoBlue motorun tamamen yeni tasarımı sürtünmeyi azaltan, ve yakıt verimliliğini %13 arttıran pek çok inovasyon ile geliyor. Bu inovasyonlar arasında şunlar sayılabilir;

- 10 mm uzantılı krant tasarımı piston yan yükünü en aza indirgiyor, küçültülmüş dört silindirli demir blokun silindir duvarlarına uygulanan sürtünme gücünü azaltıyor.

- Minimize edilmiş krank mili rulman çapları

- Krank mili ve yağ pompası tahrik kayışları için yağ banyolu tasarım

- Optimize edilmiş supap mekanizması ve yeni tek parça eksantrik modülü

 

Ford ilk kez entegre emme manifoldu için yeni ayna akis taşıma tasarımı kullanıyor. Bu sayede silindirlere giden hava akımı hassas şekilde kontrol ediliyor. 1 ve 2 numaralı silindirler için saat yönünde hava akımı, üç ve dördüncü silindirler için ise ters akım sağlanıyor.

 

Bu simetrik yerleşim yakıt ve havanın dört silindirdin de yanma odacıklarında aynı şekilde karşımasını garantiliyor, bu da motorun yakıtı yakma şeklini kontrolde mühendislere yardımcı oluyor. Yanma işleminin ince ayarını yaparken bilgisayar deneyleri supap hareketi ve zaman ayarının performansını etkileyen 1400’den fazla faktörden ölçüleri kullandı.

 

Ford yanma sistemleri teknik uzmanı Dr. Werner Willems “İlk ayna akis emme manifoldu tasarımımız optimize yanma odası yerleşimi ile birlikte bize yakıtı enerjiye daha önce ürettiğimiz dizel motordan daha verimli şekilde dönüştürme şansı sunuyor” diyor.

 

Yeni yakıt enjektörleri yanma etkinliği başına 6 enjeksiyona kadar çıkabiliyor, her bir enjeksiyon 250 milisaniye gibi kısa bir süre alıyor ve 0.8 mg dizel enjekte ediyor (bir şeker tanesi kadar). Bu ufak miktarda yakıt her biri 120 mikron çapında (bir saç teli genişliğinde) sekiz konik delikten geçiyor.

 

Tipik olarak lüks binek otomobillerde bulunan yakıt aktarımını yakından kontrol için elektriğe duyarlı kristaller kullanan Piezoelektrik teknolojisi enjektör ünitesinin gövdesine entegre edilmiş. Yeni enjektörler azaltılmış gürültü seviyesine sahip ve yakıt pompasının atığı minimal düzeyde. Durdur&Başlat performansı daha hızlı yanıt veriyor, maksimum yakıt verimliliği için gerçek zamanlı kalibrasyon düzeltmesi kullanılıyor.

 

Gelişmiş turboşarj

Yeni kompakt turboşarj düşük motor devirlerinde daha fazla hava sağlamak üzere tasarlanmış. 1250 rpm’de 340 Nm’ye kadar tork elde edilebiliyor.

 

Aerodinamik olarak gelişmiş türbin çarkının -roket motorları gibi ekstrem sıcaklıkların bulunduğu ortamlarda kullanılan bir alaşım olan Inconel’den üretilmiş- çapı %10 azaltılmış. Roket alüminyumundan kompresör tekerleğinin çapı ise %15 azaltılmış. Bu küçültmeler ataleti azaltıyor ve 240,000 rpm’e kadar tekerlek hızlarıyla daha hızlı besleme performansı sağlıyor, gelişmiş düşük devir torkuna katkı sağlıyor.

Ford Avrupa motor teknik yöneticisi Paul Turner’ın açıklaması şöyle: “Müşteri geri beslemeleriyle fark ettiğimiz önemli bir faktör, sürücülerin giderek artan motor atılken debriyaja basarak dizel araçlarını kaydırma eğilimi. Bu düşük devir torkunu daha da önemli yapıyor”.

 

Kompresör tekerlekleri döküm yerine yekpare üretilmiş, toleranslar 2 – 3 mikron gelişirken (bir bakteri boyutunda) böylece dayanıklılık artarken gürültü ve vibrasyon azalıyor. Yeni turboşarj aktüatörü worm sürücüsünün yerini alarak tepkime sürelerini 110 milisaniyeye çekiyor (bir göz kırpma süresi kadar).

 

Yeni motor Ford’un ilk standardize seçmeli katalitik azaltım sistemi tarafından desteklenen gelecekteki Avrupa emisyon standartlarını rahatça karşılayacak. Sistem maksimum verimlilik ve mükemmel soğuk sürüş performansı için motorun arkasına kapalı akuple edilmiş. Kısa döngülü egzoz gazı resirkülasyon kanalı silindir başına entegre edilmiş, daha kompakt bir motor tasarımına katkı sağlıyor ve gazların soğutulmasına yardımcı oluyor.

 

Geliştirilmiş kalite

2.0 litre Ford EcoBlue motor Ford’un gürültü, vibrasyon ve sertlik kriterlerinde yolcu otomobili seviyelerini yakalayan ilk dizel ticari taşıt motoru olacak. Yeni motor 2.2 litre TDCi dizel motorun yarısı kadar ses enerjisi yayıyor. Gürültü açısından optimize edilmiş silindir başı, blok, pekiştirici merdiven gövde ve yağ karteri motorun içindeki etkinliğe desensitize olmak üzere geliştirilmiş. Temas yüzeyleri sıkı izolasyonla motorun içindeki gürültüyü hapsediyor.

 

Ford Avrupa NVH (gürültü, vibrasyon, sertlik) uzmanı Dominic Evans’ın açıklamaları şöyle: “Motorun temel yapısı tıpkı bir zil gibi içindeki hareketler için bir ses tablası görevi görebilir. Bu yüzden pek iyi çalmayan bir zil geliştirmeye çalıştık. Motordaki her bir ses yaratan bileşeni daha sessiz ve daha yumuşak çalışır hale getirmek için yeniden tasarladık. Sonuç olarak ortaya Ford’un bugüne kadar ürettiği en iyi dizel ticari araç motoru çıktı”.

 

Silindir başının köpük izolasyonunu sağlayan kalıplanmış akustik kapak ve ses geçirmez çelikten yapılmış ön kapak kabine geçen motor sesini daha da azaltıyor ve sessiz bir sürüş ortamı sunuyor. Gürültü, vibrasyon ve sertliği azaltmak için alınan diğer önlemler şöyle:

 

- Dişli dişlerinin mikron seviyesine kadar (0.001 mm) mikro geometri analizi ile daha yumuşak çalışma ve azaltılmış yüksek frekanslı inleme.

 

- Pompanın gürültü frekansını kıran dağınık biçimde yerleştirilmiş kanallara sahip optimize edilmiş yağ pompası.

 

- Entegre piezo yığınlarına sahip gelişmiş yakıt enjektörleri, gürültü yumuşacıtı yazılım ve optimize pilot enjeksiyonu.

Ticari araç dayanıklılığı

Yeni 2.0 litre Ford EcoBlue motor Avrupa, ABD, Çin gibi pek çok piyasada ekstrem kullanım koşulları için Ford’un talepkar global ticari araç dayanıklılık standartlarını karşılıyor. Motorun performansı 5.5 milyon km boyunca denendi, 400 bin kilometresi gerçek müşterilerin ellerinde olmak üzere dayanıklılık testleri yapıldı. Geliştirmenin her aşamasında laboratuarlarda ve Ford deneme alanlarında kapsamlı analizler ve değerlendirmeler yapıldı.

 

Yağ sistemi -yağ özellikleri, yağ karteri ve filtre boyutları, silindir kusur toleransları ve piston halkası özellikleri- yağ ömrünü arttıracak şekilde tasarlanmış. Bakım gerektirmeyen parçalar krank mili kayışı, krank mili modülü ve su pompasını kapsıyor.

 

Paul Turner: “2.0 litre Ford EcoBlue motoru dünyanın farklı yerlerindeki müşterilerden geribildirim alarak geliştirdik. Esnek tasarım aynı blokun önden çekişli ve arkadan çekişli uygulamalarda kullanılabilmesine imkan veriyor, sofistike tasarım ve teknolojiler geleceğe dönük verimlilik ve emisyon değerleri sunuyor”.  

 

Yenilenen Ford Transit'in detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Son Güncelleme : 27 Nisan 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo