Volvo’dan Otonom Sürüş Atağı

Ototeknikveri     27 Nisan 2016 04:15

Lüks otomobil üreticisi Volvo, İngiltere’nin en heyecan verici ve en büyük otonom sürüş girişimini başlatıyor.

Volvo’dan Otonom Sürüş Atağı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Gelecek yıldan itibaren başlatılacak girişimle otomobil kazalarını çok büyük oranda azaltacak, trafik tıkanıklığını düzeletcek ve sürücülere zaman kazandıracak bir teknolojinin geliştirilmesinin hızlandırılması hedefleniyor. Otomobil güvenliğindeki uzmanlığı adeta imzası haline gelen marka 1959’da ilk üç noktalı emniyet kemerini icat etmişti, şimdi ise otonom sürüş sistemlerinin geliştirilmesine öncülük ediyor. Firmanın hedefi 2020 yılı itibariyle Volvo otomobillerde kimsenin ciddi yaralanma ya da ölüme sebebiyet verecek kaza yaşamaması. Firmanın başkanı Håkan Samuelsson otonom sürüşün otomobil güvenliğinde büyük bir sıçrama olduğunu söylüyor ve otonom otomobiller ne kadar çabuk yola çıkarsa o kadar çok hayatın kurtulacağını vurguluyor.

 

Samuelsson 3 Mayıs’ta Londra’da Volvo ve sigorta sektörü araştırma kurumu Thatcham tarafından desteklenen “Otonom Sürüşlü Otomobillerle Gelecek, Sigorta Sektörüne Etkileri” isimli seminerde konuşacak.

Volvo’nun İngiltere merkezli “Drive Me London” adlı otonom sürüş testi kamuya açık yollarda gerçek aileler ile yapılacak. Volvo bu günlük kullanıcılardan veriler toplayacak ve toplanan veriler otonom sürüş teknolojilerinin test sahalarındaki koşullar yerine gerçek sürüş koşullarına uygun şekilde geliştirilebilmesi için kullanılacak. Thatcham araştırma firması test için gereken teknik veri analizi hizmetini verecek ve profesyonel test sürücüleri temin edecek.

 

Drive Me London projesi 2017’de kısıtlı sayıda yarı otonom otomobil ile başlayacak, 2018 yılında ise test için 100 otonom araba kullanılacak ve bu noktada bugüne kadarki en büyük ve kapsamlı otonom test programına dönüşecek.

 

Otonom arabaların çıkışı güvenlik, trafik sıkışıklığı, kirlilik ve zaman kazanma açılarından yollarda devrim yaratacak.

Bağımsız araştırmalar otonom sürüşün otomobil kazalarını önemli ölçüde, örneğin bazı durumlarda %30’a kadar azaltacağını doğruladı. Kazaların %90’ı sürücü hatası ya da dikkat dağılması nedeniyle oluşuyor. Otonom arabalarla birlikte bu risk büyük ölçüde ortadan kalkacak.

 

Thatcham Research yöneticisi Peter Shaw deneyle ilgili şunları söylüyor: “Otomobil üreticileri sürücülerin işini kolaylaştıracak yüksek oranda otonom teknolojiler içeren arabaların 2021 yılından itibaren yollarda olacağını belirtiyor. Şüphesiz bu tip otomobillerle birlikte kaza sıklığı ciddi ölçüde azalacak. Bunu otonom acil durum frenlerinin (AEB) yeni otomobillerde görülmeye başlamasıyla da yaşadık. ABD’de NHTSA tarafından yapılan araştırmada 2035 yılında otonom ve ağa bağlı otomobiller sayesinde kazaların %80 azalmış olacağı öngörüldü. Ayrıca, eğer bir çarpışma kaçınılmazsa otonom sistemler sayesinde bunun etkisi azaltılabilecek”.

Otonom arabalar trafiğin daha akıcı şekilde işlemesini de sağlayacak, trafik tıkanıklıklarını önleyecek ve emisyon seviyelerini düşürerek hava kirliliğini önleyecek. Trafik tıkanıklıklarının ortadan kalkması sürücülere zaman kazandıracak.

 

Volvo yöneticisi Håkan Samuelsson otonom arabaların çok sayıda farklı yararları olacağını belirterek “Hükümetler dünya çapında otonom arabalarla ilgili yasal düzenlemeleri hızlandırmalı ve bu otomobilleri bir an önce yollara çıkartmalı. Otomobil üreticileri bunu tek başına başaramaz. Devlet desteğine ihtiyaç var” diyor.

Son Güncelleme : 27 Nisan 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo