Volkswagen 1.5 TSI Evo Motor Detayları ve Özellikleri

Ototeknikveri     30 Nisan 2016 11:47

37. Viyana Motor Sempozyumu’nda tanıtılan yeni Volkswagen 1.5 TSI motor nesli çok daha verimli. Miller yanma döngüsü ve daha yüksek sıkıştırma yakıt tüketimini azaltıyor. VTG turboşarjlar kıvılcım ateşlemeli motorlarda ilk kez yer alıyor.

Volkswagen 1.5 TSI Evo Motor Detayları ve Özellikleri
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen yeni nesil EA211 TSI evo motoru 37. Uluslararası Viyana Motor Sempozyumu’nda tanıtıyor. Bu gelecek nesil kıvılcım ateşlemeli motorlarda ilk model 1.5 litre TSI. By yakıt tasarruflu ve yüksek torklu TSI motor bu yıl içinde başlangıç için 96 kW (130 hp) ve 110 kW (150 hp) güç seçenekleriyle piyasaya çıkacak. Yeni motorun çok sayıda dikkat çekici özelliklerinden birisi de değişken türbin geometrili turboşarj, bu özellik seri üretim bir kıvılcım ateşlemeli motorda ilk kez yer alıyor. Gelecekte yürürlüğe girecek yasal standartlar yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarının azaltımında ilerleme gerektiriyor. Bu katı standartları karşılayabilmek için yeni EA211 TSI evo’da kapsamlı teknik inovasyonlar uygulandı ve yeni bir tür yanma süreci oluşturuldu. Sonuç, olağanüstü erken devirlerde (1300 rpm) elde edilebilen maksimum tork ve 100 km’de 1 litreye kadar azaltılmış yakıt tüketimi. 

 

10 yıldan fazla süredir, Volkswagen TSI teknolojili, direkt enjeksiyon ve turboşarjlı kıvılcım ateşlemeli motorlar sunuyordu. Bu sürede çeşitli inovasyonlar yollara çıktı. Tek aşamalı ve iki aşamalı turboşarj, entegre şarj havası soğutma, termodinamik avantajlarla entegre egzoz manifoldu ve dört silindire entegre edilmiş silindir deaktivasyonu sayesinde, kıvılcım ateşlemeli motor bir yakıt tüketimi uzmanına dönüştü.

Yeni nesil motorlarla, Volkswagen bir adım daha öteye gidiyor: yeni EA211 TSI evo motorun ana teknoloji bileşenleri önceki 1.4l TSI (92 kW - 125 hp) ile kıyaslandığında verimlilik avantajları sunuyor. Burada önemli bir faktör yakıt ekonomisindeki gelişmelerin motorun büyük kısmına etki etmesi. Yakıt ekonomisindeki gelişme sadece test koşullarında değil müşterilerin günlük yaşamında da kendini gösteriyor. Verimliliği arttıran yeni ve revize edilmiş teknolojiler şöyle sayılabilir;

 

12.5:1 sıkıştırma oranına sahip Miller yanma döngüsü

 

Değişken türbin geometrili turboşarj (VTG)

 

350 bara kadar çıkan yüksek basınçlı enjeksiyon sistemi

 

İnovatif termal yönetim

 

Silindir deaktivasyonu (ACT)

 

APS kaplamalı silindir duvarları (atmosferik plazma spreyi)

 

Detay vermek gerekirse bu şu anlama geliyor: 110 kW güç çıkışlı versiyonda alüminyum krank muhafazasındaki silindir göbekleri APS (atmosferik plazma spreyi) ile kaplanıyor. İnce taneli sprey tozları ufak yağlama cepleri oluşturuyor, böylece piston halkaları yumuşak şekilde, daha az aşınmayla ve düşük sürtünmeyle kayabiliyor. Ayrıca döküm demire kıyasla bu yöntemde ısı dağılımı artıyor, yanma sırasında vuruntu önleyici özellikler gelişiyor, düşük kaliteli yakıtlara karşı korozyon direnci artıyor. APS teknolojisi soğuk motorun genelde daha yüksek yükler altında başlatıldığı hibrit uygulamalarda da iyi aşınma direnci gösteriyor.

 


 
Silindir başının da mühendisliği kapsamlı şekilde yeniden yapıldı. Gelişmiş ısı dağılımı için su gömleğinin optimizasyonu ve valf açısının ve yanma odacığının adaptasyonu Millet yanma sürecinin en iyi şekilde çalışması için düzenlenmiş. Egzoz manifoldunun silindir başına entegre edilmesi konsepti devam ettirilmiş. EA211’in aksine, emme eksantrik mili merkezi kontrol valfi bulunan bir yüksek hızlı hidrolik eksantrik mili aktüatörü kullanılarak ayarlanmış. Saniyede 300° krank açısına kadar çıkan uyum hızı silindir dolum kontrolünün dinamiklerini geliştiriyor. 

 

EA211 motor montaj kitinin bir diğer tali parçası olan silindir deaktivasyonu, geliştirilmiş ve TSI evo ile birlikte seri üretime geçiriliyor. Bu da motor verimliliğini arttırıyor ve müşteri deneyimi açısından önemli bir özellik. Orta yüklere kadar 2 ve 3. silindirlerin emme valfi ve egzoz valfini kapatan sistem yakıt enjeksiyonunu da deaktive ediyor.

 

Yeni harita kontrollü soğutma modülü motorda verimli termal yönetim sağlıyor. Diğer şeylerin yanı sıra, soğutma modülü krank muhafazasındaki suyun ve motorunun tamamının ısınma sürecinde atıl kalmasını garantiliyor. Motorun hızlı ısınması otomobilin iç kabininde de ısıtmayı geliştiriyor ve ısınma sürecinde motor sürtünmesini azaltıyor. Harita kontrollü soğutma modülünün bir faydası da motorun tüm işletim aralığındaki gereklilikleriyle korelasyon içinde soğutulabilmesi.

 

TSI evo’nun diğer özellikleri arasında kapsamlı sürtünme paketi de bulunuyor. Bu paket harita kontrollü ve tamamen değişken bir yağ pompası, ilk ana krank mili rulmanının polimer kaplanması ve 0W20 düşük viskoziteli yağa geçişi içeriyor.

 

Miller yanma döngüsü yeni EA211 TSI evo’da önemli bir inovasyon. Termodinamik verimlilikteki gelişme sistematik olarak dört geliştirme hedefiyle sağlanmış: 

 

Geometrik sıkıştırma oranında müşteri kullanımında verimliliğin gelişmesi için artış. 

 

Emiş valfinin erken kapatılması ve emme strokunda soğutma ile son sıkıştırma ısısının azaltımı.

 

Hızlı alev yayılımında yüksek spesifik yükler altında vuruntu eğilimini azaltmak için şarj hareketinin optimizasyonu.

 

Verimli egzoz gazı turboşarjıyla şarj yoğunluğunda artış.

 

TSI evo için dünyada bir ilk, elektrikli değişken türbin geometrisi (VTG) kullanımı. Miller yanma döngüsünde emiş valfinin erken kapanması ile, volümetrik verimlilik standart valf zamanlamalı bir motordan daha düşük. Kısmi yük altında, gaz kesmek TSI evo için yakıt tasarrufu sağlıyor. 

 

Yüksek şarj basıncının düşük etkili strok hacmini dengelemesiyle düşük devirlerde yüksek tork elde ediliyor. Düşük motor hızlarında bu turboşarj sistemine çok yüksek talepler getiriyor. Türbin akış karakteristiklerinin operasyon noktalarına uyumu için, değişken türbin geometrili bir egzoz gazı turboşarjı çok yüksek türbin çıkışı sağlama ve düşük motor hızlarından yüksek şarj basıncı elde etme şansı sunuyor. VTG türbin üzerindeki arttırılmış yığın etkisi turboşarjda düşük atalet momenti ile birlikte çok spontan tepkime özellikleri ile sonuçlanıyor. 1.4l TSI (92 kW) ile kıyaslandığında maksimum torka %35 daha hızlı ulaşılabiliyor. VTG teknolojisi TSI evo yanma sürecinin hayati bir parçasını oluşturuyor.

 

Dolaylı şarj havası soğutması da modifiye edilmiş. EA211’in aksine, soğutucu gaz kelebeği valfinden önce, kompresör çıkışının aşağı akım tarafında, basınç borusunda konumlandırılmış. Yeni konum soğutucunun boyut ve performansının arttırılmasına imkan tanıyor ve çok az yer kaplıyor. Artık şarj havasının ısısı, ortam havasını 15 Kelvin üzerine düşürülebiliyor. 

 

Enjeksiyon sistemi dördüncü nesil Volkswagen direkt enjeksiyon sisteminin ilk uygulanışı. Bütün sistemin ve bileşenlerinin optimizasyonu enjeksiyon basıncını 350 bar’a çıkartmış. Sonuç olarak ortaya çıkan daha küçük damlacık boyutu karışım formasyonunu genişletiyor, partikül emisyonlarının azaltımına katkıda bulunuyor.

 

Enjektör ucununun çapının 6 mm’ye düşürülmesi -yanma odasına entegrasyonda fayda sağlayarak- tutulumu arttırıyor ve enjektör plakasının ısısını azaltıyor. 

Son Güncelleme : 30 Nisan 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo