Mazda’dan Yeni G-Vectoring Teknolojisi

Ototeknikveri     09 Haziran 2016 07:06

Mazda’nın “G-Vectoring" adını verdiği yeni teknolojisi aracın konfor, stabilite ve yol tutuşunu geliştirecek.

Mazda’dan Yeni G-Vectoring Teknolojisi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mazda yeni bir motor kontrol teknolojisi tanıttı. Yeni teknoloji konfor, stabilite ve yol tutuşunu geliştiriyor. Avrupa'lı otomobil muhabirleri G-Vectoring Control (GVC) teknolojisini bu hafta Fransa’da deneme şansı buldu. Sistem motordan gelen torku sınırlayarak G kuvvetleri arasında yumuşak bir geçiş yaratıyor. Sistem sürekli çalışarak her beş milisaniyede direksiyon hareketlerini ölçüyor, hem düz yollarda hem de virajda fayda sağlıyor. Entegre Kontrol Sistemi yöneticisi Toru Yoshioka, yeni teknoloji için “Bu sistem sürücüyü otomobili bir uzman gibi kullanmaya teşvik ediyor” diyor. Bunun için sistem otomobilin farklı köşelerindeki dikey yükü optimize ediyor, bu da bir yarış pilotunun virajları alırken gaz komutlarını ayarlaması ile aynı durum. Süper hızlı bilgisayarlar kullanan sistem bir insanın olabileceğinden çok daha hassas.

 

Viraj alırken sistem torku 30 Nm’ye kadar sınırlandırıyor (çoğu zaman 10 Nm), otomobilin yükü viraja girişte ön tekerleklere aktarılıyor, sürücü hızlanırken yük geriye doğru hareket ediyor ve böylece stabilite gelişiyor.

Yol tutuşu az yüzeylerde sistemin etkisi biraz daha belirgin hale geliyor. Öte yandan, Mazda sistemin sürücü tarafından fark edilmemek, doğal bir etki bırakmak üzere tasarlandığını belirtiyorlar. Sistemi düz yolda Mazda 3 ve Mazda 6 modelleriyle deneyenler de bu konuda aynı fikirde.

 

G-Vectoring doğal bir his veriyor, verimli ve daha yumuşak bir sürüş sağlıyor. Kullanılan test otomobillerinde sistemi açıp kapatan kırmızı butonlar bulunuyor. Ancak muhabirler farkı sadece düşük yol tutuşlu yüzeyde belirgin olarak hissettiklerini söylüyor. Ufak direksiyon komutları sistem tarafından işleniyor, böylece uzun yolculuklarda daha az enerji harcanıyor.

Mazda yeni teknolojinin insan merkezli bir tasarım felsefesinin parçası olduğunu belirtiyor. Direksiyon yanıtı daha doğal olduğu için, viraj alırken sürücü ve yolcular bu dönüşün etkisini daha az hissediyor, bu da konforu arttırıyor.

 

Şasi platformu yöneticisi Alexander Fritsche tork kontrolünün anlık yapılması gerektiği için sistemi “teoride basit, uygulamada karmaşık” olarak tanımlıyor. 6 yıldır geliştirilen sistemi Mazda’nın sadece en yeni Skyactiv motor serisi ve şasileri destekliyor.

 

Tork yönlendirmenin aksine, GVC sistemi direksiyonun dönüşünden çok yol tutuşunu arttırıyor. En önemli fark bu sistemin sadece motor yazılımı ve sensörleri kullanılarak uygulanabilmesi. Yani yeni teknolojiyi şu anki tüm Mazda modellerine ilave maliyet olmadan kolayca adapte etmek mümkün. Serinin güncellenen versiyonlarında ise teknoloji standart olarak bulunabilir.

Güncellemeler bu yaz başlayacak ancak Mazda sistemin ilk olarak hangi modele geleceğini açıklamıyor. Tahminler ise bu modelin kullanım ömrünün yarısına gelerek güncellenecek Mazda 3 olacağı yönünde.  

 

Son Güncelleme : 09 Haziran 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo