Ototeknikveri 16 Haziran 2016 06:46
Özellikle Avrupa’da popüler dizel motorlar ekonomik ve temiz olmalarıyla öne çıkıyor. 2017’de firmanın yeni benzinli motor ailesi de verimlilik standartlarını yeniden belirleyecek. Aynı zamanda 48 volt entegre güç kaynağı da tanıtılacak. Sistem önceden yüksek voltajlı hibrit teknolojisinin güçlü yanı olan yakıt tasarrufunu mümkün kılacak. Entegre başlatıcı jeneratörler (ISG) ve kayışlı başlatıcı jeneratörler (RSG) de içten yanmalı motorların verimliliğini arttıracak diğer bileşenler arasında. Bir süredir dizel motorlarda bir gereklilik olan partikül filtreleri ise şimdi benzinli motorlara da geliyor.
Mercedes-Benz doğru yolda. 1995 yılından beri firmanın ortalama binek otomobil filosu yakıt tüketimi neredeyse yarı yarıya düştü (9.2 l/100 km, 230 g CO2 /km - 5.0 l/100 km, 23 g CO2/km). Bugün, Mercedes-Benz’in 62 modeli 120 g/km değerinin altında CO2 emisyonlarına sahip. 104 model ise A+ ya da A verimlilik kategorisinde. 88 model ile dizel otomobiller de bu verimlilik şampiyonları arasında önemli yer kaplıyor.
Mercedes-Benz’in yeni lüks dizel motor ailesi geleceğin güç aktarım mekanizması. 2016 yılı bahar aylarında E220 d içerisinde piyasaya çıkan OM 654 motoru takiben, yeni motor ailesi orta vadede tüm Mercedes-Benz ürünlerinde kullanılacak. Farklı güç çıkışı versiyonları ve önden, arkadan ve dört çekişli otomobillerde çapraz ve boylamasına motor yerleşimleri ile ilgili de planlar var.
Modüler tasarım, versiyonların sayısının azaltılması ve güç aktarım mekanizması ile otomobil arasındaki arayüzün standardizasyonu gibi stratejiler yeni benzinli motor ailesinin geliştirilmesinde de kullanıldı. Yeni ailenin ilk temsilcisi altı silindirli M 256 oldu. Entegre başlatıcı jeneratöre (ISG) sahip motor 2017’de piyasada olacak ve verimlilikte çıtayı yükseltecek. Yeni motor ailesinde kayışlı başlatıcı jeneratörlü RSG) dört silindirli motor da 2017’den itibaren bulunacak.
Yeni nesil başlatıcı jeneratörler: Yorulmak bilmeyen yardımcılar
Kayışlı başlatıcı jeneratör (RSG) bugünkü alternatör gibi içten yanmalı motor ile entegre. Başlatıcı motor ve jeneratör kombinasyonu içten yanmalı motora başlatmada, hızlanırken ve enerji geri kazanırken destek oluyor. Alternatör gergi demirlerini kullanan sistemin güç aktarım mekanizmalarının tasarımına olumsuz bir etkisi olmuyor. 48 volt sisteme dönüşüm de RSG’li platformlarda daha kolay uygulanabiliyor.
Entegre başlatıcı jeneratör (ISG) başlatıcı motor ve jeneratörü güçlü bir elektrik motorla kombine ediyor. Bu motor yanmalı motorla vites arasında yer alıyor ve soğuk başlatmalar için de kullanılıyor. Sistem hem mevcut alternatörün hem de başlatıcı motorun yerini alıyor. Entegre elektrikli motor içten yanmalı motora örneğin hızlanırken destek sağlıyor, ayrıca geri kazanılan enerjiyi bataryaya aktarıyor. Özellikle 48 volt batarya ile birlikte, güç aktarım mimarisinde gerekli adaptasyonlar daha da yüksek yakıt tasarrufları sağlıyor.
48 volt entegre güç kaynağı: yakıt ekonomisi ve konfor avantajları
Yeni motor neslinin tanıtımı benzinli ve hibrit modeller arasındaki çizgiyi belirsizleştiriyor. Tüm Mercedes-Benz binek otomobiller elektriklendirilecek. Firma aynı zamanda sistematik olarak 48 volt entegre güç kaynağının geliştirmesinde ilerliyor. Teknoloji adım adım farklı modellerde kullanılacak. 48 volt entegre güç kaynağı 12 voltluk sabit akımlı önceki güç kaynağından dört kat daha güçlü ancak yüksek voltajlı sistemlerin ilave güvenliğinden de mahrum. Bu düşük voltajlı sistem yakıt tasarrufunu mümkün kılıyor. Enerji geri kazanımı, besleme ve başlatma ve manevraları elektrik modunda gerçekleştirme gibi önemli hibrit özellikleri ilk kez yüksek voltajlı bileşenler olmadan elde edilebiliyor. Bu başlatıcı konseptinin dayanıklılığı o kadar iyi ki motor kullanılmadığı zaman sık sık kapatılarak yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.
48 volt entegre güç kaynağının kullanımı klima kontrol sistemi, elektrikli ısıtma sistemi ya da aspiratör gibi elektrik tüketen bileşenler açısından da avantaj sağlıyor. Geleneksel sistemlerde elektrik akımı bunun sadece dörtte biri kadar oluyor. Bu da elektrik tertibatının daha ince ve hafif bir tasarıma sahip olabileceği anlamına geliyor ki bu da yine yakıt tasarrufuna katkı sağlayan bir şey.
Azaltılmış yakıt tüketimi ve CO2 emisyonlarının yanı sıra, 48 volt entegre güç kaynağı aynı zamanda konforda da artış sağlıyor. 48 volt entegre güç kaynağı içten yanmalı bir motoru ara gazı vererek çok yumuşak şekilde rölanti devrine getirebiliyor. Bu da gürültü, vibrasyon, sertlik seviyelerine olumlu etki diyor ve başlatma sırasında motorun dönüşümü daha da yumuşak ve sessiz oluyor. Motor sanki hiç kapatılmamış gibi rahatça yeniden başlıyor. 48 volt entegre güç kaynağı multimedya ve sürüş yardımı sistemlerinin gelişmesine giden yolu da açıyor.
Benzinli modeller için partikül filtresi: 2017’de seri üretime geçilecek
Dizel motorlar için standart haline gelen partikül filtreleri yakında Mercedes’te benzinli motorlar için de kullanılacak. Mercedes benzinli motorlar için çevre dostu partikül filtresini bu miktarlarda üretmeyi planlayan ilk firma. S 500’de iki yıldan fazla yürütülen olumlu deneylerden sonra, S-Class’ın başka benzinli versiyonları da gelecek yıl bu teknolojiyle donatılacak. Filtre aşama aşama yeni modellerde de yer alacak. Partikül filtresinin şu an yollarda olan modellere de eklenmesi planlanıyor.
Son Güncelleme : 17 Haziran 2016