Skoda Elektrikli SUV Geliştiriyor

Ototeknikveri     24 Haziran 2016 03:25

Skoda’nın ilk elektrikli modelinin 2020 yılında çıkılması planlanıyor. Otomobil Volkswagen’in yeni MEB elektrikli platformunu kullanacak.

Skoda Elektrikli SUV Geliştiriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Skoda mühendisleri yeni VW Grup pilli – elektrikli teknolojisi planlama ekibinin içerisindeler. Yeni proje ile 500 km sürüş mesafesine sahip, 15 dakikada şarj olan ve benzer düzeyde bir yanmalı motordan daha ucuza mal olacak bir otomobil üretilmesi planlanıyor. Skoda yönetim kurulu üyesi Bernhard Maier, yaptığı açıklamada “Grup modüler ve yeni bir elektrikli platform üzerinde çalışıyor, biz de bu ekibin içindeyiz. Elektriğin alternatifi yok, bu teknolojiye adapte olmak zorundayız” dedi. Skoda İngiltere marka direktörü Duncan Movassaghi ise var olan bir model üzerine geliştirmek yerine tamamen yeni bir elektrikli otomobil üretme kararı ile ilgili şunları söyledi: “Tüm ayrıntılarıyla bir elektrikli otomobil olması için tasarlanmış bir modelin yönetimi daha kolay olacaktır. Elektrikli otomobiller gelecekte bir süre daha benzinli ve dizel otomobillerden daha pahalı olacak. Bu yüzden SUV gibi lüks bir model üretmek daha mantıklı”.

 

MEB mimarisi özellikle elektrikli otomobiller için geliştirildi ve ilk olarak Ocak ayında Las Vegas Tüketici Elektroniği Fuarı’nda VW Budd-e MPV konseptiyle tanıtıldı.

Bataryalar Skoda’nın Vision S plug-in hibrit konseptine benzer şekilde düz bir sandviç zemin içinde barındırılıyor. Bataryaları platformun ortasında konumlandırarak Skoda üçüncü oturma sırası için alan açabildi. Şimdiye kadar hibrit SUV’lerde bataryalar bagaj zemininin altına yerleştiriliyor, bu da üçüncü oturma sırasını engelliyordu.

 

Skoda’nın ilk elektrikli otomobili (BEV) Volkswagen Grubu’nın dieselgate skandalının ardından ağırlık verdiği elektrikli güç aktarım mekanizmaları serisinin üçüncü üyesi olacak. Elektrikli güç aktarım mekanizmalarına sahip ilk ve ikinci Skoda otomobiller Superb ve yeni Kodiaq SUV’nin plug-in hibrit versiyonları olacak. Her iki model de 2019’da çıkacak. Bu otomobiller MQB platformunun bileşen setinin parçası olan bataryalar ve motorlar kullanacak.

 

Plug-in Skoda hibritler ve elektrikli otomobiller Volkswagen Grubu’nun 10 yıllık şirket planı “Strateji 2025”in birer parçası. Daha önce “Strateji 2018” planı yürürlükteydi ve bu stratejide elektrikli Skoda modelleri bulunmuyordu.

Strateji 2025’in önemli bir öğesi de Rusya otomotiv piyasasının çöküşü. Daha önce bu piyasa Skoda için önemli bir büyüme alanıydı.

 

Fabia ve Octavia gibi başka elektrikli modeller için de planlar yapılıyor ve önümüzdeki yıllar bu alanda gelişmelere sahne olacak. Bernhard Maier önümüzdeki üç yılda operasyonel önceliklerini kontrol edeceklerini ve dengeleyeceklerini belirtiyor. Marka stratejisinin yeniden değerlendirilmesi de gündemde. Skoda’yı kaliteden ödün vermeden yeni mecralara yönlendirmek amaçlanıyor.

 

Ürün planları arasında Yeti modelinin yerini alacak yeni bir model de var. Bu modelin 2018 ortalarında çıkması bekleniyor.

 

MQB’nin kompakt SUV platform versiyonu üzerine geliştirilecek yeni Yeti platformunu Audi Q3 ve yeni VW Tiguan ile paylaşacak.

Stilde ise Vision S konsepti ile aynı temanın izlenmesi, böylece Skoda’nın yeni SUV serisi için ortak bir kimlik oluşturulması planlanıyor.

 

Maier Skoda SUV’leri şu sözlerle güçlü sekilde savunuyor: “SUV dünyanın en hızlı büyüyen segmenti. Bu alanda zaten güçlü bir varlığımız var ancak bunu yeterli görmüyor, tüm piyasalarda tutunmak istiyoruz. Şu anda 102 dünya piyasasındayız, 2025 yılı sonu itibariyle 120 piyasada varlık göstereceğiz”.

 

Skoda Afrika’da ve Güney Amerika’da yeni piyasalara açılacak, Çin’de ise ülkeye özel yeni modeller çıkartacak. İki yeni Çin’e özel model kısa süre sonra piyasada olacak. Maier bu konuda “Çin’deki varlığımızı ikiye katlamak istiyorsak bunu SUV’ler olmadan yapamayız” diyor.

 

Yeti şu anda zaten Çin’de üretiliyor. Maier aynı zamanda Çin’e özel modellerden birisinin Avrupa’ya da gelebileceğini belirtiyor.

Skoda ayrıca MPV temalı yüksek tavanlı hatchback modeli Roomster’ı yenilememe kararı aldı. Roomster VW Caddy modelinin farklı markadan bir varyasyonu olarak planlanmıştı ancak bu planın rafa kaldırıldığı anlaşılıyor. Modelin satışları İngiltere’de yılda 1900’e kadar düştü. Burada Yeti modelinin ise yıllık 15 bin adet satışı var.

Son Güncelleme : 25 Haziran 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo