Audi’den Yenilikçi Süspansiyon Sistemi

Ototeknikveri     10 Ağustos 2016 06:04

Audi’nin inovatif şok emici süspansiyon sistemi enerji üreterek yakıt tasarrufu sağlamakla kalmıyor, sürüş konforunu da geliştiriyor.

Audi’den Yenilikçi Süspansiyon Sistemi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Mobilitenin geleceğinde enerjinin geri kazanımı giderek artan şekilde önemli bir rol kazanıyor ve buna süspansiyonlar da dahil. Audi “eROT” adı verilen bir prototip üzerinde çalışıyor. Bu sistemde elektromekanik döner amortisörler hidrolik amortisörlerin yerini alıyor ve daha konforlu bir sürüş sunuyor. eROT’un ardındaki prensip Audi teknik geliştirmeden sorumlu yönetim kurulu üyesi Dr.-Ing. Stefan Knirsch tarafından şöyle açıklanıyor: “Her bir çukur, her bir tümsek, her viraj otomobilde kinetik enerji yaratır. Günümüzün amortisörleri bu enerjiyi emer ve enerji ısı formunda kaybolur. Yeni 48 volt elekrikli sistemde kullanılabilen elektromekanik amortisör teknolojisi ile bu enerjiyi geri kazanabilecek ve kullanabileceğiz. Bu teknoloji süspansiyon ayarları için de bize ve müşterilerimize yepyeni olasılıklar açacak”.

 

EROT sistemi minimum ataletle çabuk yanıt veriyor. Aktif kontrol edilen bir süspansiyon olarak, yol yüzeyindeki düzensizliklere ve sürücünün sürüş stiline ideal biçimde uyum gösteriyor. Yazılım aracılığı ile amortisör özellikleri kişiselleştirilebiliyor ve fonksiyonellik arttırılabiliyor. Geleneksel hidrolik amortisörleri sınırlayan geri tepme ve sıkıştırma zamanı bağımlılığı yeni teknolojiyle ortadan kalkıyor. EROT ile, Audi sıkıştırma zamanını geri tepme zamanının sönümlendirilmesinden ödün vermeden yumuşak ve konforlu olacak şekilde ayarlıyor. Yeni amortisör sisteminin bir diğer avantajı da geometri. Arka akstaki yatay yerleştirilmiş elektrikli motorlar dikey teleskopik şok emicilerin yerini alıyor, bu da bagak kompartmanında ilave yer açıyor.

EROT sistemi esnek programlanabilir amortisör özelliğinin yanı sıra ikinci bir fonksiyon daha sunuyor. Sistem sıkıştırma esnasında kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürebiliyor. Bunu gerçekleştirebilmek için bir manivela kolu tekerlek taşıyıcının hareketini emiyor. Manivela kol bu gücü bir dizi şanzıman aracılığı ile elektrikli motora iletiyor, burada elektriğe dönüşüm sağlanıyor. Almanya yollarında yapılan testlerde geri kazanılan enerji 100 – 150 watt olarak tespit edildi. Yeni asfaltlanmış bir otoyolda 3 watt olan kinetik enerji, bozuk yüzeyli bir tali yolda 613 watt’a çıkabiliyor. Sürücünün sürüş koşullarına göre sistem kilometrede 3 grama kadar CO2 emisyonu azaltabiliyor.

 

Yeni eROT teknolojisi yüksek güçlü 48 volt elektrikli sistem temel alınarak geliştirilmiş Sistemdeki lityum-iyon batarya 0.5 kilowatt saat enerji kapasitesi sunuyor, maksimum güç ise 13 kilowatt. Bir DC dönüştürücü 48 volt ikincil elektrikli sistemi 12 volt birincil elektrikli sisteme bağlıyor. Bu sistemde ise yüksek verimlilikli, gelişmiş bir güç jeneratörü bulunuyor.

 

EROT teknolojisinin ilk test sonuçları umut vaad ediyor. Sistemin gelecek Audi ürünlerinde kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun için ön gereklilik 48 volt elektrikli sistem. Bu da Audi’nin elektriklendirme stratejisinin odak noktasını oluşturuyor. 2017 için planlanan gelecek versiyonda 40 volt sistem yeni Audi modellerinde birincil elektrikli sistem olacak ve yüksek performanslı yarı hibrit sisteme güç verecek. Sistem 100 kilometrede 0.7 litreye kadar yakıt tasarrufu sağlayacak.

Son Güncelleme : 10 Ağustos 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo