Volvo XC40’dan Yeni Detaylar

Ototeknikveri     18 Ağustos 2016 06:59

Volvo XC40 Concept 40.1 yeni fotoğraflarla karşımızda. Konsept, 2018’de çıkması beklenen Volvo’nun ilk kompakt SUV üretim modeline ilham verecek.

Volvo XC40’dan Yeni Detaylar
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni Volvo XC40 markanın talep patlaması yaşayan kompakt SUV segmentine ilk girişi olacak. Gelecek Mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılacak modelin ipuçlarını taşıyan Concept 40.1 tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. XC40 modeli büyük ölçüde konseptin izinden gidecek. 40.1’in sedan versiyonu 40.2 de aynı anda tanıtılacak. Bu konsept de crossover modelin ardından piyasaya çıkması beklenen V40 hathcback modelin ipuçlarını taşıyor. 40.2 konsepti hatchback kullanışlılığını sedan kaporta içinde şık çizgilerle sunacak ve bu bileşim üretim modeline de yansıyacak.

 

Yeni 40 serisi otomobillerin ilki XC40 2018 yılında galerilere ulaşacak. Seri XC40, V40 hatchback ve V40 stationdan oluşacak. Hatchback standart modelden altı ay sonra, steyşın ise 2019’da gelecek. Station modelin hem standart hem de büyük tekerleklere sahip ve yüksek Cross Country versiyonuyla sunulması bekleniyor.

Firma içinden kaynaklar 90, 60 ve 40 serilerinin Volvo’nun ürün yelpazesini tamamlayacağını, daha küçük modellerin planlarda olmadığını belirtiyorlar.

 

XC40 yeni geliştirilen kompakt modüler mimari (CMA) üzerine geliştirilen ilk model olacak. Bu platform gelecekteki kompakt Volvo otomobiller ve Çin’de üretilecek Geely modelleri için oldukça esnek bir bileşen seti olarak geliştirildi. Zhejiang merkezli Geely Çin’in yedinci en büyük otomobil üreticisi. Firma 89 yıllık İsveçli markayı Ford’dan 1.4 milyar sterlin ödeyerek satın aldı. Satış yaklaşık iki yıl önce gerçekleşti ve o zamandan beri kapsamlı büyüme planları yapılıyor.

 

XC40 aynı zamanda Volvo’nun uzun zamandır beklenen modüler 1.5 litre üç silindirli motorunu tanıttığı modeli olacak. Bu motor uzun yıllar önce çıkan dört silindirli 2.0 litre dizel ve benzinli seriden türetilecek. Motorlar hem benzinli hem de dizel versiyonlarla, turboşarjlı ve turboşarjsız olarak sunulacak.

 

XC40 serisinin en üstünde benzinli motor kullanan T5 Twin Engine plug-in hibrit sistem bulunacak. Sistemde yeni üç silindirli motorun 180 hp benzinli versiyonu yer alacak, bunu 74 hp elektrikli motor destekleyecek. Güç ön tekerleklere yedi kademeli ve çift debriyajlı otomatik vites aracılığı ile aktarılacak. Elektrikli motor ikinci, dördüncü ve altıncı vitesleri taşıyan şanzıman şaftını doğrudan çalıştıracak. XC40 T5 Twin Engine hibrit sistem yaklaşık 50 km elektrikli sürüş mesafesine sahip olacak.

Sistem, Volvo’nun XC90 SUV’sinde kullanılan T8 Twin Engine hibrit sisteminden daha farklı. T8’de benzinli motor ön tekerlekleri çalıştırırken, elektrikli motor da arka tekerleklere güç vererek dört çekişli sürüş sağlıyor. Volvo gelecek yıla kadar yakıt ekonomisi ve CO2 değerlerini yayınlamayacağını söylüyor ancak kompakt SUV sınıfına liderlik edecek değerler sunacağından emin. Sınıftaki diğer önemli modeller arasında Audi Q3, BMW X1 ve Mercedes-Benz GLA sayılabilir.

 

Volvo güç aktarım mekanizmaları yöneticisi Michael Fleiss “Eğer sınıf lideri değilsek yanlış bir şey yaptığımızı düşünürüm” diyerek firmanın iddiasını ortaya koyuyor. Sınıftaki en verimli model X1, 109 g/km CO2 emisyonu ve 4.1 l/100 km yakıt tüketimi değerine sahip.

 

Volvo elektrikli sürüş mesafeleri şehir içi ihtiyaçları giderdiği ve hava kirliliği ile ilgili yasal düzenlemelere uyduğu için plug-in hibrit modellere odaklanmayı planlıyor. Öte yandan, firma CMA mimarisi ile tam elektrikli 40 serisi modelini geliştirdiğini, 2019 yılı için XC90 temelli bir pilli modelin de planlarda olduğunu belirtiyor.

Son Güncelleme : 19 Ağustos 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo