SUV furyasının yeni kurbanı Seat Alhambra

Ototeknikveri     23 Ekim 2016 11:22

Seat 20V20 konsepti yeni bir büyük boyutlu 4x4 üretim modeline dönüşecek ve Ateca’nın üzerinde konumlanacak. Bu yeni model 2018 yılında çıktığında Seat Alhambra’nın da sonu gelebilir.

SUV furyasının yeni kurbanı Seat Alhambra
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Dünya çapında devam eden SUV furyası pek çok geleneksel kaporta stilinin sonunu getirdi, Seat’ın Alhambra MPV modeli bu akımda bir sonraki kurban olacak gibi görünüyor. Seat tasarım yöneticisi Alejandro Mesonero’ya göre yedi koltuklu modelin yerine 2018’de yeni bir büyük SUV geçecek. Şu an piyasada bulunan Alhambra, kardeş modeli Volkswagen Sharan ile birlikte üretiliyor ve altı yıldır satışta. Model 2015 yılında ufak bir güncellemeden geçirildi. Ford Galaxy ile rekabet eden bu modelin yerini neyin alacağı sorulduğunda Mesonero “Artık bu kaporta stilini (MPV) üretmek istemiyoruz. Bunun yerine başka bir şey gelecek ancak bu şimdi kullandığımız tasarımdan farklı olacak. Yine bir yedi koltuklu model çıkartabiliriz ancak MPV’lere talep yok, artık herkes SUV satın alıyor” dedi.

Alhambra’nın yerini alacak model 2015 Cenevre otomobil fuarında tanıtılan 20V20 konsepti üzerine geliştirilecek ve Ateca ile bazı ortak stil detaylarına sahip olacak. 20V20 konsepti bir büyük SUV modelinin önizlemesini sunsa da sadece dört koltuğa sahipti, üretim modeli ise yedi koltuklu olacak. Mesonero Seat’ın SUV’sinin kuzeni Skoda Kodiaq’tan birazcık daha küçük olacağını belirtti. Modelde Land Rover Discovery Sport gibi 5+2 oturma düzeni sunulabilir.

 

Seat (ve Volkswagen) bazı modellerini SUV’lere kurban eden tek firma değil. Peugeot da bir süre önce 5008 minivan modelini yine aynı isimle SUV’ye dönüştürdü. Opel, Ford ve Mazda gibi markalar da MPV modellerini tamamen kaldırıyor ya da 4x4 SUV’lere dönüştürüyor.

 

Pek çok marka MPV formatını terk etse de Alhambra aslında hala güçlü satış rakamlarına sahip bir model. Geçen yol 27 bin adet satılan model 2014’e kıyasla satışlarını %17 arttırmıştı. Modelin iki yıl daha yaşayacağı, 2018’de yerini yedi koltuklu SUV’ye bırakacağı düşünülüyor.

Volkswagen’in de Sharan modeli için benzer bir strateji belirlemesi bekleniyor. Bu model şu anda Portekiz’deki Palmela fabrikasında Alhambra ile birlikte üretiliyor. Henüz resmi bir açıklama yapılmasa da Volkswagen’in başka bir üretici ile masrafları paylaşmadan Sharan’ı tek başına yenilemesine ihtimal verilmiyor.

 

Volkswagen iki yeni SUV çıkartmaya hazırlanıyor; Skoda Kodiaq ile benzer boyuttaki Tiguan XL ve bu ay sonunda tanıtılacak, sadece ABD’ye özel daha büyük bir model. Volkswagen’in filo müşterilerine sunduğu Caddy Maxi Life ve Caravelle gibi yedi koltuklu hafif ticari araç modelleri de var.

Son Güncelleme : 24 Ekim 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo