Elektrikli otomobiller madencilik sektörünü neden heyecanlandırıyor?

Ototeknikveri     02 Kasım 2016 04:46

Dünyanın en büyük madencilik firması BHP Billiton, elektrikli taşıtlarla yakından ilgileniyor.

Elektrikli otomobiller madencilik sektörünü neden heyecanlandırıyor?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Avustralyalı madencilik devi BHP Billiton çelik üretiminde ve enerji santrallerinde kullanılan metalleri ve kömürü çıkartıyor. Firma elektrikli otomobiller ve diğer yenilenebilir enerji teknolojilerinin ürünlerine olan talebi arttıracağını düşünüyor. BHP’nin başkan yardımcısı Fiona Wild bu konuda Şangay’da Bloomberg tarafından düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada “Yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobiller arttıkça özellikle bakıra olan talepte yükselme görülecek. Elektrikli otomobiller şu anda bünyelerinde 80 kilogram bakır barındırıyor. Bu araçlar daha da verimli hale geldikçe bakır miktarı daha da artacak. Dolayısıyla bu bakır üreticileri için iyi bir haber” dedi.

 

2010 ve 2015 yılları arasında bir milyon elektrikli otomobil satıldı. Bu otomobiller daha çok ABD, Çin ve Avrupa gibi elektrikli taşıtların devlet tarafından teşvik edildiği piyasalarda tutuluyor. 2020 yılı itibariyle dünya çapında 2.2 milyon elektrikli otomobil satılması bekleniyor. 2016 yılı için öngörülen rakam ise 460 bin adet. Elektrikli otomobiller standart içten yanmalı motorlu otomobillere kıyasla çok daha fazla bakır tele ihtiyaç duyuyor.

 

Bakır bu yıl Londra Metal Borsası’nda sadece %4 kazanımla zayıf performans gösterdi. Çinkonun değerinde ise %54 artış yaşandı. Bu yıl metal Çin’deki talebin yavaşlamasından olumsuz etkilendi.

Bakır, BHP firmasının satışlarının %27’sini oluşturuyor ve en önemli ikinci ürünü. İlk sırada ise %34 ile demir cevheri bulunuyor. Firma teknolojik gelişmelerin bakır ihtiyacını arttıracağını, bunun özellikle 2020’lerde belirgin hale geleceğini belirtiyor.

 

Elektrikli otomobillerde bakır kullanımının Çin’deki talebi 2020’ye kadar her yıl %3.3 arttırması bekleniyor. Çin inşaat patlaması ve elektrik altyapısındaki büyüme ile dünyanın en büyük bakır tüketicisi haline geldi. Nüfus yoğunluğu ve çevresel sorunlar nedeniyle ülkede hafif yapılı ve alternatif enerjili taşıtlara da ilgi var.

 

BHP Billiton 2007 yılından bu yana sera gazlarını azaltacak teknolojiler için Ar-Ge çalışmalarına yüzlerce milyon dolar yatırım yaptı. Firma özellikle fosil yakıtlardan açığa çıkan gazları yakalayacak ve 15 – 25 yıl arasında ticari olarak kullanıma sunulabilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

 

Geçen yıl Paris’te 195 ülkenin katılımıyla imzalanan tarihi iklim anlaşmasında küresel ısınmadaki artışın 2 derecenin altına çekilmesi hedefi konuldu. Anlaşma bu yönde yapılacak çalışmaların önünü açtı. BHP’den Fiona Wild bu hedefin önemli olduğunu belirtiyor, öte yandan insanların enerjideki problemlerin daha çok kömür ve petrol ile ilgili olduğunu düşündüklerini ancak meselenin bundan çok daha geniş kapsamlı olduğunu belirtiyor.

Son Güncelleme : 02 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo