Volkswagen'in Avrupa piyasasındaki payı düşmeye devam ediyor

Ototeknikveri     21 Kasım 2016 12:12

Volkswagen Group, Avrupa'daki pazar payını on dört aydır arka arkaya kaybetmeye devam ediyor. Sektörel dernek ACEA tarafından yayınlanan veriler firmanın Ekim ayında da piyasa payında düşüş yaşadığını gösterdi.

Volkswagen'in Avrupa piyasasındaki payı düşmeye devam ediyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Düşüş sürecinin büyük kısmı otomobil üreticisinin 2015 yılının Eylül ayında patlayan emisyon skandalıyla aynı zamana denk geldi ve bu skandal rakiplere Volkswagen'in hasar görmüş imajından yararlanmak için bir şans tanıdı. ACEA, VW Group'un geçen ay AB ve EFTA pazarlarındaki yeni binek otomobil kayıtlarının % 24,9'una sahip olduğunu, 2015'in Ekim ayında ise bu oranın % 25.3 olduğunu açıkladı. Sektör çapında Avrupa'daki yeni otomobil kayıtları geçen ay bir önceki yıla göre yüzde 0,3 farkla 1,14 milyon araca geriledi. Volkswagen markası kendi grubu içinde yüzde 1.8'lik bir düşüşle zayıf performans gösterdi. Bununla birlikte, şirketin Skoda ve Seat markaları sırasıyla yüzde 4.2 ve yüzde 13'lük artışlarla iyi performans yakalamayı başardı. Bu arada şirketin çekirdeğini oluşturan VW markasındaki satışlar % 7,8 düştü. Grubun premium otomobil markası Audi'nin satış hacmi geçen aya göre yüzde 2.1 artarken Porsche'nin satışları yüzde 13 düştü.

 

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi VW krizden çıkabilmek için büyük adımlar atarken, dieselgate skandalı sonrası hala cezai soruşturmalar ve yüzlerce dava ile karşı karşıya. Skandal şirketin kalite itibarını zedelerken, Fiat Chrysler Otomobilleri, Opel / Vauxhall, Daimler ve BMW Group için avantaja dönüştü.

 

VW Group'un 10 aylık Avrupa pazar payı bir önceki yıla göre yüzde 25,1'den yüzde 24'e düştü.

Avrupa otomobil satışları, ekonomik kriz sonrasında yirmi yılın en düşük seviyesine gerilemişti ancak 2013'ten beri tekrar artış trendi yakaladı. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı ile ilgili endişeler bölgenin ekonomik görünümünü bulutlandırınca son aylarda büyüme yavaşladı. LMC Otomotiv, Batı Avrupa'da satışlardaki büyümenin bu yıl yüzde 5,7'den 2017'de yüzde 1,3'e düşeceğini öngörüyor.

 

Ocak-Ekim döneminde Avrupa çapında yapılan satışlar % 6.9 artışla 12.7 milyon araç seviyesine yükseldi.

Belirsizliğe rağmen, Brexit, İngiltere'deki otomobil talebi üzerinde henüz önemli bir etkiye sahip değil; yeni otomobil kayıtları ülkede Ekim ayında yüzde 1.4 artarken, yılın ilk on ayında yüzde 2.5 arttı. Bu arada, bölgenin en büyük pazarı olan Almanya'nın Ekim ayı satışları % 5.6, Fransa satışları ise % 4 düştü. Akdeniz pazarlarında ise durum olumlu, İtalya satışlarının yüzde 9,7 artması ve İspanya'da yüzde 4 artış yakalanması ile bölgede bu ay daha iyi geçti.

 

Fiat kazanıyor

Fiat Chrysler, Jeep markasının talebindeki % 8.3'lük, Fiat'ın ana markasındaki % 3.2'lik ve Alfa Romeo'daki % 21'lik artışın da etkisiyle % 6.6'lık bir büyüme kaydetti.

 

Ekim ayında, Renault % 2.2, ekonomik alt markası Dacia ise %1.9 düşüş yaşadı. Grubun satışlarındaki ortalama düşüş %2.1 oldu.

 

Rakip PSA Grubunda ise grup genelinde % 7.4, Peugeot satışlarında %4.6, Citroen'de % 8.9 ve DS'de % 29 gerileme yaşandı.

 

General Motors'un Opel / Vauxhall markası Ekim ayında yüzde 2.7 daha fazla araç sattı.

 

Mercedes'in SUV serisini genişleten Daimler'in ise satışları % 6.1 arttı. Mercedes satışları % 7.1 artarken, Smart markası % 0.6 düştü.

 

BMW Group satışları yüzde 3.5, BMW markası yüzde 2.7 ve Mini yüzde 6.9 artış yakaladı.

 

Geçen ayki en büyük kazanan Jaguar Land Rover oldu. Jaguar satışları yüzde 62, Land Rover'ın hacmi ise yüzde 2.5 arttı.

Son Güncelleme : 21 Kasım 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo