Ototeknikveri 26 Kasım 2016 03:07
On yıl önce, Volkswagen dünyanın ilk park asistanlı otomobil üreticisi oldu. Sürekli gelişme sayesinde "Park Asistanı" giderek daha akıllı hale geldi ve otomobilin en dar alanlara doğru bir şekilde park edilebilmesini sağlar hale geldi. Uygun bir park yeri aramak neredeyse herkes için sinir bozucu bir deneyimdir. Özellikle büyükşehirlerde, sadece popüler semtlerde değil en ücra sokaklarda bile park yeri bulmak artık sorun haline geldi. Eninde sonunda bir park yeri bulduğunuzda, bu kez de sorun buraya otomobili düzgün bir şekilde park edebilmektir. 2000'lerin başında, Volkswagen mühendisleri bu sorunun çözümü için kendi görevlerini yerine getirdi. 2006 yılında ise çalışmaları Park Asistanı ile meyve verdi.
Uzun süredir park etme konusunda sıkıntı yaşayan sürücüler için Park Asistanı ellerini direksiyondan çekerek keyfine bakmak anlamına geliyor. Sistem, ideal açıyla park etmek için doğru direksiyon hareketlerini otomatik olarak yerine getirerek sürücüyü destekliyor. Park yerinin ölçülmesi, başlangıç pozisyonunun atanması ve direksiyon hareketi Park Asistanı tarafından otomatik olarak üstleniliyor, sürücüye sadece gaz ve freni kontrol etmek kalıyor.
Sistem on yıl önce ilk kez Touran’da çıktığında seçenekler hala oldukça sınırlıydı. En fazla iki hamle mümkündü ve park etme ancak yola paralel gerçekleşebiliyordu. "Taşıt uzunluğu artı 1,40 metre" kuralı ve özellikle dar şehir merkezlerinde uygun park yerleri aramak sıkıntı yaratıyordu.
Buna rağmen gelişme çok hızlı oldu. Park Asistanı’nın daha fonksiyonel ve kullanıcı dostu olması gerekiyordu ve öyle de oldu. 2010 yılında, uzunlamasına alanlara park etmek daha hızlı yapılabilir hale geldi. İki yıl sonra, dik açılı park etme seçeneği de eklendi. Her zamankinden daha karmaşık algoritmalar sayesinde, araçtaki toplam on iki ultrasonik sensör sayesinde çevreyi tutarlı ve hassas bir şekilde değerlendirmek mümkün oldu. Park alanı boyutunda gerekli mesafe ise sadece 90 santimetreye indi.
Paralel park ve yola dik açılı park mümkün hale gelirken hala eksik olan özellik öne doğru park edebilmekti. Yine, Volkswagen mühendisleri çok gecikmeden bir çözüm üretti. 2015'te sistemin üçüncü nesli bu kez neredeyse kusursuz bir şekilde geldi. Park Asistanı, sürücüyü ideal park alanına sokmak için yalnızca 80 cm'lik dirsek alanına ihtiyaç duyuyor. Bir "acil durum freni" de mevcut. Bu, park kazalarını tamamen ortadan kaldıramasa da, hasarı en aza indirebiliyor.
Geçtiğimiz on yılda, kokpitte de pek çok şey değişti: Eskiden, 1980'lerden kalma ilk bilgisayar oyunlarına benzer şekilde altı nesneden oluşan basit bir ortam görünümü sunuluyordu; artık detaylı ortam ve salınım alanı akıllı bir sistem tarafından hesaplanan dijital bir haritada gösterilebiliyor. Sadece CC, Golf, Passat, Sharan, Tiguan ve Touran Volkswagen modellerinde değil, Caddy ve Crafter gibi ticari araçlarda da bu teknolojiden faydalanılabiliyor.
Park Asistanı, Almanya'da başarı öyküsü yazmakla kalmadı, aynı zamanda park etme işlemini tüm dünyada çocuk oyuncağı haline getirdi. Artık trend yapay zeka ile park, uzaktan kumandalı park ve otomatik sürüşe doğru olsa da, kesin olan bir şey var: Park Asistanı bu gelecek teknolojilerinin temelini oluşturdu.
Son Güncelleme : 28 Kasım 2016