Volkswagen, yeni mobilite hizmetleri markası Moia'yı duyurdu

Ototeknikveri     05 Aralık 2016 08:45

Onüçüncü Volkswagen Grup markası, kalabalık şehir merkezlerinde binek araç kiralamada ve otomobil paylaşımında uzmanlaşacak.

Volkswagen, yeni mobilite hizmetleri markası Moia'yı duyurdu
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen Grup yeni onüçüncü markası Moia'yı tanıttı. Yeni kurulan şirket, Volkswagen'in geleneksel araba satış modelinin yanısıra, gelişmekte olan paylaşımlı ulaşım (mobility on demand) pazarına odaklanacak. Moia otonom sürüşlü elektrikli taşıtlarla otomobil/yolculuk paylaşımı (Bla Bla Car benzeri) ve yolcu taşıma hizmetlerine geçmeden önce işe yakın vadede kısa mesafeli şehiriçi ulaşım hizmetiyle (Uber benzeri) başlayacak. Moia'nın özel elektrikli taşıtları (SPV) Volkswagen Grup içerisindeki kardeş markalardan biri tarafından inşa edilecek ve her iki firmanın da logosunu taşıyacak. Önümüzdeki yıl bu elektrikli taşıtları en azından geliştirme aşaması halleri ile görebileceğiz. Moia CEO'su Ole Harms Moia'nın elektrikli taşıtı için "Amacına göre inşa edilecek, bu nedenle özel girişler, oturma konfigürasyonları, ferah ve geniş kullanım alanı ve elektrikli güç aktarım mekanizmaları düşünebilirsiniz." dedi.

 

Bu özellikler, taşıtın geçtiğimiz aylarda konsept olarak tanıtılan Volkswagen Budd-E mikro otobüse benzeyebileceği anlamına geliyor. Dört çekişli elektrikli araç, grubun yeni modüler elektrikli taşıt platformu (MEB) ile geliştirildi ve 2020'ye kadar üretime girmesi bekleniyor. Harms, Moia'nın Volkswagen Grubunun tüm gücünü ve yeteneklerini kullanacağını ve otonom arabalar gibi tüm teknolojik avantajlardan hizmetlerini daha da iyi, daha güvenli ve eğlenceli hale getirmek için istifade edeceğini söyledi.

Yeni markanın ismi ve vereceği hizmetler bugün Doğu Londra'daki TechCrunch Disrupt etkinliğinde Moia'nın CEO'su Ole Harms tarafından açıklandı. Harms, 2014 yılından bu yana Volkswagen'deki Yeni İş Alanları ve Mobilite Hizmetleri departmanından sorumlu.

 

Harms, "Moia kendi ulaşım hizmetlerini bağımsız olarak veya belediyeler ve mevcut ulaşım sistemleri ile ortaklaşa geliştirip pazarlayacak. Gelecekte, elektrikli taşıtlar ve ulaşım paylaşma hizmetleri sayesinde trafiği sadece azaltmakla kalmayacağız, aynı zamanda daha eşit dağılmış, daha temiz, daha sessiz şehirlerin oluştuğunu göreceğiz" dedi.

 

Moia, kendi otomobiline sahip olmak zorunda kalmadan uygun fiyatlarla herkes için ulaşım sağlamayı hedefliyor. Harms, amacın "ulaşımı demokratikleştirmek" olduğunu ve bunun diğer ulaşım sistemleri ile karşılaştırılabilir bir fiyat seviyesinde çalışmak istedikleri anlamına geldiğini söyledi. Moia, akıllı telefondaki bir uygulama ile bir taşıt çağırabilme ya da daha ileri tarihli bir ulaşım hizmeti için rezervasyon yaptırabilme imkanı sağlayacak.

 

İlk adım şehiriçi taksi benzeri ulaşım hizmeti olacak ve Volkswagen Grubu zaten bunun zeminini hazırlamıştı. Bu yılın Mayıs ayında, dünya çapında 100'den fazla şehirde faaliyet gösteren, isteğe bağlı bir taksi hizmeti olan Gett'e 300 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

 

Gett, 2010 yılında kuruldu ve siyah taksileri ile ünlü Londra gibi büyük dünya şehirlerinde çok aktif. Firma bu yılın başlarında İngiltere'nin en büyük taksi gruplarından RadioTaxis'i de satın alarak Londra'da yaklaşık 11 bin 500 taksi işletir hale geldi.

 

Gett, profesyonel sürücülerle ve daha çok iş dünyası müşterilerine hizmet verse de bir yandan daha iyi bilinen Über'in de rakibi konumunda.

 

VW ve Gett arasındaki işbirliği meyvelerini vermeye başladı. Örneğin Moskova'da, Volkswagen, Gett sürücülerine yeni taşıt satın alımında ve sigortada bazı avantajlar sunuyor ve taksi işine yeni girmek isteyen sürücülere destek veriyor. Sürücüler, kampanya için Volkswagen Polo sedan, Jetta, Skoda Rapid veya Octavia arasından seçim yapabiliyorlar. Benzer işbirlikleri yakında diğer pazarlarda da kurulacak ve Moia aracılığı ile daha da arttırılacak.

 

Moia'nın ikinci en önemli iş alanı ise, evlerden şehir merkezlerine, bir uygulama aracılığıyla koordine edilen, istek üzerine taşıt paylaşım servisi (bir sürücünün aynı güzergaha gidecek başka kullanıcıları da otomobiline alması) oluşturmak olacak. Bağlantılı yolculuk olarak da bilinen bu sistemle, aynı noktalar arasında dolaşan araç sayısını azaltarak mevcut yol altyapısının kullanımını optimize etmek amaçlanıyor. Moia'nın ilk araç paylaşım pilot projelerinin 2017 sonlarında iki Avrupa kentinde başlaması planlanıyor.

 

Harms, Moia'nın ilk etapta bazı bölgelerde yanmalı motorlu taşıtları kullanmak durumunda kalabileceğini belirtiyor: "Hizmetlerimizi geliştirmek ve test etmek için dünyanın belirli bölgelerinde olabiliriz. Içten yanmalı motorlu araçlar ile başlamakla birlikte, geleceğin neredeyse tamamen elektrikli olduğuna ve Avrupa'da elektrikli ulaşımın kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz. Bu hizmetleri bu ölçekte piyasaya sunacaksanız bunu yalnızca elektrikli araçlar ile yapabilirsiniz".

 

Harms, Moia'nın niyetinin toplu taşıma ağlarını zayıflatmak değil, yeni ulaşım şekillerine açık kentlerle işbirliği içinde çalışmak olduğunu söyledi: "Kendimizi şehirlere ortak olarak görüyoruz ve toplu taşıma sistemlerini tamamlayıcı bir unsur olmayı hedefliyoruz".

 

Moia'nın amacı 2025 yılına kadar ilk üç mobil servis sağlayıcı arasında yer almak. Bağımsız bir marka olmasına rağmen, Moia kendi mobilite çözümlerini geliştirmeye devam edecek olan gruptaki diğer 12 markayla yakından çalışacak.

 

Yeni şirket ilk faaliyetlerini Almanya'da yoğunlaştıracak. Merkez Berlin'de olacak ancak Hamburg'da da faaliyet gösterilecek. Volkswagen Grup kısa bir süre önce kentsel ulaşımı daha çevre dostu, daha güvenli ve verimli kılmak için bu kentle üç yıllık bir stratejik ulaşım ortaklığı kurdu. Eğer başarılı olursa, Hamburg, Moia'nın gelecekteki diğer Avrupa şehirlerinde gerçekleştireceği faaliyetlerin temelini oluşturacak.

 

Moia'nın yönetici ekibinde Ole Harms ile birlikte finans yöneticisi Frank Dilger, operasyon yöneticisi Robert Henrich ve Volkswagen Grup ile marka arasındaki koordinasyonu sağlayacak, danışma kurulu başkanı Thomas Sedran bulunacak. Thomas Sedran aynı zamanda grubun strateji yöneticisi. Moia ekibi şimdilik 50 kişiden oluşacak ancak bunun bir yıl gibi kısa bir sürede 200'e çıkması bekleniyor.

Son Güncelleme : 06 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo