Rusya'da otomobil satışları iki yıldır ilk kez artışa geçti

Ototeknikveri     10 Aralık 2016 01:12

Avrupa İş Dünyası Birliği (AEB) lobi grubunun açıklamasına göre, Rusya'da Aralık 2014'ten bu yana ilk kez otomobil satışları bu Kasım ayında artışa geçti. Satışlar %0.6 artarak 132 bin 346 adet olarak kaydedildi.

Rusya'da otomobil satışları iki yıldır ilk kez artışa geçti
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

AEB Otomobil Üreticileri Komitesi Başkanı Joerg Schreiber, "Kasım ayı satışları, neredeyse 2 yıl sonra ilk kez bir önceki yılın aynı dönemine göre olumlu bir gelişme kaydetti, ancak bunu bir yükseliş trendi olarak okumak için henüz erken" dedi. Evercore ISI analistleri ise, Kasım ayı satışlarının satış günlerine göre değerlendirildiğinde % 4.2 düştüğünü açıkladı. Evercore'dan yatırımcılara yapılan açıklamada, "Satışların ortalamada arttığını görmek umut verici ancak satış günü tabanlı bir analiz yaptığımızda piyasada hala düşüş olduğunu görüyoruz" denildi. Evercore, yıllık satış rakamını 1.58 milyon olarak hesapladı, bu da son üç ayın ortalaması 1.50 milyonun üzerinde. AEB, 2016 Ocak - Kasım ayları arasında yüzde 12 oranında düşüşle satışların 1.28 milyon adette kaldığını açıkladı.

 

AEB satışlarda düşüşlerin yavaşlamasının başlıca sebebinin hükümetin teşvik programı olduğunu söyledi. Grup, yeni satın alımların yıl sonuna doğru toparlanacağını öngörüyor. AEB, Rus hükümetini 2017 yılında da teşvikleri sürdürmeye çağırdı. Rusya'nın otomobil sektörü on yıl boyunca sürekli %10 civarlarında büyüme gösterirken, sonrasında düşük petrol fiyatları ve Batı ülkelerinin Rusya'ya Ukrayna'daki askeri faaliyetleri nedeniyle uyguladığı ambargo yüzünden çıkan ekonomik krizin en büyük kurbanlarından birisi oldu.

 

Schreiber, Aralık ayının piyasanın "doğru yönde hareket etmeye devam edip etmediğini" kanıtlamasının beklendiğini söyledi. AEB, yeni araçların ve hafif ticari araçların Rusya satışlarının 2016'da % 10,3 düşüşle 1,44 milyon adette kalmasının beklendiğini açıkladı.

 

Lada ve Renault için büyük kazanımlar

Kasım ayında Rusya'nın en çok satan markası Lada'nın satışları yüzde 18 oranında arttı. İki yeni kompakt model, Vesta sedan ve Xray crossover için talep artmaya devam etti. En çok satan ikinci marka Hyundai'nin satış hacmi, yüzde 4 arttı. Üçüncü sırada yer alan Kia da Hyundai ile aynı artış oranını yakaladı. 4 numaralı marka olan Renault yüzde 13 yükseliş kaydederken, ortağı Nissan'ın satışları yüzde 18 düştü. Beşinci sırayı alan Toyota'nın satışları yüzde 7 arttı. Diğer büyük markalar arasında VW markası satışları yüzde 8, Skoda yüzde 3 arttı. Chevrolet'de % 11 düşüş görülürken, Ford %7 artış yakaladı.

Son Güncelleme : 10 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo