Kadın tasarımcılar, sektördeki erkek egemenliğini değiştirmek istiyor

Ototeknikveri     27 Aralık 2016 12:19

BMW'den Martina Starke ve Renault'dan Agneta Dahlgren gibi kadınlar bugünün otomobillerinin tasarımlarını şekillendiriyor ancak ne yazık ki sektörde tanınmış kadın tasarımcıların sayısı hala çok az. Starke ve Dahlgren sektörün erkek hakimiyetinde olmasından yakınıyorlar.

Kadın tasarımcılar, sektördeki erkek egemenliğini değiştirmek istiyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Aslında kadınların bu alanda kariyer yapmalarının önünde bir engel yok ancak Jaguar tasarımcısı Siobhan Hughes, çok az sayıda kadının otomobil tasarımında kendileri için bir kariyer imkanı bulunduğunun farkında olduğunu söylüyor. Hughes, sektörün kendisini kadınlara tanıtmak için daha fazla şey yapması gerektiğine inanıyor. Hughes bunu şu sözlerle ifade ediyor: "Öğrencilerle konuştuğumda, mevcut olanakları duyunca şaşırıyorlar. Yeğenim ulaştırma tasarımı eğitimi alıyor ve 100 öğrenci arasında tek kız. Çoğu genç kadın bu alandaki olanakların farkında değil".

 

Öte yandan, bazı şeyler değişiyor. Volvo'nun 160 kişilik tasarım ekibinin dörtte biri kadınlardan oluşuyor. Bunlar arasında İsveçli firmanın en seçkin üç stilisti de bulunuyor: renk ve malzeme tasarımından sorumlu başkan yardımcısı Ebba-Maria Thunberg, tasarım direktörü Christine Lindberg ve Volvo'nun Kaliforniya stüdyosu yöneticisi Tisha Johnson.

Martina Starke

BMW'den Martina Starke ise firmada 15 yıldır çalışıyor ve tüm modellerin renk ve trim tasarımı, malzeme teknolojisi ve tasarım kalitesinden sorumlu. Starke "Otomobil endüstrisi hala çok erkek egemen bir alan ama bu giderek değişiyor. BMW'de işe başladığımda dış tasarımda hiç kadın yoktu, şimdi ise tasarım bölümünde BMW'nin diğer departmanlarından daha fazla kadın var" diyor.

 

Çoğu kadın tasarımcı iç mekan tasarımı üzerinde çalışıyor, rekabetin çok yoğun olduğu dış tasarımda ise az sayıda kadın var. Buna bir örnek de, yeni Scenic minivan da dahil olmak üzere Renault'nun kompakt boyutlu araçlarından sorumlu Agneta Dahlgren. Dahlgren daima arabalarla ilgili olduğunu ve bir kız çocuğu olduğu zamanlarda da babası ve kardeşiyle mekanik projelerde çalışmayı sevdiğini belirtiyor. Dahlgren'in konuyla ilgili sözleri şöyle: "Kızlar küçük yaştayken arabalara gösterdikleri ilgi erkek çocuklarından daha mı azdır, söylemek zor. Kızların otomobillere doğuştan bir ilgisizliği olduğuna inanmıyorum. Maalesef toplum oğlanları ve kızları en başından farklı bir şekilde eğitiyor, onları cinsiyetlerine göre farklı alanlara yönlendiriyor. Bunun sonucu olarak da otomotiv tasarım okullarında çok az sayıda kız bulunuyor".

Mimi Vandermolen

Mimi Vandermolen 1969'da Ford'da işe başladığında sektörde cinsiyet ayrımcılığı daha da belirgindi. Vandermolden, otomobil tasarımına geçmeden önce bir Ford yan kuruluşu için beyaz eşya tasarlamaya başladı. Tasarımcı daha sonra Mustang, Taurus ve Granada'nın yeniden tasarımı üzerinde çalıştı ve 1993 Probe'un tüm tasarımını denetledi.

 

Vandermolen, klima kontrolü için döner kadranlar gibi özellikleri geliştiren bir ergonomi öncüsüdür. Erkek meslektaşlarının kadın sürücülerin ihtiyaçlarının farkına varmalarını istiyor, bunun için kontrol araçlarını denerken sahte tırnak takmaları konusunda ısrar ediyor hatta onları etek giymekle tehdit ediyordu.

 

Sınırları zorlamak

Daha önce General Motors, Mitsubishi ve Nissan'da çalışmış olan Sonja Vandenberk, bugün Ford Avrupa'nın renk ve malzemeden sorumlu baş tasarımcısı. Vandenberk'in çalışmaları arasında Opel Adam, Mitsubishi Lancer ve Ford Mondeo, S-Max ve Fiesta modelleri yer alıyor. Vandenberk, değişimin devam ettiğine inanıyor: "Artık hem kadınlar hem de erkekler malzeme, renk ve şekil ile ilgileniyor ve bir otomobilin duygusal deneyimlerini kendileri aracılığıyla ifade etmek istiyorlar".

Sonja Vandenberk

Claudia Braun, Mercedes-Benz'de renk ve trim tasarımından sorumlu. Son çalışmaları arasında yeni E-Serisi ve Maybach S-Serisi yer alıyor. Braun sektörde meydana gelen değişikliklerle daha fazla kadının otomobil tasarımına yöneleceğine inanıyor. "Araba gittikçe daha fazla bir yaşam biçimi ürünü haline geliyor" diyen Braun sektördeki değişimi şöyle ifade ediyor: "Teknik yönler değişiyor ve otomobil endüstrisindeki işler de değişiyor, daha çok iletişim kurmak, bütünsel çalışmak ve değişikliklere açık olmak durumundasınız. Kadınlar bu gereksinimleri çok iyi biliyor".

 

Priyanka Gaitonde, 2011 yılında Nissan Design Europe'a katıldı ve yeni Micra ve Infiniti Q30 üzerinde çalıştı. Gaitonde "Otomotiv endüstrisi hakkında en sevdiğim şeyler, hızlı tempolu, küresel çapta, işbirliğine dayalı ve çapraz-fonksiyonel olması. Diğer ekipleri sınırlarını zorlamaları için daima kışkırtıyorsunuz" diyor.

Son Güncelleme : 27 Aralık 2016

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo