2017 Audi Q8; Coupe tasarımlı tam boy SUV:

Ototeknikveri     11 Ocak 2017 10:41

Dinamik, son derece verimli ve konforlu: Audi Q8 konseptini Detroit'te 2017 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda (NAIAS) sunuyor.

2017 Audi Q8; Coupe tasarımlı tam boy SUV:
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Audi, Q8 ile yeni bir segmente giriyor ve klasik bir SUV'ye şık bir alternatif teşkil ediyor. Q8 konsepti maksimum prestiji yansıtıyor. Konsept bir SUV'nin geniş boyutluğu ve pratikliği ile bir coupe'nin duygusal çizgilerini birleştiriyor. Hibrit konseptin toplam sistem güç çıkışı 330 kW, tork değeri ise 700 Nm. Konsept otomobil, Audi'nin 2018'de piyasaya süreceği bir üretim modelinin temelini oluşturacak.

 

5.02 metre uzunluğundaki Audi Q8 konsepti tam boyutlu sınıfta etkileyici bir konumda. Gösteri otomobili, üç metrelik bir aks mesafesiyle yolcular ve bagaj için geniş alan sunuyor. Eğimli, coupe benzeri tavan çizgisine rağmen arka koltuktaki yolcular bile geniş baş ve omuz mesafesinin keyfini çıkarıyor. Kokpitte büyük dokunmatik ekranlar kullanılıyor ve Audi'nin sanal kokpitinin genişletilmiş bir versiyonu ile head-up display (ön cama yansıtılan sanal kontrol paneli) de otomobilde yer buluyor. Head-up display gerçek ve sanal dünyaları bir araya getiren akıllı artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanıyor.

AUDI AG Satış ve Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Dietmar Voggenreiter konsepti şöyle tanımladı: "Q8 konsepti formunun zirvesinde bir Audi. Konsept gelecekteki tam boyutlu, üretim modeli SUV'ye göz atmamızı sağlarken, aynı zamanda hem teknolojide hem de tasarımda markamızın güçlü yanlarını gösteriyor. Yeni nesil ekran ve kontrol çözümleri ile müşterilere yepyeni bir bağlantı deneyimi yaşatıyoruz".

 

Dinamik çizgiler ve dijital Matriks lazer teknolojisi

2.04 metre genişliğindeki Audi Q8 konseptinin önden görünümü oldukça etkileyici. Burada ayırt edici özellik, tek çerçeveli, petek dokulu sekizgen ön panjur. Bu kısım bugünkü Audi üretim modellerinden çok daha geniş ve biçimli. Altı çift dikey çubuk ön panjurun yüksekliğini de vurguluyor, panjurun etrafı kontrast renkte boyanmış. Dış hava girişleri derin ve dinamik bir görünüme sahip. Özgün bir alüminyum kesik çizgisi tamponun alt kenarını oluşturuyor.

Audi Q8 konseptinin düz, kama şeklinde farları, kademeli olarak dış cepheye entegre edilmiş ve bir tasarım perspektifinden çevresindeki hava girişlerine bağlanmış. Tekil aydınlatma üniteleri cam kapaklı ancak farlar bir bütün olarak açık. Bu da farların boşlukta yüzdüğü izlenimi yaratıyor. Net geometri, Audi Q8 konseptine belirgin, kararlı bir görünüm kazandırıyor. X şekilli mavi lazer ışık imzası, kısa ve uzun farlar için kullanılan dijital Matrix lazer teknolojisini vurguluyor. Bir milyondan fazla piksele bölünmüş olan ışıklar, yüksek çözünürlükte ve hassas kontrol ile yolu aydınlatabiliyor. Motor kaputunun kenarında, altta dinamik dönüş sinyalleri ve gündüz farları için ışık yayan dar bir LED ışık kılavuzu bulunuyor. Farların dışını saran bu özellik, inovatif bir e-tron imzası oluşturuyor. Tüm aydınlatma fonksiyonları dinamik.

Atletik ve güçlü: yan görünüm

Audi'nin teknolojik konseptinin gergin ve çekici bir silueti var. Kapıların pencere çerçeveleri yok, böylece düz tavan çizgisine katkıda bulunuyorlar. Audi Q8 konsepti 1.70 metre yüksekliğinde. Kaportadaki tüm çizgiler, yan camın alt kenarına, omuzlara, dinamik çizgiye ve eşik çizgilerine doğru dinamik olarak yukarı doğru tırmanıyor. Çamurlukların, kapıların ve yan panellerin yüzeyleri atletik biçimde kavisli. Kapıların alt kısmı derin bir kavis oluşturuyor. Diğer tasarım özellikleri arasında, arka kapıların altında quattro logosu ve ayrıca çok cepheli kenarları ile dış aynalar bulunuyor. Kapılar dokunmatik sensörler vasıtasıyla açılıyor. Kapı el temasını algıladığında, kolayca ve önceden tanımlanmış bir açıyla açılıyor.

 

Son derece düz ve çok geniş C sütunları, ayrıca tekerleklerin üstünde kuvvetle parlayan omuzlar 1980'lerdeki Audi Ur-quattro'yu anımsatıyor. Bu, konsept otomobili Audi Prologue serisinin gösteri arabaları ile mantıksal bir çizgi içine yerleştiriyor. Audi Q8 konseptinin dengeli oranları, ön ve arka tekerlekleri eşit derecede vurguluyor. Güçlendirilmiş tekerlek kemerleri çiftli tasarıma sahip. Kapı eşikleri konseptin Bombay mavisi boyalı yüzeyine ilginç bir kontrast sağlamak için fırçalanmış alüminyum görünümüyle parlıyor.

Düz ve kompakt arka kısım

Uzun çatı kenarı spoyleri Audi'nin konsept otomobilinin son derece düz arka camını gölgeliyor. Pencerenin altındaki çift spoyler ağzı, bagaj kapağında belirgin bir kontur oluşturuyor. Arka kısmın tüm genişliği boyunca uzanan ışık şeridi, belirgin bir e-tron ışık imzasının parçası.

 

Bu şerit arka lambalar ve fren lambasının yanı sıra dinamik dönüş sinyallerini de barındırıyor. Öndekiler gibi arka lambalar da açıkta ve tüm aydınlatma fonksiyonları dinamik.

 

Audi Q8 konseptinin plakası, Audi Ur-quattro'nun tipik bir özelliği olan lambalar arasındaki siyah bir şerit üzerine konumlandırılmış. Difüzör alüminyumdan yapılmış, tokası ise parlak karbon. Bu malzeme kombinasyonu, sportifliği vurgulamak için farların etrafında da kullanılmış.

 

Dört kişilik lüks bir oturma salonu: iç kabin

Audi Q8 konseptinin iç kısmı, dört kişi ve büyük bavulları için genişlik ve ferahlık sunuyor. Bagaj bölmesinin kapasitesi 630 litre (22,2 cu ft). Genişçe gerilmiş çizgiler, kokpite, sportif ve şık ambiyans veriyor. Orta tünelin üzerinde sürücünün sekiz vitesli tiptronic şanzımanı tamamen elektronik olarak yönettiği konsol bulunuyor. Konsolun görünümü yelkenli bir yatın kıç kısmına benziyor.

 

Spor koltuklar ve arkadaki iki ayrı koltuk, geometrik bakımdan farklı görünen segmentlere bölünmüş. Yatay bir aluminyum klips, koltuk arkalıklarını pencere omuz çizgisinin yüksekliğinde bölüyor.

 

Yatay karakterli gösterge paneli, içeriye doğru kademeli olarak alçalıyor. Merkezi kontrol ve ekran yüzeyleri, alüminyum çerçeveli siyah bir şerite entegre edilmiş. Kapatıldığında, monitör görünmez şekilde yüzeye gömülüyor ve çizgiler uyumlu bir şekilde akıyor. Ekran çalışırken, tasarım çizgisine mükemmel şekilde asimile oluyor. Ön yolcu bölgesinde siyah panelde bir quattro logosu yer alıyor. Kapılardaki ok şeklindeki kakmalar etkileyici. Onlara entegre olan filigran alüminyum çubuklar kapı açıcı olarak hizmet ediyor. Karanlıkta, LED ışık kılavuzları iç kısmı beyaz ışıkla aydınlatıyor.

 

Audi Q8 konseptindeki renkler ve malzemeler havalı ve sportif bir atmosfer sağlıyor. Malzemeler yumuşak yüzeylerle çelişiyor. Koltuklar, pastel gümüş rengi Nappa deri ve Nubuk deri karışımıyla döşenmiş. Baş destekleri, deri ile benzer bir renkte yapılandırılmış kumaş ile kaplanmış.

Yeni yollar: kontroller ve ekranlar

Audi Q8 konseptinin şık iç mimarisi çığır açan bir kontrol ve ekran konsepti ile birleşiyor. Bilgi ve komutlar öncelikle Audi'nin sanal kokpiti ve head-up display (ön cam sanal kontrol paneli) ile dokunmatik ekranlardan geçiriliyor. Tüm görüntü birimleri, sistematik olarak en önemli şeylere odaklanan yeni bir "dijital tasarım" özelliğine sahip.

 

Head-up display önemli verileri sürücünün doğrudan görüş alanındaki ön cam üzerine yansıtarak bunları gerçek ortama yerleştiriyor. Örneğin, bir gezinme oku, bir artırılmış gerçeklik özelliği olarak, yol üzerindeki gerçek bir okla aynı yerde görünüyor. Sürücü yardım sistemlerinden gelen bildirimler, sanal ve fiziksel dünyaları bir araya getiriyor.

 

Audi'nin yeni sanal kokpiti, yeni işlevler sayesinde daha dinamik ve 1920 x 720 piksel çözünürlük ile daha önce hiç olmadığı kadar detaylı grafikler sunuyor. "Otomatik" ekran modunda, 12,3 inç TFT ekran, haritalar, listeler ve ek bilgiler için cömert alanlar sunuyor. Yukarıdan aşağı harita görünümü, seçilen rotayı görselleştiriyor. Yakınlaştırma yaparken, geçerli konum ve çevre 3D olarak görüntüleniyor. Direksiyon üzerindeki düğmeler yardımıyla, sürücü "performans" moduna geçebiliyor. Hızölçer ve güçölçer artık üç boyutlu bir ekranda görünüyor.

Audi Q8 konseptindeki diğer tüm monitörler dokunmatik özellikli. Bu özelliğin en büyük gücü doğrudan, hızlı ve sezgisel bir çalıştırma imkanı vermesi. Audi ayrıca dokunmatik ekran sayesinde düğme, anahtar ve kol sayısını azaltabildi. İç kabin artık daha sade ve düzenli görünüyor.

 

Gösterge tablosunun ortasındaki MMI monitörü, bilgi-eğlence sistemi ve araç ayarları için kullanılıyor. Klima kontrol sistemi için bir ekran, orta konsolun köşegen bölümüne entegre edilmiş. Ön yolcu koltuğundaki sensörler koltukta yolcu bulunduğunu tespit ederse, dokunmatik ekran iklim kontrol ayarlarını görüntülüyor. Sürücü yalnız giderken bu işlev kullanılamıyor. Bir başka dokunmatik ekran, aydınlatma işlevleri için ayrılmış.

 

Güçlü ve son derece verimli: sürüş sistemi

Audi Q8 konsepti, sürüş sistemi ve süspansiyon için üretim teknolojilerini kullanıyor. Bunların çalışmadaki kullanımı bir kez daha önemlerini ortaya koyuyor. Tak-çalıştır hibrit, sportif performansı yüksek verimlilikle birleştiriyor. Yanmalı motor 3.0 TFSI, 245 kW (333 bg) güç ve maksimum 500 Nm (368.8 lb-ft) tork üretiyor. Bir ayrıştırıcı ile şanzımana entegre edilen elektrik motoru 100 kW güç ve 330 Nm (243.4 lb-ft) tork üretiyor. Sistem sekiz vitesli tiptronic şanzıman ile çalışıyor. Sistemin toplam güç çıkışı 330 kW ve tork değeri 700 Nm. Audi Q8 konsepti, sıfırdan saatte 100 km'ye 5.4 saniyede çıkıyor, maksimum hızı saatte 250 km. Tak-çalıştır hibrit sistemin CO2 emisyonu km başına 53 gram, yakıt tüketimi 100 km'de 2.3 litre.

 

Arka kısımda bulunan lityum-iyon pil 104 prizmatik hücreden oluşuyor. 17.9 kWh kapasiteli pil, 60 kilometre (37.3 mil) elektrikli sürüşe olanak tanıyor ve TFSI motoru ile toplam sürüş mesafesi 1000 kilometreye (621.4 mil) çıkıyor. 7.2 kW çıkış ile tam şarj yaklaşık iki buçuk saat sürüyor.

 

Sürüş sırasında, hibrit yönetim sistemi Audi Q8 konseptinin çalışma koşullarını akıllıca ve esnek bir şekilde kontrol ediyor. Üretim modellerinde sürücüyü destekleyen ve yakıt tasarrufu önerileri veren tahmini verimlilik asistanı, hibrit yönetim sistemine bu amaç için yakın çevresiyle ilgili oldukça detaylı bilgi sağlıyor. Navigasyon sisteminden gelen rota verileri ve Audi connect Car-to-X servisleri de buna katkı sağlıyor.

 

Sürücü, düz dipli direksiyon simidindeki prizmatik bir uydu düğmesi aracılığıyla Audi sürüş seçim sistemini (Audi Drive Select) tıpkı durdur-başlat sistemi gibi kontrol ediyor. Üç sürüş modu seçeneği var: "EV" modu, elektrikli sürüşe öncelik verirken, "hibrit" modda ise sürüş türüne ilişkin karar büyük oranda hibrit yönetim sistemine bırakılıyor. "Pil tutma" modunda, mevcut elektrik enerjisi daha sonraya saklanıyor.

 

Üretim modellerinden yüksek teknoloji: aktarma organları ve süspansiyon

Audi Q8 konseptinde, quattro sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi, hibrit sistemin gücünü üstün kontrol ile yola getiriyor. Viraj sınırında, sistem tekerlek seçimli tork kontrolü ile yakından çalışıyor. Virajda iç tekerlekler minimum düzeyde frenleniyor, bu da dinamikleri ve kararlılığı daha da geliştiriyor.

 

Konsept süspansiyon için de ileri teknoloji üretim çözümleri kullanıyor. Adaptif spor havalı süspansiyon - kontrollü amortisörlü bir havalı süspansiyon sistemi - geniş ayar seçeneklerine sahip. Ek olarak, süspansiyon yerden yüksekliği 90 milimetre yükseklik farkıyla birlikte her durumda ideal seviyeye ayarlıyor. Ön ve arka süspansiyon hafif beş bağlantılı tasarıma sahip.

 

Audi, büyük 11J x 23 jantlarda 305/35 serisi lastikler kullanıyor. Çapı 20 inç olan seramik fren diskleri, Audi Q8 konsept otomobili zahmetsizce yavaşlatıyor.

Son Güncelleme : 12 Ocak 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo