2017 Mazda 3 Dizel ve Benzinli Motor Özellikleri

Ototeknikveri     21 Ocak 2017 10:29

2017 Mazda 3, ultra verimli, ödüllü güç aktarım mekanizmaları, motorlar ve şanzımanlar ile öne çıkıyor.

2017 Mazda 3 Dizel ve Benzinli Motor Özellikleri
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

•     Hafif SKYACTIV-G Euro 6 uyumlu benzinli motorlar - 1.5 litre 120 PS*,  

•     Euro 6 uyumlu 105 PS SKYACTIV-D 1.5-litre* turbo dizel SKYACTIV-D bi-turbo dizel motor seçenekleri
•     Öne çıkan üç SKYACTIV-D teknolojisi: Yüksek hassasiyetli DE Basınç Kontrolü, Rezonans Yumuşatma Teknolojisi ve Rezonans Frekans Kontrolü
•     Dinamik SKYACTIV-MT manüel ve SKYACTIV-Drive otomatik şanzımanları her ikisi de altı vitesli olup, hem SKYACTIV-D hem de SKYACTIV-G motorlarının potansiyelini maksimum seviyeye çıkarır
•     0.35 saniye içinde yeniden başlatma süresine sahip i-stop sistemi

 

2017 Mazda3 hatchback ve sedan serilerinin, iki SKYACTIV-D turbo dizel motoru ile üç SKYACTIV-G benzinli motor seçeneği vardır. Bu ultra temiz ve verimli, ödüllü motorlar (tüm benzinli ve dizel güç kaynakları Euro 6 düzenlemelerine uymaktadır) ileri altı vitese sahip SKYACTIV-MT manüel ve SKYACTIV Drive otomatik şanzımanlarla birlikte sunulmaktadır.

 

Motor performansını arttırmak için üç yeni SKYACTIV-D teknolojisinden (Yüksek netlikte gaz pedalı kontrolu, Doğal ses düzenleyici ve Doğal ses frekans kontrolü) faydalanan SKYACTIV-D turbo dizel motorlar sessiz çalışırlar ve sürüş kalitesini arttırırlar.

 

Son SKYACTIV motor teknolojisini geliştirirken, Mazda mühendisleri mevcut küçülme eğilimden kaçındılar ve bu yenilikçi yeni motorların her yönünü optimize etmelerini sağlayacak temel bir düşünceyi seçtiler. Sonuç olarak, performansı etkilemeden olağanüstü yüksek oranda tasarruf, iyileştirme ve esneklik elde edildi.

 

SKYACTIV-D 1.5

Mazda’nın yeni nesil dizel motoru SKYACTIV-D 1.5, 5000 devri (dev/dak) aşan motor hızına kolayca ulaşabilmesi, lineer torku, sınıfının öncüsü yakıt tasarrufu, üstün sessizliği ve NOx sonradan işleme sistemine gerek kalmadan Euro 6 salınım düzenlemelerine uyacak kadar temiz bir içten yanma özellikleri ile tanınır.

 

Hız sensörlü değişken geometrili turboşarja sahip olan yeni 1.499 cc- 4-silindirli yüksek basınçlı enjeksiyon ünitesi, 4.000 devirde 77 kW/105 PS değerinde azami güç ve 1.600 ile 2.500 devir arasında 270 Nm değerinde azami tork üretir.

 

SKYACTIV-MT manüel veya SKYACTIV-Drive otomatik 6 vites şanzımanlarla eşleştirilen sistem, Mazda3 Hatchback modelinin 0 km hızdan 100 km hıza 11 saniyede (11.6 AT)  ulaşmasını sağlar ve maksimum hız 185 km’ye kadar çıkabilir. 100 km’de ortalama 3.8 (4.4) litre yakıt tüketir ve üretilen CO2 emisyon miktarı  sadece 99 (114) g/km’dir.

 

Mazda’nın son derece verimli 2,2 litre turbo dizel motorunun niteliklerinden yola çıkmasına rağmen, 50kg daha hafif olan yeni 1,5 litre hacimli motorun, üstün gayretlerle egzoz, soğutma, pompalama ve mekanik kayıpları azaltılarak termal verimliliği geliştirilmiştir. Sonuç olarak, tamamen alaşımlı olan birim çok sayıda yeni teknoloji içerir.

 

14,8:1 gibi oldukça düşük bir sıkıştırma oranının birden fazla faydası bulunmaktadır. Ateşlemeden önce hava ile yakıtın daha iyi karışması için süre tanıyarak, önceden karıştırılmış bileşimin düşük sıcaklıkta yanmasını sağlar. Ayrıca, daha düşük ateşleme basıncı elde edilmesini sağlayarak, yapısal motor bileşenlerinin ağırlığını ve böylece mekanik sürtünmeyi azaltır.

 

Motorun çok aşamalı enjeksiyon stratejisinin yanma verimliliği, yeni, adımlı yumurta-şekilli piston-üst yanma odasının eklenmesiyle kombine olan kısa delik uzunluklu solenoit yakıt enjeksiyon başlığının yüksek dağıtımlı sprey etkisi sayesinde maksimum seviyeye çıkartılmıştır. Bu işlemler birleşerek yanma odasındaki yüksek sıcaklık bölgesini silindir duvarından uzaklaştırır. Böylece ısı kayıpları ve yakıt tüketimini büyük ölçüde azalır.

 

Motorun, küçük, değişken geometrili, hız sensörlü turbo şarj ile donatılması geri bildirim kontrolü sağlar ve turbo şarj hız sınırını 12.000 devirin üzerinde arttırır. Bu da, düşük motor hızlarında verimliliğin artmasını ve geniş bir motor devri aralığında kapasitenin önemli ölçüde artmasını sağlar.

 

Temiz hava ile EGR (Egzoz Gazı Devridaimi) gazının aynı anda verilmesi, hem üst düzeyde termal verimlilik hem de daha temiz emisyon elde etmek için yüksek özgül ısı oranına sahip düşük sıcaklıkta yanma sağlar. Bu etkiyi desteklemek için, 1,5 litrelik birimin EGR sistemi, hem emme manifolduna yerleştirilmiş su soğutmalı iç soğutuculu bir düşük basınç döngüsü ile, hem de soğutucusuz bir yüksek basınç döngüsü ile donatılmıştır.

 

Son olarak (aşağıda detaylı bir şekilde açıklandığı gibi), üç yeni SKYACTIV-D teknolojisinden (Yüksek netlikte gaz pedalı kontrolu, Doğal ses düzenleyici ve Doğal ses frekans kontrolü) faydalana 1.5 litre SKYACTIV-D turbo dizel motor, sessiz çalışır ve sürüş kalitesini arttırır.

 

YÜKSEK NETLİKTE GAZ PEDALI KONTROLÜ

Yüksek hassasiyetli DE Basınç Kontrolü araç hafif yüklü iken motor performansını arttırır. Turbo basınç arttırma kontrolünü optimize ederek ve ince yakıt enjeksiyon ayarı yaparak motor torku tepkisinin hassas kontrolünü gerçekleştirir. Turbo gecikmeyi azaltıp torku arttırarak, daha pozitif gaz kelebeği tepkisi sağlar. Bu da, Mazda3’ün  dizel motorunun  sürücünün isteklerine daha iyi tepki vermesini sağlar.

 

DOĞAL SES DÜZENLEYİCİ

Bu teknoloji, pistonu bağlantı rotuna sabitleyen pim içine dinamik damper takılmasını gerektirir. Bu da çalıştırma ve düşük hızda araç içinde duyulabilen frekans olan 3,5 kHz civarındaki titreşim ve motor vurma gürültüsünde önemli bir düşüş sağlar. Doğal Ses Yumuşatıcı, şehir içinde sürüş halindeyken sessizliği ve konforu belirgin bir seviyede arttırır. 

 

DOĞAL SES FREKANS KONTROLÜ 

Doğal ses frekans kontrolü teknolojisi, dizel motor parçalarının tipik olarak en gürültülü şekilde titreşim yaptığı diğer üç kritik frekans bantlarını (1.3 kHz, 1.7 kHz ve 2.5 kHz) baskı altında tutarak doğal ses düzenleyici teknolojisini tamamlar. Bu motor zamanlamasının çok az sapmasına neden olur. Motor zamanlamasını çok az (100 mikrosaniyelik birimler halinde) saptırarak, yanma öncesinde, esnasında ve sonrasında üretilen basınç dalgalarının birbirlerini etkisiz hale getirmesini sağlar. Bu da, ateşlemeden kaynaklanan titreşim ile kabin içi rezonansı azaltır.

 

SKYACTIV-G BENZİNLİ MOTORLARI – TEMEL BİLGİLER

•     Düºük sürtünmeli ve hafif tam alaşımlı yapıya sahip 1,496 cc doğal emişli doğrudan enjeksiyonlu benzinli motorlar
•     A 14:1 sıkıştırma oranı, benzinle çalışan otomobillerde    kaydedilmiş en yüksek oran
•     Sofistike dört-iki-bir egzoz sistemi, çok delikli enjektörler ve eşsiz piston tasarımı vuruntu sesinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur
•     1.496 6.000 devirde 120 PS üretir ve 4.000 devirde 150 Nm üretir, 
•     Vergi dostu CO2 salınımları ve 118g/km ile 5,0 l/100 km’lik (1,5 litre, manüel) 

 

SKYACTIV-DRIVE OTOMATİK ŞANZIMAN

SKYACTIV-Drive altı vitesli kilitlemeli şanzıman, geleneksel otomatik şanzımanların, sürekli değişken şanzımanların ve çift kavramalı şanzımanların en iyi özelliklerini kompakt ve hafif bir pakette toplamaktadır.

 

SKYACTIV-Drive otomatik şanzımanın Mazda 3’teki temel gereklilikleri, güçlü yakıt tasarrufu, doğrudan ve etkili bir his, sorunsuz ve seri vites geçişleri ve anlık tepkiler idi. Bu, yakıt tasarrufunu arttırmak ve sürücünün bağlılık hissini geliştirmek için, tork dönüştürücüsünün türbinini çarka kilitleyen kilitlenir debriyajlı tork dönüştürücüsünün geliştirilmesine yol açtı.

 

Bunun sonucu olarak, yüzde yedi daha iyi yakıt tasarrufu ve çabuk vites geçişi sağlayan bir vites kutusu ortaya çıktı – bu özelliklerin hepsi tutkulu sürücüler içindir.

 

SÜRÜŞ MODU SEÇİMİ

Sürüş modu seçimi, SKYACTIV-Drive şanzımanlı ve SKYACTIV-G benzinli motorlu araçlarda mevcuttur ve bu fonksiyon, sürücünün vites kolunda bulunan düğme aracılığıyla spor moduna kolayca geçişini sağlar. Spor modunun seçilmesi motorun çıkış özelliklerini, vites geçiş zamanlamasını ve hızını değiştirerek güçlü, doğrudan bir hızlanma sağlar.

 

SKYACTIV-MT MANÜEL ŞANZIMAN

Kısa, 45 mm vites kolu olan SKYACTIV-MT hafif altı vitesli manüel şanzıman, Mazda MX-5 sürücülerinin sahip olduğu aynı kısa ve net bilek hareketiyle vites değişimini sağlamaktadır.

 

Üstün vites geçiş kalitesini sağlamak için Mazda mühendisleri, düşük ağırlıklı yapı, az çabayla vites geçişi, yüksek verimlilik ve geniş bir dişli oranı sağlayan dişli grubunun seçilmesinden önce, ikinci ve üçüncü için aynı dişliye sahip 30 farklı üç şaftlı dişli grubu konfigürasyonu geliştirmiştir.

 

i-STOP

Tüm Mazda 3 modelleri, Mazda’nın yenilikçi i-stop akıllı idle-stop teknolojisi ile donatılmıştır. Tamamıyla Mazda bünyesinde geliştirilmiş ve Mazda’nın yeni nesil SKYACTIV-Motorlarında uygulanmak üzere ayarlanmış olan i-stop idle-stop sistemi, yanma enerjisini motoru yeniden çalıştırmak için kullanır ve ilk yeniden çalıştırma aşamasında küçük bir ivme sağlamak için yalnızca elektrikli bir marş motoru gerektirir. Piyasada bulunan yanmalı tek motor sistemidir.

 

Kayda değer yakıt tasarrufu sağlamasının yanında, son derece hızlı ve pürüzsüz bir yeniden çalıştırma özelliğine sahip bu sistem rakiplerinin önüne geçmektedir. SKYACTIV G benzinli motora sahip olan Mazda3, 0,35 saniye içinde yeniden çalıştırma süresine sahipken, bu süre SKYACTIV-D dizel motor için 0,40 saniyedir.

Son Güncelleme : 22 Ocak 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo