SUV satışları Avrupa'da Yükselişe Devam Ediyor

Ototeknikveri     27 Mart 2017 01:10

Avrupa'da her boy ve fiyattan SUV'lere ve crossover otomobillere olan talep geçen yıl da yavaşlama belirtisi göstermedi. 2016'da bu tip modeller beklenenden daha iyi satışlar elde etti.

SUV satışları Avrupa'da Yükselişe Devam Ediyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

JATO Dynamics verilerine göre, Renault Captur, Nissan Qashqai, BMW X1 ve hatta yaşlanan Volvo XC60 modellerinin bir araya geldiği SUV satışları %22 artarak yaklaşık 3,8 milyon adede çıktı. Bu artış, genel pazarın yüzde 6,5'lik artışını (15 milyon adet) kolayca geride bıraktı. Ek olarak, geçen yıl Avrupa binek otomobil satışlarının dörtte birini SUV'ler ve crossover otomobiller oluşturdu, 2015'e kıyasla %21 artış görüldü. SUV'ler ve crossover otomobiller için yoğun talep, minivanlar üzerinde artan bir baskı oluştursa da, yolcu taşıma amaçlı modellerdeki düşüş trendi, yeni ürünlerin gelişinden dolayı tersine dönüyor olabilir. Geçen yıl yeni Ford S-Max ve Galaxy, büyük minivan segmentinin toparlanmasına yardımcı oldu ve sektörün satışları 200.000'in üstünde artmaya başladı. Yeni Renault Scenic'in gelişi kompakt minivan segmenti için aynı etkiyi yaratabilir, bu segmentte geçen yıl yüzde 6.6 oranında azalma oldu. Kompakt minivan segmenti, 2016 yılında satışları %52 artışla 112.850 adede yükselen yeni Volkswagen Touran için güçlü talebin devam etmesinden de yararlanabilir.

SUV'ler ve crossover otomobiller, hatchback'lerden, sedanlardan ve station otomobillerden satış çalmayı da sürdürecek.

 

• Küçük SUV ve crossover segmentinde satışlar, geçen yıl yüzde 20 artarak 1.26 milyon adete yükselirken, Renault Clio ve Volkswagen Polo hatchback'lerin başını çektiği geleneksel yarı kompaktlar kaybetti.

 

• Aynı şekilde, kompakt SUV ve crossover sektöründe satışlar % 21 artarak 1,45 milyon adete yükselirken, VW Golf hatchback liderliğindeki geleneksel alternatifler kaybetti.

 

• Büyük modeller söz konusu olduğunda, Avrupalı tüketiciler geçen yıl satışları % 22 artışla 271.014 adet olan premium büyük SUV'lere ve crossover otomobillere yöneldi. Büyük SUV ve crossover otomobillere olan ilgi ise % 12 azalarak 70.473'e geriledi ve JATO'nun rakamlarına göre bu kategori düşüş gösteren tek SUV segmenti oldu.

Seat CEO'su Luca de Meo, bir otomobil üreticisinin Avrupa portföyüne bir SUV ya da crossover model eklemesinin oyunu tamamen değiştirebildiğini belirtiyor ve kendi firmasının geçen yıl Ateca kompakt SUV'yi çıkarttığını hatırlatıyor. Seat bu yıl da Arona ile küçük SUV sektörüne girecek. Luca de Meo "Daha önce Seat, Avrupa pazarının yarısını kapsıyordu, şimdi ise Ateca ve Arona ile pazarın dörtte üçünde yarışabilecek" diyor.

 

Sektörün kazananları

Avrupa'nın en hızlı büyüyen segmenti geçen yıl 338.428 adetlik, yüzde 40'lık bir artışla birinci sınıf kompakt SUV'ler ve crossover otomobiller oldu. Yeni BMW X1, satışlarını ikiye katlayarak 97.218'e ulaştı ve sektörde rahatça yol aldı.

 

Yarı kompakt segmenti, 2.82 milyon adetlik satışla Avrupa'nın en büyüğü olmayı sürdürdü ve %2.4'lük artışla bölgenin ikinci en büyük segmenti olan kompakt segmentine üstünlüğünü pekiştirdi.

Son Güncelleme : 27 Mart 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo