PSA'nın Opel'i satın alması, Avrupa otomobil endüstrisini sarsabilir

Ototeknikveri     03 Nisan 2017 12:33

Otomotiv sektöründe yılın anlaşması imzalandı, şimdi General Motors'tan Opel / Vauxhall'u satın alan PSA Grubu'nun bunu başarıya ulaştırmak için sıkı çalışması gerekiyor.

PSA'nın Opel'i satın alması, Avrupa otomobil endüstrisini sarsabilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

PSA-Opel birleşmesi Fransa ve Almanya merkezli markalarda ve Avrupa'daki otomotiv sektöründe şok dalgaları yaratacak. PSA Grubu'nun dokuz fabrikadan on beş fabrikaya yükselen bölgesel üretim ağını sadeleştirmesi, 125.000 çalışana ulaşan Avrupa'daki işgücünü azaltması, Volkswagen Grubu'nun ardından Avrupa'nın ikinci büyük otomotiv grubu haline gelen PSA'da Fransız ve Alman etkisinin doğru karışımını bulmak için yöneticileri doğru belirlemesi, ayrıca Peugeot, Citroen ve Opel / Vauxhall markaları arasındaki çakışmayı ele alması gerekiyor.

 

PSA, üç yıl içinde Opel'i %2 işletme marjı ile kara geçirmeyi, 2026'da bunu %6'ya çıkartmayı hedefliyor. Sektör uzmanları üç PSA-Opel tesisinin kapanacağını ve 5000 işçinin işten çıkarılabileceğini öngörüyor. Buna ek olarak, bazı analistler, grubun dört büyük hacimli markasından birinin sonunda kapatılabileceğini belirtiyor. Bu hamleler, kronik aşırı üretim kapasitesi ile uğraşan doymuş bir Avrupa pazarında gecikmiş ayarlamalar olarak kabul ediliyor.

 

Boyut önemli

Renault-Nissan CEO'su Carlos Ghosn, geçen ay düzenlenen Cenevre otomobil fuarında "Konsolidasyonu savunuyorum" dedi. Tavares'in üç yıl önce PSA'ya geçiş yapmasına kadar Renault'da Tavares'in patronu olan Ghosn, büyüklüğün önemli olduğunu ve bu nedenle Renault-Nissan ittifakının geçen sonbaharda zor durumdaki Mitsubishi'yi de bünyesine eklediğini söyledi. Bununla birlikte, Ghosn şirketlerin parça ve teknolojileri büyük ölçekte paylaşmaması durumunda ölçeklendirmenin tek başına işe yaramadığını belirtti. Renault-Nissan ittifakına sıklıkla yapılan bir eleştiri, neredeyse 20 yıldan sonra şirketlerin hala yeterli parça ve tesisi paylaşmadığı yönünde.

 

Ghosn gibi, Fiat Chrysler Automobiles CEO'su Sergio Marchionne de konsolidasyonun güçlü bir destekçisi. Marchionne, Cenevre'de PSA-Opel birleşmesinin Volkswagen Grubu için tehdit oluşturduğunu söyledi. Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi olan ve geçtiğimiz yıl küresel satışlarda 1 numaraya yükselen Volkswagen Grubu ise, Marchionne'nin endişelerini reddediyor. VW CEO'su Matthias Muller Reuters'e verdiği demeçte, "Geçmişte de zaten Opel ve PSA'yı rakip olarak ciddiye alıyorduk, bunlar iki ayrı markaydı ve şimdi tek bir çatı altındalar. Fazla bir şeyin değişeceğini sanmıyorum" dedi.

 

Satın alma ve fiyatlandırma

Volvo CEO'su Hakan Samuelsson, anlaşmanın mantıklı olduğunu belirtti, çünkü iş gücünün büyük kısmı çalışma ücretlerinin pahalı olduğu Avrupa ülkelerinde bulunan Peugeot ve Opel gibi markalar üretim olanaklarını birleştirerek ve lüks ürünler sunarak karlılıklarını artırabiliyor.

 

Opel'in lüks piyasaya yükselme çabaları karışık sonuçlar verdi. Samuelsson Cenevre'de bu konuda verdiği demeçte "Otomobiller çok iyi ama yine de pazarın kabul edebileceği seviyede fiyatlandırılması gerekiyor" dedi.

 

Daha önce Nissan'da Tavares'le birlikte çalışmış olan Aston Martin CEO'su Andy Palmer'a göre, anlaşmayla birlikte PSA'nın Avrupa satışları 1 milyon adetin üzerine çıkacak ve satın alma gücü artacak. Palmer'ın birleşmede gördüğü bir başka fayda ise, PSA'nın bu sayede Brexit'in (İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı) sert etkilerinden ya da pound'un zayıflamasından korunacak olması. Aynı zamanda Palmer, Opel ile birleşen PSA'nın her bir markası için piyasada belirli bir yer açmakta zorlanacağını öngörüyor.

 

Toyota'nın rekabetten sorumlu yöneticilerinden Didier Leroy'a göre ise, PSA - Opel anlaşması Avrupa'daki fiyatlandırmalara olumlu yansıyacak. Leroy, Tavares'in PSA'da oturttuğu fiyat disiplininin Opel'e de aktarılacağına inanıyor. Bu da Alman otomobil üreticisinin oldukça agresif olduğu günlük kiralamalar gibi düşük marjlı satış kanallarında bir miktar rahatlama sağlayabilir.

 

Bu arada, Ford Avrupa Operasyon Yöneticisi Steven Armstrong gibi yöneticiler, PSA-Opel anlaşmasının gerçek bir konsolidasyon olarak nitelenebilirliğini sorguluyorlar. Armstrong çeşitli yollarla gelecekte mutlaka bütünleşmesinin sağlanacağına inandığını belirtiyor. Ford'un Avrupa faaliyetleri milyarlarca dolar kazandırırken, GM on yıllardır Opel / Vauxhall ile kar elde etmekte başarısız olmuştu. Markalar arasındaki en büyük farklardan biri de Ford'un talep azaldıkça Avrupa'daki ayak izini daraltma konusunda daha agresif olmasıydı. Armstrong "Yeniden yapılandırmamızı diğer pek çok markadan önce başlattık ve şu an itibariyle bunun meyvelerini alıyoruz. Böylece Avrupa’da büyük hacimli bir satıcı olup kara da geçilebileceğini kanıtladık. Geçen yıl Avrupa’da 1.2 milyar dolar kazandık” dedi.

 

Sağlam bir mali dengesi olmayan otomobil üreticileri riskte olabilir çünkü daha çevre dostu, daha bağlantılı ve otonom teknolojilere sahip otomobiller üretmek için pahalı teknolojilere yatırım yapmaları gerekiyor. Nissan satış yöneticisi Guillaume Cartier bunun için “Gerekli yatırımların miktarı giderek artıyor. Geleceğinizi sağlama almak için büyümek zorundasınız” diyor.

 

Londra merkezli Evercore ISI finansal analisti Arndt Ellinghorst, PSA – Opel anlaşmasını “temiz ve finansal açıdan sağlıklı” bulduğunu belirtti. Öte yandan, Ellinghorst, Tavares’in 1.7 milyar euro’luk tasarruf hedefine ulaşabilmesi için Opel yönetim ekibinin Tavares’in bütün önerilerini harfiyen uygulaması, ayrıca Avrupa otomobil pazarının güçlü kalması gerektiğini söyledi.

Son Güncelleme : 03 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo