Avrupa’da dizelin düşüşü Volkswagen skandalıyla hızlandı

Ototeknikveri     05 Nisan 2017 02:21

Dizel motorlar Avrupa’daki baskınlıklarını kaybetmeye başladı. Volkswagen Grubu’nun emisyon testlerinde hile yaptığının ortaya çıkmasıyla başlayan skandal dizelin düşüşünü hızlandırdı.

Avrupa’da dizelin düşüşü Volkswagen skandalıyla hızlandı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Avrupa'da dizel otomobillere talep %50’ye düşerken, bu düşüşün 2020 yılı itibariyle %30’a ulaşması bekleniyor. Dizelin gözden düşmesi pilli – elektrikli modellerin geliştirilmesine ivme kazandırdı. Analistlere göre, Alman otomobil üreticileri Avrupa Birliği’nin sıkılaşan emisyon standartlarına uyum sağlamak için daha az karlı hibrit modellere yöneldikçe ve ikinci el dizel otomobillerin fiyatları düştükçe kazançlarında %5 civarı bir azalmayla karşılaşabilirler. Lüks otomobil üreticileri Mercedes-Benz ve Audi şimdiden uzun sürüş mesafeli elektrikli otomobillerle müşterilerini cezbetmeye çalışıyorlar. Mercedes elektrikli ürünlerini EQ alt markası ile pazarlayacak. Audi ise 2020 yılına kadar piyasaya 3 yeni pilli otomobil sürmeye hazırlanıyor.

 

Avrupa’da dizel otomobillerin popülaritesi Volkswagen’in emisyon testlerini manipülasyon skandalı ile 2015’ten bu yana düşüyor. Bu skandal dizel otomobillerin çevre dostu ve ekonomik imajını zedeledi. Mercedes geçen hafta 2022’de pilli otomobiller piyasaya sürme planlarını hızlandıracağını açıkladı ve bu geçiş sürecinde yanmalı motorların da iyileştirilmesine devam edileceğini belirtti.

Dizele olan talebin düşmesindeki diğer etkenler arasında Avrupa Birliği’nin emisyonları kısıtlayan düzenlemeleri, ayrıca Münih gibi bazı şehirlerde getirilmesi muhtemel model bazlı kısıtlamalar da bulunuyor. Bunların dizel satışlarını daha da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Yanmalı motorlara ilginin azalması sektörde derin etkiler bırakacak, zira sektördeki iş gücünün üçte biri güç aktarım teknolojileri alanında çalışıyor.

 

Avrupa Komisyonu endüstriden sorumlu üyesi Elzbieta Bienkowska dizel motorların gelecekte tamamen ortadan kalkacağını söylüyor. Salı günü Avrupa Parlementosu’nda Volkswagen emisyon skandalının tekrarlanmasını önlemek amacıyla dizele yönelik daha da sıkı kısıtlamalar getirildi. Bienkowska parlementoda yaptığı konuşmada “Dizel birdenbire yok olmayacak ancak aldığımız önlemler sayesinde ve gidişata bakılırsa dizelin umduğumuzdan daha da kısa sürede ortadan kalktığını göreceğiz” dedi.

 

Pek çok parça tedarikçisi gelirlerinin %5’ten azını dizel parçalarından elde ediyor. Otomotiv sektörü hibrit ve elektrikli sistemlere yönelirken, yatırımcılar yanmalı motorlara odaklanan parça üreticilerine ilgilerini kaybedecek gibi görünüyor.

Son Güncelleme : 05 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo