Nissan'ın Geleceği ile İlgili Detaylar

Ototeknikveri     06 Nisan 2017 02:57

Shiro Nakamura, 17 yıldır Nissan'ın baş tasarımcısıydı. Nakamura emekli olmasının ardından markanın geleceği ile ilgili öngörülerini anlattı.

Nissan'ın Geleceği ile İlgili Detaylar
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

GT-R, Qashqai, 350Z, Juke, Leaf ve Cube dahil olmak üzere oldukça önemli otomobiller tasarlayan Nissan'ın baş tasarımcısı Shiro Nakamura, firmada 17 yıl çalıştıktan sonra Mart ayında emekli oldu. Nakamura'nın görevini, Infiniti'nin eski baş tasarımcısı Alfonso Albaisa aldı. Infiniti'de ise artık BMW'nin eski tasarım şefi Karim Habib görev yapıyor. 66 yaşındaki Nakamura, Nissan'da Carlos Ghosn tarafından göreve getirilmişti. Firma kısa sürede iflasın eşiğinden büyük çaplı satış başarılarına geçerken, crossover segmentinde patlamaya neden olan Qashqai'nin de katkısıyla kayda değer bir dönüşüme imza attı. Son yıllarda, Nakamura, süper ekonomik Datsun markasından, Nissan'ın amiral gemisi Infiniti markasıyla daha deneysel çalışmalara kadar her türlü projeyi denetledi.

 

Nakamura'nın yerini alan Albaisa, 2013 yılında Infiniti'ye katıldı, QX30, QX50 ve Q80 Inspiration konsept otomobilini tasarladı. Cenevre otomobil fuarında bir röportaj veren Nakamura, halefine teslim edeceği birçok projenin detaylarını da açıkladı.

İkinci nesil Qashqai'yi yeni güncellediniz. Üçüncü nesil için de çalışmalar başladı mı?

"Bir sonraki nesil çok daha zorlu çünkü ilerleme kaydetmek zorundayız ancak Qashqai hissini de sürdürmeliyiz. Qashqai'yi yeniden keşfetmenin bir gereği yok, çünkü hala çok satan bir crossover otomobil. Modelin var olan gücünü korumakla kalmayıp daha ileri gitmek zorundayız. Yeni nesili neredeyse bitirdik, piyasaya çıkışına iki ya da üç yıl var diyebilirim".

 

Bir sonraki Qashqai için iç kabini iyileştirmeye mi ihtiyacınız var?

"Yeni iç kabin bugünkü gibi olmayacak. Ekranların boyutu gibi alanlarda pek çok değişiklik olacak. Bunlar devrim boyutunda değişiklikler diyebiliriz. Dış cephede sadece farlar ve arka lambalar var, bu yüzden teknoloji açısından gerçekten gösterebileceğiniz yeni bir şey yok. Ancak iç mekanda, teknolojinin avantajlarını göstermek için kullanabileceğiniz çok unsur var".

 

İç mekanları çok karmaşık hale getirmek nasıl durdurulabilir?

"İç mekan öncekinden daha önemli hale geliyor. ProPilot [Nissan'ın otonom sürüş teknolojisi] birinci seviyede şu an; İkinci seviye ise Qashqai ile gelecek. HMI [insan-makine arabirimi] otonom sürüş için baştan tasarlanıyor. Ekran daha da büyüyor ve daha fazla bilgiye sahip olacak. Buton sayısı artmayacak, mümkün olduğunca azalacak. Daha az sayıda buton var ancak daha fazla işlev var. İç mekan işlevleri eskisinden çok daha gelişmiş olacak".

 

Juke için yeni bir nesil tasarlamak Qashqai'den daha mı zor?

"Juke, aykırı ve eğlenceli karakterini korumalı. Mümkün olduğunca radikal davranmaya çalışıyoruz. Tasarım ile büyük bir adım atacağız, ancak yine de Juke olarak tanınabilir olacak. Yüzün karakteri ve oranlar gibi kilit unsurların bozulmadan kalması gerekir. Küçük arabalar daha kolaydır, tasarımlarında oldukça agresif olunabilir".

 

GT-R'nin yerini alması planlanan bir model var mı?

"GT-R bir Porsche 911'e benziyor, bu bir evrim. İçini doldurmadan, sırf değişiklik olsun diye değişiklik yapmak mantıklı değil. Yeni olanın daha iyi olması gerekiyor. Her yıl ilerleme kaydediyoruz. Bu yılın versiyonu içten dışa daha büyük bir değişim geçirdi. Her yönü geliştirmeye devam edeceğiz. Tüm modeller iyi satılıyor ve epey birikmiş siparişimiz var. Henüz yedi yıl oldu, modelin yaşlandığını söyleyemeyiz".

 

Üç kişilik Bladeglider konsepti üretilecek mi?

"Bladeglider sadece bir deneydir, üretim için planlanmamıştır. Doğru fiyata doğru sayıda üretebilirsek bile, pazarın yeterince büyük olup olmadığını bilmiyorum. Bunun gerçekten ilginç bir otomobil olduğunu da belirmeliyim".

 

Bir sonraki Z arabası ne olacak?

"Z sahip olduğumuz başka bir değer, güçlü bir değer. Aynı zamanda doğru bir konsept bulmak kolay değil. İki kişilik otomobiller gerçekten zorlu ve Porsche haricinde büyük bir pazar değil. Yeni bir Z yaparsak, gerçekten yeni bir şeyler yapmak zorundayız. Tabii ki çalışmalar yapıyoruz ancak bunlar şimdilik ciddi değil, sadece eğlence için. Şu an bilgi verebileceğim düzeyde bir plan yok".

 

Daha fazla Nismo arabası olacak mı?

"Bir Nismo serisi için potansiyel var. Qashqai Nismo bir tane olabilir, ancak yalnızca kozmetik değişiklikler değil, gerçekten yükseltilmiş performans, süspansiyon ve motor ayarlamasına ihtiyaç duyuyoruz. Daha fazla Nismo mümkün".

 

Nissan yeniden bir şehir arabası yapacak mı?

"Şehir otomobilleri kolay değil. Burada bir Japon kei arabası (Japonya'ya has küçük otomobil kategorisi) getirebilirsek iyi olurdu ama bunu yapamayız. Bir kei araba harika bir şehir otomobili olabilir. Gelecekte elektrikli şehir otomobilleri düşünülebilir".

 

Leaf modeline ek olarak daha fazla elektrikli model bekleyebilir miyiz?

"Gelecekte birçok elektrikli otomobil türü olacak. Leaf bir model değil, bir markadır. Diğer elektrikli modellere gelince, evet - bir sedan, bir SUV olabilir ancak spor otomobil zor. Elektrikli modeller sadece Nissan için değil aynı zamanda Infiniti için de geçerli. Yeni bir Leaf geliyor, bunu diğer kaporta tipleri takip edecek".

Son Güncelleme : 06 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo